Sibelius, sauna ja sisu

Jyväskyläläisen Atena Kustannuksen julkaisuista monet ovat enemmän kuin päiväperhoja. Myös viime vuonna ilmestynyt kokoomateos Suomalaisten symbolit on ansiokkaan ajaton. Se on joka kodin tietoteos ja pikkujättiläinen, joka monipuolisesti selittää kansallista identiteettiämme. Kertomalla symboleista se tulee samalla kertoneeksi paljon muutakin Suomesta ja suomalaisista, esimerkiksi kansakunnan historiasta ja mentaliteeteista.

Halonen, Tero & Aro, Laura (toim.): Suomalaisten symbolit. Atena Kustannus, 2005. 224 sivua. ISBN 951-796-394-7.

Jyväskyläläisen Atena Kustannuksen julkaisuista monet ovat enemmän kuin päiväperhoja. Myös viime vuonna ilmestynyt kokoomateos Suomalaisten symbolit on ansiokkaan ajaton. Se on joka kodin tietoteos ja pikkujättiläinen, joka monipuolisesti selittää kansallista identiteettiämme. Kertomalla symboleista se tulee samalla kertoneeksi paljon muutakin Suomesta ja suomalaisista, esimerkiksi kansakunnan historiasta ja mentaliteeteista. Symbolien kautta saadaan esitettyä yllättävän rikkaasti suomalaisten arkea ja juhlaa, ihmisiä, paikkoja, luontoa, esineitä, taidetta, tapoja ja tapahtumia.

Symboleiksi tullaan ja symboleita tuotetaan kollektiivisen kokemuksen kautta. Meillä on Kalevalamme ja kalevalakorumme, joulupukkimme ja muumimme, ruisleipämme ja koskenkorvamme, Sibeliuksemme ja tangomme, arkkitehtuurimme ja designimme, korkea koulutuksemme ja naistemme tasa-arvo, viime sotamme ja menetetty Karjalamme, suomenruotsalaisemme ja Ahvenanmaamme. Olemme(ko) kateellisia, vaatimattomia ja melankolisia. Uusimpia Suomi-symboleita ovat tuulipuku, sauvakävely ja kännykkä. Yhteiset symbolit yhdistävät kansaa, eheyttävätkin.

Suomalaisten symbolit -teos koostuu artikkeleista, niiden kainaloon taitetuista pienoisartikkeleista, kuvista ja kuvateksteistä. Ratkaisu mahdollistaa tiedon paljouden ja monipuolisuuden, mutta samalla kenties hankaloittaa pääartikkeleiden lukemista. Artikkelien kirjoittajien ja kirjan toimittajien osaaminen vakuuttaa. Pienoisartikkelitkin ovat ansiokkaita, mutta tekijyyden olisi voinut hyvin ilmoittaa kootusti teoksen lopussa. Suomalaisten symboleista on äskettäin ilmestynyt toinenkin, ulkoasultaan vaatimattomampi teos: Topelius-seuran julkaisema Maamme-laulusta joulukuun kuudenteen. Sen teemat ja kirjoittajat ovat osittain samoja kuin tässä Atena Kustannuksen kirjassa.

Tuntemalla symboleitamme meitä on helpompi ymmärtää. Suomalaisten symbolit olisikin erinomainen lahja myös ulkomaisille vieraillemme. Kuvitus on runsas ja korkeatasoinen, mutta teoksen lopussa olevat ruotsin-, englannin- ja venäjänkieliset tiivistelmät ovat kuitenkin kovin suppeita.

Euroviisut tulevat Suomeen. Nähtäväksi jää, millaisin symbolein niissä esitetään suomalaisuutta ja millainen kuva Suomesta ja suomalaisista silloin annetaan. Spektaakkeleissa symbolit näyttäytyvät helposti kliseisinä, kuten toissakesäiset yleisurheilun MM-kisat osoittivat. Sade ei kuitenkaan ole suomalaisten, vaan englantilaisten symboli.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *