Mies Speden varjossa

Suomalaisen viihteen monitoimimies Ere Kokkonen on elämänsä aikana ollut monessa mukana. Hän on toiminut viihteen tekijänä ja johtajana Yleisradiossa ja Mainostelevisiossa. Elokuvien lisäksi hän on ohjannut televisiossa ja teatterissa. Hän on myös johtanut omaa teatteria.

Kokkonen, Ere: Muisti palailee pätkittäin. Otava, 2007. 334 sivua. ISBN 978-951-1-22401-3.

Suomalaisen viihteen monitoimimies Ere Kokkonen on elämänsä aikana ollut monessa mukana. Hän on toiminut viihteen tekijänä ja johtajana Yleisradiossa ja Mainostelevisiossa. Elokuvien lisäksi hän on ohjannut televisiossa ja teatterissa. Hän on myös johtanut omaa teatteria. Ohjaamisen lisäksi hän on käsikirjoittanut ja näytellyt.

Ere Kokkosen näyttävää uraa on hallinnut se, että hän on aina jäänyt toisen viihdemiehen Spede Pasasen varjoon. Spede onnistui luomaan itsestään tuotemerkin, jonka alaisuudessa hänen kaikki kaverinsa toimivat ja työskentelivät. Kokkonen väittää kirjoittaneensa muistelmansa tuodakseen esiin oman panoksensa. Kokkonen on tunnettu henkilö ja hänen monipuolinen uransa sisältää paljon muutakin kuin huippusuositut Spede-filmit.

Speden ja Ere Kokkosen välit eivät aina olleet kunnossa, vaan heidän yhteistyönsä katkesi monta kertaa. Syynä oli usein se, että Kokkonen katsoi jääneensä liiaksi Speden varjoon. Tietenkin myös rahasta ja sen jakamisesta oli erimielisyyksiä. Aina yhteistyötä kuitenkin jatkettiin, koska se hyödytti molempia ja ilahdutti suomalaisen komedian katsojia.

Kokkosen muistelmat on varsin tavanomainen muistelmakirja, jossa kirjoittaja käy lävitse elämänvaiheensa lapsuudesta nykyisiin eläkepäiviin. Viihdemiehen tapaan mukaan on mahdutettu runsaasti kaskuja ja hauskoja tapahtumia. Kovin vakavaan itsetilitykseen Kokkonen ei sorru, vaikka ainakin alkoholin ja naissuhteiden osalta sellaista olisi huonompi kirjoittaja voinut tehdäkin. Niihin liittyvät vaikeudet hän myöntää avoimesti, mutta perusasenne on positiivinen ja hauska. Varsin siististi Kokkonen käsittelee myös Spedeä, vaikka riidat ilmeisesti olivat hyvin vakavia.

Omalla nimelläänkin Ere Kokkonen on tullut tunnetuksi. Esimerkiksi Vääpeli Körmy -elokuvat ja Arto Paasilinna -filmatisoinnit ovat hänen. Myöhemmin Kokkonen ryhtyi tuottamaan elokuvia omistamansa Ere Kokkonen Oy:n kautta. Speden tapaista tuotemerkkiä siitä ei kuitenkaan ole muodostunut. Kokkosen Paasilinna-filmatisoinnit eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota ja niiden yleisönsuosiokaan ei ole ollut Paasilinnan kirjojen tasoinen.

Kokkosen tuotanto on varsin laaja. Hän käsittelee kuitenkin melko suppeasti ohjaamansa elokuvat. Muutama kasku liittyy lähes jokaiseen elokuvaan ja lisäksi Kokkonen kertoo joitakin muistoja. Olisi epäilemättä ollut kiinnostavaa lukea hieman laajemmin Kokkosen tuotannosta, mutta siinä mies olisi taas jäänyt tuotantonsa varjoon. Kuitenkin Kokkonen olisi voinut kertoa tarkemmin mikä hänen osuutensa oli esimerkiksi yhteistuotantona valmistuneisiin käsikirjoituksiin.

Yleisöä Kokkosen työt ovat lähes aina kiinnostaneet. Ne eivät kuitenkaan aina ole keränneet niin paljon yleisöä kuin oli odotettu. Se puolestaan on johtanut erimielisyyksiin rahasta. Kokkosen elokuvat ovat olleet varsin tunnettuja ja vähemmälle huomiolle ovat jääneet hänen tv-työnsä. Niihin kuuluu paljon muutakin kuin Speden kanssa tehtyjä viihdeohjelmia. Televisioon hän teki Televisioteatteriaikanaan 1960-luvulla myös vakavia draamoja. Teatterinjohtajana hän on tuottanut ja ohjannut runsaasti poliittista ajankohtaissatiiria Komediateatteri Arenan näyttämölle. Se on varsin harvinainen asia Suomessa.

Muistelmillaan Ere Kokkonen pystyy nostamaan itseään ainakin jonkin verran Speden varjosta. Toisaalta kirja osoittaa vääjäämättömästi, että Kokkonen on mies myös Uuno Turhapuron, vääpeli Körmyn ja jopa Simo Salmisen varjossa.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *