Lempeän ilkikurisesti Eedenin asukkaista

Mark Twainin (1835-1910) kuolemasta on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Merkkivuodeksi on ilmestymässä WSOY:ltä uusintapainos Huckleberry Finnin seikkailuista ja Savukeitaalta aikaisemmin suomentamaton matkakirja Vanhaa Välimerta ristiin rastiin. Vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä ilmestyi neljä uutta Twain-suomennosta. Otan niistä käsittelyyn Savukeitaan kirjaparin Eevan päiväkirjan sekä Irtolehtiä Aatamin päiväkirjasta.

Twain, Mark: Eevan päiväkirja [Eve's Diary]. Käännös: Hytönen, Ville. Savukeidas Kustannus, 2008. 120 sivua. ISBN 978-952-5500-30-1.

Twain, Mark: Irtolehtiä Aatamin päiväkirjasta [Extracts from Adam's diary]. Käännös: Hytönen, Ville. Savukeidas Kustannus, 2008. 79 sivua. ISBN 978-952-5500-31-8.

2000-luvulla Twainin julkaisijoina ovat olleet pääasiassa pienkustantamot. Basam Books julkaisi vuosikymmenen alussa Erkki Jukaraisen suomennoksen Kannibalismia junanvaunussa ja muita tarinoita (2001) ja Tero Valkosen Mikä on ihminen (2002).

Viimeisinä vuosinaan Mark Twain (oik. Samuel Clemens) käsitteli kirjoituksissaan usein uskonnollisia aiheita. Hänen lähtökohtansa oli ilkikurinen, mutta samalla myös lempeä. Rienausta Raamatusta aihepiirinsä hakeneista teksteistä on turha etsiä.

Aatamin ja Eevan päiväkirjan lehdet on katsottu syntyneen rakkaudesta edesmenneelle Olivia vaimolleen (k. 1904). Alkujaan Eve’s Diary ilmestyi 1906, sen lopussa Aatami istuu Eevan haudalla surren. Aatami toteaa: ”Missä ikinä hän olikin, siellä oli Eeden.”

Miehen ja naisen suhdetta päiväkirjoissa käsitellään paljon, ensimmäiset ihmiset tarkkailevat ja tekevät havaintoja toisistaan. Eeva ihmettelee Aatami lakkaamatonta tiedonjanoa, Aatami Eevan halua järjestää, organisoida ja nimetä. Aatami hyväksyy, Eeva arvottaa. Twainin kuvailemista Eevan ja Aatamin  tunnoista parisuhteessa voi nykylukijakin saada oivalluksia.

Ilmestyessään Eevan päiväkirja herätti paheennusta. Syynä ei ollut Twainin kirjoittama, ainakaan julkilausutusti, vaan Lester Ralphin kuvitus. Art Nouveau -henkisissä piirroksissa oltiin pääasiassa Eevan asussa, hyvin vähän Aataminkin. Vastoin Raamatun kertomaa Ralphin kuvituksessa Aatami on ottanut lannevaatteen käyttöön jo ennen syntiinlankeemusta.

Aatamin päiväkirjaan Savukeidas on teettänyt Ennisofia Salmelalla kuvituksen Lester Ralphin hengessä. Ajatus on kaunis ja täydentää teosten parillisuutta.

Lempeän ilkikurista käsittelytapaansa Twain oli kehitellyt ilmeisen pitkään. Puolta vuotta ennen kuolemaa häneltä ilmestyi Kapteeni taivaassa (Karisto 1958, suom. Jorma Etto), jossa kuvataan kapteeni Stormfieldin matkaa maasta taivaaseen ja elämää rajan takana. Twain ilmeisesti hioi tuota pientä teosta yli neljäkymmentä vuotta. Välissä syntyneet Eedenin asukkaiden päiväkirjat lienevät tasoittaneet tietä sen lopulliseen asuun.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *