Oppikirja Waltarista on kapea ja korea

On edelleen hienoinen arvoitus, miksi Mika Waltarin ja Kalle Päätalon kaltaisista, tavattoman suosituista kirjailijoista syntyy niin vähän esitteleviä teoksia. Aivan kuin suosio itsessään pelottaisi tutkijat ja toimittajat kauemmaksi suurten kirjailijoiden hahmoista. Jostain syystä ajallisesti etäinen Eino Leinokin koetaan houkuttelevampana kuin Waltari ja Päätalo. Mika Waltarin (1908-1979) kohdalla esittelevän tietokirjallisuuden vähäisyyttä selittänee se, että hänen runsaan ja monilajisen tuotantonsa pohjalta on vaikea luoda yhteen julkisivuun keskittyvää esittelyä.

Lindstedt, Risto; Vahtokari, Reijo: Mika Waltari. Muukalainen maailmassa. WSOY, 2007. 139 sivua. ISBN 978-951-0-32457-8.

On edelleen hienoinen arvoitus, miksi Mika Waltarin ja Kalle Päätalon kaltaisista, tavattoman suosituista kirjailijoista syntyy niin vähän esitteleviä teoksia. Aivan kuin suosio itsessään pelottaisi tutkijat ja toimittajat kauemmaksi suurten kirjailijoiden hahmoista. Jostain syystä ajallisesti etäinen Eino Leinokin koetaan houkuttelevampana kuin Waltari ja Päätalo.

Mika Waltarin (1908-1979) kohdalla esittelevän tietokirjallisuuden vähäisyyttä selittänee se, että hänen runsaan ja monilajisen tuotantonsa pohjalta on vaikea luoda yhteen julkisivuun keskittyvää esittelyä. Ratkaisuna on ollut keskittyä Waltariin esimerkiksi romaani- tai näytelmäkirjailijana. Tähän ovat päätyneet tutkijat Markku Envall ja Panu Rajala, tosin heidänkin tietoteoksensa (1994 ja 1998) Waltarista ovat kiinnostavampia esittelyinä kuin analyyseinä.

Monipuolinen kuva Waltarista taas johtaa sirpaleisuuteen, kuten on käynyt Risto Lindstedtin ja Reijo Vahtokarin tuoreessa, oppimateriaaliksi tarkoitetussa Waltari-kirjassa. Teoksen alaotsikko ”muukalainen maailmassa” ei tarkoita kirjoittajiensa valikoimaa näkökulmaa, vaan pyrkii vain antamaan lyyrisemmän tai oppi-ikäisiin vetoavan vaikutelman teoksesta. Ja mikäs muukalainen Waltari olisikaan – liekö tutumpaa ja helpommin lähestyttävää hahmoa kuin jokaista lajia kokeillut kirjailija?

Toimittajat Lindstedt ja Vahtokari ilmoittavat kirjansa tehtäväksi luoda ”keskusaseman” Mika Waltarin tuntemiselle. Samoin he tunnustavat velkansa Envallille ja Rajalalle sekä tietysti Ritva Haavikon perusteellisille elämäkertateoksille (1980 ja 1982).

Paikka kirjallisuushistoriassa

Kynnyskysymyksinä Waltarin paikantamiselle kirjallisuushistoriassa voi pitää sitä, miten hänen tyypillisyytensä tulkitaan osana aikakautta: ensinnäkin suhteessa Tulenkantajien lyriikkaan, toiseksi suhteessa historiallisen romaanin uudistumiseen, ja kolmanneksi suhteessa ajanvieteproosaan. Waltarihan oli aluksi vakuuttunut siitä, että hän on nimenomaan runoilija. Toisaalta Waltari oli ainoa Tulenkantajista, joka pystyi nopeasti sopeutumaan osaksi enemmistökirjallisuutta, tekemään sekä viihdettä että taidetta.

Lindstedt ja Vahtokari toimivat esittelyteoksessaan lähdemateriaalin varassa. He eivät ota kantaa profiloinnin vaihtoehtoihin. Olisin kuitenkin toivonut, että toimittajat olisivat voineet esittää tutkijoita rohkeammin arveluita, esimerkiksi pohtia Waltarin asemaa urbaanin Suomen kirjailijana tai erityisesti Helsingin kuvaajana. 1930-luvulla Waltarin kaltainen porvarillinenkin kirjailija saattoi käyttää realistista kaupunkikuvaa, vaikka romaanin juoni oli romanttinen.

Mitään uutta 2000-luvun näkökulmaa ei koululaisille ole tarjolla, mutta toimiihan tämä oppikirja muistutuksena kansallisen merkkihahmon monipuolisuudesta. Tällaista tehtävää se palvelee koulujen käsikirjastossa.

Oikeastaan teoksen kuvamateriaali kirjailijan varhaisista vuosista syventää mielikuvia hänestä paremmin kuin parin sivun mittaiset artikkelit. Waltari oli myös julkisuuskuvansa tietoisena rakentajana ja ironisena kommentoijana omaa luokkaansa, ylittihän hänen tuotantonsa ja näkemyksensä paitsi sotien erottamat vuosikymmenet myös kuilun viihdekirjoittajan ja porvarillisen taiteilijahahmon välillä. Tähän valokuvatkin voivat antaa osviittaa tuleville kirjailijahahmon analysoijille.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *