Kylähistoriikkia parhaimmillaan

Niskamäen kylän kylätoimikunta Savossa on saanut aikaan mitä oivallisimman tuotoksen, todellisen helmen kaikenkarvaisten kyläkuvausten joukossa. Teos on kattava esitys kylän asukkaista, menneisyydestä ja nykyisyydestä. Historiantutkijan kannalta on erityisen mielenkiintoinen Pekka Tarkiaisen laatima esihistoriaosuus. Erityisen mielenkiintoinen on valokuva Pähkinäsaaren julistuksen rajakiveksi tulkitusta hakkauksesta.

Toimituskunta: ”Otappas ja tiijä” Niskamäen seudun kyläkirja. Niskamäen kyläyhdistys r.y., 2003. 349 sivua. ISBN 952-91-6621-4.

Niskamäen kylän kylätoimikunta Savossa on saanut aikaan mitä oivallisimman tuotoksen, todellisen helmen kaikenkarvaisten kyläkuvausten joukossa. Teos on kattava esitys kylän asukkaista, menneisyydestä ja nykyisyydestä. Historiantutkijan kannalta on erityisen mielenkiintoinen Pekka Tarkiaisen laatima esihistoriaosuus. Erityisen mielenkiintoinen on valokuva Pähkinäsaaren julistuksen rajakiveksi tulkitusta hakkauksesta. Vaikka teos onkin pääosin nostalgista kadonneen agraariyhteisön muistelemista, on siinä myös vankkaa asiatietoa muistelusten ja vanhojen valokuvien (joita on todella runsaasti) liittämiseksi todelliseen, elettyyn elämään.

Teoksen rakenne on soveltuvainen juuri kylähistoriikille; alun ”asiaosion”, kylän varsinaisen historian, jälkeen esitellään ensin kylän ja sitä ympäröivien alueiden kartta talo-osoitteineen. tämä jakso on tehty erityisen huolellisesti, ja on oiva lähde sekä tutkijalle, joka on alueen menneisyydestä tai/ja sosiaalisista oloista kiinnostunut, että muuten vain kansamme menneistä oloista kiinnostuneelle – myös kylän nykyisille ja tuleville asukkaille.

Kyläkirjassa on annettu tilaa sekä maamme yhdelle tärkeimmistä tapahtumista, toisen maailmansodan käsittelylle, mikä on melko yleistäkin tämän tyyppisissä muistelun ja asiatiedon yhdistelmissä, että myös ”siviilielämän” lähimenneisyyden tarkastelulle, aina kirjan julkaisuajankohdan tienoille asti. Erityisen ansiokasta on ollut kirjan loppuun liitetty otos lehtiartikkeleista, jotka käsittelevät kylän elämää.

Niskamäen kyläkirja onkin oiva hankinta, jos ei muuten, niin malliksi siitä, miten kylähistoria kannattaa jäsentää ja rakentaa.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *