Mannaa Beatles-faneille

“The Beatles ei palaa yhteen niin kauan kuin John Lennon pysyy kuolleena”, George Harrison sanoi sarkastiseen tyyliinsä vuonna 1989. Tässä hän kuitenkin oli eräässä mielessä väärässä, sillä 1995-1996 maailma sai kuultavakseen kaksi uutta Beatles-singleä, olkoonkin, että John Lennon esiintyi ns. haudan takaa. Uusien laulujen julkaisu liittyi The Beatles Anthology -tv-sarjan, -videoiden ja -levyjen julkaisuun.

Badman, Keith: The Beatles After The Break-Up 1970-2000. A day-by-day diary. Omnibus Press, 1999. 631 sivua. ISBN 9780711975200.

“The Beatles ei palaa yhteen niin kauan kuin John Lennon pysyy kuolleena”, George Harrison sanoi sarkastiseen tyyliinsä vuonna 1989. Tässä hän kuitenkin oli eräässä mielessä väärässä, sillä 1995-1996 maailma sai kuultavakseen kaksi uutta Beatles-singleä, olkoonkin, että John Lennon esiintyi ns. haudan takaa. Uusien laulujen julkaisu liittyi The Beatles Anthology -tv-sarjan, -videoiden ja -levyjen julkaisuun. Varsinkin sarjan levyjen huikea myynti todisti etenkin amerikkalaisten laantumattomasta mielenkiinnosta yhtyettä kohtaan.

Myöskään Beatles-kirjallisuudelle ei ole loppua näkyvissä. Yhtyeen toiminta-ajasta riittää juttua jo niin paljon, että yksi ihmiselo ei riitä kaiken julkaistun lukemiseen. Parhaimpaan päähän siitä kirjallisuudesta (subjektiivinen arvio) kuuluvat Hunter Daviesin kirjoittama “virallinen” historia “The Beatles”, Mark Lewisohnin “The Complete Beatles Chronicles”, Ian Macdonaldin “Revolution in the Head”, joka sisältää kaikkien Beatles-sävellysten syntyhistorian, sekä Barry Milesin Paul McCartney-elämäkerta “Many Years From Now”.

Keith Badman tunnetaan maailmalla erityisesti Beatles-tietopankkina mutta myös muuten popmusiikin historian eksperttinä. Hänen aiemmat kirjansa ovat käsitelleet mm. The Rolling Stonesia ja The Small Faces-yhtyettä. Nyt käsillä oleva kirja on kiistämätön näyte hänen johtavasta asemastaan Beatles-asiantuntijana. Se sisältää hyvin todennäköisesti kaiken olennaisen tiedon siitä, mitä Ringo, George, John ja Paul ovat tehneet sen jälkeen, kun the Beatles hajosi huhtikuussa 1970. Kirjan dramaattinen huippu on luonnollisesti John Lennonin murha joulukuussa 1980.

Badmanin kirja on täyttä asiaa, paitsi tietysti niiden mielestä, jotka pitävät tällaista kirjaa ylipäänsä täysin turhana ja mielettömänä ja sen lukemista ajanhaaskauksena. Badman on kirjannut pikkutarkasti kaikki yhtyeen jäsenten musiikilliset hankkeet, jotka ovatkin kirjassa pääosassa, sillä jokainen heistä on jatkanut, Lennonia lukuun ottamatta, musiikin tekemistä nykypäiviin asti. Myös Yoko Onon sekä Lennonin poikien, Julianin ja Seanin, ura musiikissa on tarkasti laitettu muistiin. Aktiivisin ja taloudellisesti menestynein, vaikkakaan ei aina kriitikoiden rakastama, on ollut McCartney, vuodesta 1997 Sir Paul, joka on laajentanut repertoaariansa klassiseen musiikkiin.

Yhtyeen jäsenet tunnetaan ensisijaisesti musiikin tekijöinä, mutta heidän kiinnostuksensa on kohdistunut myös moneen muuhun asiaan, mikä kirjasta hauskasti ilmeneekin. Erityisesti Ringo Starr ja George Harrison ovat olleet mukana elokuvabisneksessä, Ringo näyttelijänä ja George tuottajana. Englantilaiset lapset tuntevat Ringon myös lastensarja Thomas The Tank Engine -sarjan äänenä. Georgen yhtiö Handmade Films puolestaan tuotti mm. Monty Python -elokuvan “Brianin elämä”. Paul McCartneyta taas pyydettiin 1984 näyttelemään muutamaan osaan tv-sarja Dallasia, mistä hän (kaikkien onneksi?) kieltäytyi. Harrison tunnetaan lisäksi Formula 1 -fanina, joka kiertää maailmaa seuraamassa kilpailuja.

Mielenkiintoisimpia ovat tiedot yhtyeen jäsenten yhteisistä hankkeista ja keskinäisistä suhteista, jotka ovat välillä kiristyneet varsin tiukoiksi. Vaikuttaa siltä, että suurimman osan ajasta ainoastaan Ringo on tullut toimeen kaikkien kanssa. Etenkin George Harrison on jatkuvasti sanonut tiukasti ei kaikille kysymyksille Beatlesin paluusta, kun taas Paul McCartney on aika ajoin väläytellyt post-lennonisen The Threatlesin kokoontumista levyttämään ja esiintymään. Osin keskinäisiin suhteisiin ovat liittyneet lukuisat oikeusjutut joita niin Beatlesin oma yhtiö Apple ja heidän levy-yhtiönsä EMI ovat nostaneet kaikkia niitä vastaan, jotka ovat luvatta yrittäneet hyötyä yhtyeen nimestä tai musiikista. Musiikin harrastajat ovat huomanneet, että Beatlesin lauluja ei 1960-luvun kokoomalevyillä esiinny; tämä johtuu juuri Applen tiukasta linjasta.

Badmanin kirja dokumentoi paitsi The Beatlesin edelleen jatkuvaa historiaa myös popmusiikin yleistä historiaa; kirjassa esiintyy laaja henkilökaarti muusikoita ja muita popbisneksen vaikuttajia. On harmi, ettei kirjassa ole minkäänlaista henkilöhakemistoa. Beatles-fanit ovat maailmalla tiettävästi ottaneet tämän kirjan riemulla vastaan. Vanhana fanina en asiaa ihmettele; jos olisin voinut, olisin lukenut kirjan yhteen menoon.

Mikko Ketola

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *