Kupittaan Savi – kansan rakastaman Matin ja Maijan tarina

Keräilijän aarteet -sarjan kuudes osa on mielenkiintoinen teos Kupittaan Saven historiasta ja tuotteista, se on kiinnostavaa luettavaa intohimoisille keramiikan keräilijöille.

Salakari, Tuula; Kalha, Harri: Keräilijän aarteet - Kupittaan Savi. WSOY, 2011. 143 sivua. ISBN 978-951-0-36899-2.

Viime aikoina kirjauutuuksissa on ollut säännöllisesti joitain muotoiluun, keräilyyn tai Arabiaan liittyviä teoksia. Keräilijän aarteet -sarja on pienikokoisia, helppokäyttöisiä ja selkeitä pehmytkantisia kirjasia, joissa on perustiedot kustakin aiheesta lisättynä erityistiedoin mm. leimoista. Sarjan kuudes osa on mielenkiintoinen, helppolukuinen ja -tajuinen teos Kupittaan Saven historiasta ja tuotteista. Kupittaan Saven (toiminnassa 1921-69) tuotteet kiinnostavat keräilijöitä, mutta tehtaan esineitä on leimojen ja merkintöjen puuttuessa usein vaikea tunnistaa ja ajoittaa luotettavasti, joten kirjasesta on suuri apu. Teos nostaa Kupittaan Saven sen ansaitsemaan asemaan Suomen taidehistoriassa. Kirjan lopussa on tietopaketti Kupittaan Saven suunnittelijoista, signeerauksista ja tehtaanmerkeistä. Kirjasarjan muiden osien tapaan tarjolla on myös vinkkejä esineiden hoitamisesta ja hyödyllisistä osoitteista – sekä nyt uutuutena kattava hakemisto. Sinänsä ilahduttavaa, että WSOY on ottanut sarjassaan käsittelyyn pienempienkin tehtaiden tuotteita, Arabian ylivalta niin tarjonnassa kuin kiinnostuksessakin on ollut niin suuri.  

Kupittaan Saven humoristiset ihmis- ja eläinfiguurit saavat katsojan hyvälle tuulelle. Tehtaan tuotteet suunniteltiin joka kodin tarpeisiin. Niissä on käytännöllisyys yhdistettynä käsityöhön. Tuotannossa on ollut niin ruoka-astioita vaativaankin ruuanlaittoon ja kattaukseen, maljakoita, tuhkakuppeja kuin koriste-esineitäkin aina uniikkeihin taideteoksiin. Jokainen koriste-esine oli käsinmaalattu yksilö. Teosten huumori heijastelee myös kirjoittajien teksteissä, mikä ei välttämättä ole hyvä asia, kun on ihan asiaakin välitettävänä.

Kirjan kuvat ovat selkeitä ja taitto rauhallista. Kuvien perusteella esineet on helppo tunnistaa ja kirjanen antaa edustavan kuvan tuotannosta. Pidin paljon suunnittelijoiden esiin nostamisesta. Heidän tavoitteensa julkituominen ja vaikutuksensa arviointi antaa mielenkiintoista tietoa tehtaan käytännöistä ja arvoista. Myös rivityöntekijöiden kohtelusta kirja antoi mielenkiintoista tietoa. Suosittelen keramiikankeräilijöille, jotka haluavat syventää keräilyharrastustaan.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *