Matkalla nousevan auringon maassa

Japani on kiehtova ja kiinnostava maa. Monet meistä tietävät jotain japanilaisesta kulttuurista, esimerkiksi sellaisista asioista kuin teeseremoniat, ikebana, geishat, samurait ja tietenkin myös anime ja manga, mutta usein tietämyksemme jää pinnallisiin yksityiskohtiin. Alan Macfarlanen Japanin sydämessä pyrkii painumaan pintaa syvemmälle japanilaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon, joiden tuntemus pohjaa hänen omiin havaintoihinsa.

Macfarlane, Alan: Japanin sydämessä [Japan Trough the Looking Glass]. Käännös: Valkonen, Tero. Atena, 2008. 320 sivua. ISBN 978-951-796-541-5.

Macfarlene kuvailee, miten Japanissa kaikki on ensisijaisesti suhteessa johonkin muuhun, eikä sillä tavalla ehdotonta kuin asiat länsimaisen ajattelutavan mukaan usein ovat. Japani on täynnä vastakkaisuuksia: yhtä aikaa ovat näkyvissä ikivanhat perinteet ja moderni huipputeknologia, valtavat suurkaupungit ja vilpitön luonnon ihannointi, samanaikainen viattomuus ja seksuaalinen vapaus sekä lukuisat temppelit, joissa ei palvota jumalaa. Japanilainen kulttuuri on ottanut vaikutteita sekä Kiinasta että länsimaista, mutta pysynyt omaleimaisena.

Japanilaiset yhteisöt perustuvat perheeseen, mutta toisaalta sukusiteet ovat kuitenkin hyvin löyhät. Perheen ja suvun kaltaisia yhteisöjä muodostuu esimerkiksi työpaikkojen työyhteisöistä, jotka saattavat Japanissa olla elinikäisiä. Japanilaiset yhteisöt ovat hyvin hierarkkisia, jokainen on tietyssä arvoasemassa suhteessa muihin. Tämä näkyy myös kielessä, jossa on suorastaan erityyppisiä puhetapoja puhuteltaessa ylempiä tai alempia, sekä puhuttelusanoissa, joilla ilmaistaan keskustelijoiden keskinäistä arvoasemaa.

Elämä Japanissa on turvallista, mutta yhteisö asettaa varsinkin nuorille raskaita paineita. Maassa tehdään erittäin vähän rikoksia väkilukuun nähden ja rikosten selvittämisprosentti on korkea. Kuitenkin maassa on myös järjestäytynyttä rikollisuutta: mafiaa vastaava yakuza toimii hyvin avoimesti ja sillä on paljon vaikutusvaltaa. Lapsia ja nuoria toisaalta hellitään ja pidetään arvossa, mutta heiltä myös vaaditaan paljon. Lasten ja nuorten itsemurhaluvut ovat suuret, hikikomoreiksi nimitetyt nuoret miehet linnoittautuvat huoneisiinsa vuosikausiksi tietokonepelien tai animen pariin, ja silloin tällöin uutisoidaan nuoren silmittömästä väkivallasta Tokion tai jonkin muun suurkaupungin sydämessä.

Japanilaisen uskonnollisessa elämässä shintolaisuus ja buddhalaisuus eivät sulje pois toisiaan. Shintolaisuus kuuluu elämään ja buddhalaisuus kuolemaan. Tiettyinä juhla- ja merkkipäivinä on tapana käydä pyhäköissä, jossa tehdään tiettyjä asioita – kuten pestään kädet, taputetaan, lahjoitetaan kolikoita, ripustetaan paperilapuille kirjoitettuja toiveita – mutta japanilaiset eivät kuitenkaan ole erityisen uskonnollisia eikä varsinaisia palvottavia jumalia ole. Temppeleistä ostetaan amuletteja, koska niistä voi olla apua, mutta ne eivät silti ole tärkeitä. Esi-isiä kunnioitetaan ja tervehditään, mutta ei palvota.

Macfarlane kuvailee yksityiskohtia ja moninaisuutta, jota hän on itse Japanissa kohdannut, mutta hän myös vetää melko yleistäviä johtopäätöksiä japanilaisesta kulttuurista. Paikoin hän sortuu vahvaan mystifiointiin vakuuttaessaan, ettei Japania voi ymmärtää, koska ”Japani ei sovi meidän kategorioihimme” (187) ja se eroaa ”maailman kaikista muista kulttuureista” (265). Vaikka kirjoittaja käsittelee myös sellaisia asioita kuin lastenkasvatus, perhe-elämä ja naisen asema, kirjan näkökulma on vahvasti miehinen: kirjassa kuvattu ”japanilainen” on aina mies, ellei häntä erityisesti nimetä naiseksi. Jonkun verran Macfarlane käyttää pitkähköjä kursivoituja sitaatteja, joiden lähteet on merkitty melko oudolla tavalla kirjan loppuun. Muuten teos on miellyttävälukuinen ja käännöksen kieli on sujuvaa. Tutkijana Macfarlane on kirjoittanut myös Japania käsittelevää tieteellistä kirjallisuutta, mutta Japanin sydämessä on ”vain” tietokirja, joka sisältää sekä kiinnostavaa tietoa entisaikojen ja nykypäivän Japanista että kirjoittajan subjektiivisia matkakokemuksia tulkintoineen. Kokonaisuutena kirja on mielenkiintoinen lukukokemus, joka kertoo sekä kirjoittajastaan että kohteestaan.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *