Kiro- ja sivistyssanakirja

Perkele. Kapteeni Haddock on helvetinmoinen kiroilija, paljon vivahteikkaampi kuin suomalaiset sadattelijat. Jyväskyläläinen kirjantekijä Reijo Valta on tehnyt oivaa työtä. Hän on koonnut Hergen Tintti-sarjakuvissa esiintyvän kapteenin kaikki kirosanat yhteen ja antanut niille määritelmät.

Valta, Reijo: Turskatti! - Kapteeni Haddockin haukkumat. AjanTieto 4, 1999. 82 sivua. ISBN 951-97717-7-8.

Perkele. Kapteeni Haddock on helvetinmoinen kiroilija, paljon vivahteikkaampi kuin suomalaiset sadattelijat.

Jyväskyläläinen kirjantekijä Reijo Valta on tehnyt oivaa työtä. Hän on koonnut Hergen Tintti-sarjakuvissa esiintyvän kapteenin kaikki kirosanat yhteen ja antanut niille määritelmät. Yhteensä haukkumia kertyy 16 sarjakuva-albumista n. 600 kappaletta. Persoonallisen kapteenin puhe on toden totta oleellinen osa Tinttien maailmaa.

Johdannossa Valta kertoo, että Kapteeni Haddockin kirosanat voidaan jakaa neljään pääryhmään: 1. eläimelliset piirteet ihmisessä (esim. kummeliturska) 2. historialliset kansallisuudet (esim. bazzibasuuki) 3. sivistyssanat (esim. byrokraatti) 4. perinteiset kirosanat sarjakuvaan sopivassa ”lievennetyssä” muodossa (esim. peijakas).

Näiden lisäksi Haddockin manausvarastoon kuuluu aivan tavallisia yleis- ja puhekielisiä sanoja (halloo, pelkuri). Mukana näkyy myös sarjan suomentajien käännöshelmiä. Näitä ovat mm. Aleksis Kiven tuotannosta temmattu ”mullisaukon poika” ja Kalevalasta keksitty"märkähattu".

Sanojen määritelmät antavat kirjalle oman merkillisen sävyn. Teoksessa tunnutaan parodioivan sivistyssanakirjojen tyyliä. Aivan asiallisten, sanakirjamaisten määritelmien ohessa on hiljaista huumoria tihkuvia kuvauksia (Harhauttaja = Melkein kuin huijari, muttei ihan niin paha, Epelin kuvatus = Huono versio näppärästä pojankoltiaisesta). Kirjassa taidetaan yleisesti nauraa inhimillisen kulttuurin taipumukselle määritellä ja luokitella kaikki oleva.

Teoksen lukemisen jälkeen mieli käy pelaamaan käsitepalloa: mitähän nykysanoja Haddock ottaisi käyttöönsä: verkostoituja, nörtti, sohvaperuna…

Kirjalla on mielestäni kaksi tehtävää. Se on välttämätön teos Tintti-fanien kirjahyllyssä. Toisaalta se on älykästä kesälukemista, oiva hankinta ulkohuusin kirjastoon.

Eli siis mainio epäsikiö, tuhannen turskattia. Vihoviimeisen meteoriitin veljenpoika.

Risto Heikkinen, Jyväskylä

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *