Opi uutta Tallinnassa

Kirja esittelee kuusi kävelyreittiä, enimmäkseen vanhan kaupungin alueella, jotka ovat täynnä historiallisia rakennuksia ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kirja houkuttelee katsomaan ympäristöä tarkemmin ja tutustumaan eteläisen naapurivaltiomme kulttuuriin syvemmin. Tallinnan päivitetty matkaopas on toimiva kokonaisuus.

Kaurinkoski, Kaarina: 6 kävelyä Tallinnassa. Moreeni, 2013. 166 sivua. ISBN 978-952-254-149-9.

Suomalaisilla on Tallinnasta monia mielikuvia; lähellä oleva keskiaikainen kaupunki, päiväretkikohde, laulujuhlat, viinaralli, mitä kenellekin. Yhtäkaikki Tallinnassa on monia ulottuvuuksia. Kaarina Kaurinkoski on kerännyt Tallinnan historiaa ja nykypäivää kuuden helposti toteutettavan kävelyreitin varrelta matkaoppaaseen 6 kävelyä Tallinnassa. Kirjan koko on hieman tavallista matkaopaskirjasta isompi, mutta tämäkin mahtuu hienosti laukkuun.

Kävelyistä viisi sijoittuu aivan Tallinnan keskustan alueelle. Niissä käydään läpi talojen historiaa ja tuodaan myös esille, mitä niissä tapahtuu nykypäivänä. Aivan kuin kulkisit matkailuoppaan mukana opastetulla kierroksella. Tahdin ja laajuuden määräät kuitenkin sinä itse. Yksi kävely suuntautuu keskustasta hieman poispäin, Kadriorgin ja Piritan alueelle. Se onkin kävelyistä pisin. Muut ovat toteutettavissa helposti lyhyenkin päiväkäynnin aikana. 6 kävelyä Tallinnassa kirjan rakenne seuraa tiukasti esiteltävää kävelyreittiä. Loppuun on listattu mainitut kohteet, kahvilat ja ravintolat, joita on käsitelty sivunumeroineen. Perinteisistä matkaoppaista Kaurinkosken kirja eroaa positiivisesti syvemmällä tiedolla ja aidolla kiinnostuksella esiteltävään kohteeseen. Kirjoittajan puoliso on toiminut suurlähettiläänä Tallinnassa viiden vuoden ajan heti Viron itsenäistyttyä, joten pariskunta on saanut katsella aitiopaikalta nuoren tasavallan kehitystä ja täten etuoikeutetun näkökulman kaupunkiin. Nyt sitä tietoa on jaettu kirjan kansien väliinkin.

Tallinnan nopea kehittyminen luo oman haasteensa matkaoppaan kirjoittamiselle. Samoin Otso Kantokorven runsaasti julkisuutta saanut Sankarimatkailija-sarja. Valitsemalla keskeiset ja perinteiset kohteet uusin, tuorein, Peeter Langovitsin ottamin kuvin Kaurinkoski on saanut jaettua omaa tietämystään. Lisäämällä kokonaisuuteen omia kiinnostuksen kohteitaan mm. kahviloiden osalta tekstiin on tullut persoonallisuutta. Kokonaisuutena opas on mielenkiintoista ja mukavaa luettavaa. Jos vanhassa kaupungissa on tullut käveltyä, oppaasta tunnistaa taloja ja niistä on aina hyvä oppia lisää. Usein matkaoppaita lukemalla huomaa paremmin myös yksityiskohtia tai bongaa mielenkiintoisia käyntikohteita, jotka muuten jäisivät huomaamatta.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *