Sisäpiiritietoa Tampereen tuomiokirkosta

Tampereen tuomiokirkon muhkea ja kaunis satavuotisjuhlakirja "Syntisen kaunis ja pyhä - Sata vuotta Tampereen tuomiokirkon elämää" kertoo erityisesti tuomiokirkon seinien sisäisestä elämästä osana kirkko-, taide- ja paikallishistoriaa. Teoksessa tehdään näkyviksi ne seurakunnan työntekijät, jotka pitävät huolta kansallisaarteestamme ja luovat omalla työpanoksellaan elämyksen kirkossa vieraileville. Teos etenee historiallisesti alkaen Tampereen paikallishistoriasta ja Kyttälän ja Juhannuskylän kaupunginosien kehityksestä. Tuomiokirkon rakennusvaiheita konkretisoidaan tilikirjan avulla, mikä ei ole lainkaan niin kuivakkaa kuin voisi luulla.

Helen, Olli/ Kallio, Rakel/ Seppälä, Raimo/ Silfverhuth, Voitto/ Martikainen, Heidi/ Rautanen, Marja: Syntisen kaunis ja pyhä - Sata vuotta Tampereen tuomiokirkon elämää. Kirjapaja, 2007. 288 sivua. ISBN 978-951-607-469-9.

Tampereen tuomiokirkon muhkea ja kaunis satavuotisjuhlakirja "Syntisen kaunis ja pyhä – Sata vuotta Tampereen tuomiokirkon elämää" kertoo erityisesti tuomiokirkon seinien sisäisestä elämästä osana kirkko-, taide- ja paikallishistoriaa. Teoksessa tehdään näkyviksi ne seurakunnan työntekijät, jotka pitävät huolta kansallisaarteestamme ja luovat omalla työpanoksellaan elämyksen kirkossa vieraileville.

Teos etenee historiallisesti alkaen Tampereen paikallishistoriasta ja Kyttälän ja Juhannuskylän kaupunginosien kehityksestä. Tuomiokirkon rakennusvaiheita konkretisoidaan tilikirjan avulla, mikä ei ole lainkaan niin kuivakkaa kuin voisi luulla. Päinvastoin se on elävöittävä keino, joka valottaa myös rakennusvaiheiden inhimillisiä puolia. Esiin tulevat niin eri ammattiryhmien erityisvaatimukset kuin perustelut jonkin tietyn ammattiosaajan käytölle. Kirkkotaiteesta on oma artikkelinsa kirjan loppupuolella.

Kuten seurakuntaelämään kuuluu, seurakunnan papit saavat huomiota enemmänkin. Kirjaan on koottu luonnehdintoja sielunpaimenista niin luonteen kuin saarnojen pohjalta. Muutkin kirkkorakennukseen kiinteästi liittyvät ammattiryhmät tuodaan teoksessa esille. Ryhmien edustajat kertovat omasta näkökulmastaan kirkossa tapahtuvasta toiminnasta. Hauskat muistelut menevät tosin osittain päällekkäin, mitä olisi voinut toimitustyössä karsia. Veikko Sinisalon hautajaiset tai Ruotsin kuningasparin vierailu ovat tietysti mieleenpainuvia kohokohtia kirkon historiassa, mutta jossain vaiheessa tuli tekstistä suuhun jopa hienoisen mässäilyn maku. Ilahduttavia puolestaan olivat kirkon oppaiden pitämästä päiväkirjasta kerätyt katkelmat, joihin oli kirjattu yleisön kommentteja.

Seurakuntien keskusarkiston käyttö lähteenä on tässä tapauksessa luonnollista, mutta myös mukavaa. Esimerkiksi kirkkopäiväkirjoissa on monia mielenkiintoisia asioita, jotka kertovat ajasta, arvostuksista ja tapahtumista, mutta jäävät usein turhan vähälle huomiolle. Arkistoaineistosta on saatu asiapitoiseen tekstiin ja aineistoon lukijaystävällistä elävyyttä.

Suurin pettymys kirjassa ovat etenkin kirkon taidetta kuvaavat värikuvat. Niiden väri on harmaansävyinen ja yleisilme utuinen. Tuomiokirkosta olisi varmasti ollut käytettävissä uusia ja hyvälaatuisia kuvia, joten liekö laatu kirjapainosta peräisin? Mustavalkokuvat kuitenkin ovat selkeitä ja mielenkiintoisia. Painojälki on paikoin suttuinen, mikä ilmeisesti johtuu kiireisestä painoaikataulusta. Taitossa sivunumeroiden yläpuolella on graafisina elementteinä käytetty pieniä kuva-aiheita, jotka paikoin toistuvat epäsiisteinä haamukuvina tai tarttumina sivuilla.

Kokonaisuutena "Syntisen kaunis ja pyhä" on oiva lahjakirja seurakunnan tarpeisiin ja tuomiokirkkoseurakunnan jäsenet löytävät sieltä varmasti jaetut muistonsa. Seurakuntaelämän ja kirkkohistorian tutkijat saavat oikotien Tampereen tuomiokirkon vaiheisiin. Teos täydentää tuomiokirkosta aiemmin kirjoitettuja teoksia nyt sisältä päin, sisäpiirin näkemyksin. Sen sijaan rakennus- tai taidehistoriasta kiinnostuneet löytävät etsimänsä paremmin jo aiemmin julkaistuista teoksista.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *