Suomalaisen avaruustutkimuksen historiaa

Suomalaisen avaruustutkimuksen historia tarjoaa kattavan näkemyksen suomalaisen avaruustutkimuksen kehitykseen aina 1800-luvulta lähtien. Teos keskittyy melko vahvasti alan järjestöjen historiaan ja huipentuu Suomen Euroopan avaruusjärjestön täysjäsenyyteen 1995, varsinaiset pioneerit ja laitteistokehitys jää vähemmälle. Järjestötermien viidakko käy välillä lähes ylivoimaiseksi mutta onneksi välistä löytyvät kuvaukset Suomen panoksesta kansainvälisiin projekteihin keventävät lukemista hieman. Tutkimus Suomessa on alkanut maan magneettisten ilmiöiden kartoittamisella ja sen parissa Suomi pysyi avaruustutkimuksen syrjässä kiinni pitkälle 1960-luvulle jolloin avaruustutkimuksen muutkin alat alkoivat heräillä Suomessa.

Seppinen, Ilkka: Suomalaisen avaruustutkimuksen historia. Yliopistopaino, 2004. 366 sivua. ISBN 951-570-573-8.

Suomalaisen avaruustutkimuksen historia tarjoaa kattavan näkemyksen suomalaisen avaruustutkimuksen kehitykseen aina 1800-luvulta lähtien. Teos keskittyy melko vahvasti alan järjestöjen historiaan ja huipentuu Suomen Euroopan avaruusjärjestön täysjäsenyyteen 1995, varsinaiset pioneerit ja laitteistokehitys jää vähemmälle. Järjestötermien viidakko käy välillä lähes ylivoimaiseksi mutta onneksi välistä löytyvät kuvaukset Suomen panoksesta kansainvälisiin projekteihin keventävät lukemista hieman.

Tutkimus Suomessa on alkanut maan magneettisten ilmiöiden kartoittamisella ja sen parissa Suomi pysyi avaruustutkimuksen syrjässä kiinni pitkälle 1960-luvulle jolloin avaruustutkimuksen muutkin alat alkoivat heräillä Suomessa.

Järjestöjen, Suomen valtion, teollisuuden, VTT:n, Tekesin, Ilmatieteen Laitoksen ja muiden yhteispeli eurooppalaisten avaruushankkeiden osanottajana on kuvattu varsin tarkasti erilaisten pöytäkirjojen ja budjettilaskelmien avulla.

Suomalaisen kehityksen ohella kirja kertoo kansainvälisen avaruustutkimuksen kehityksestä ja kehitykseen liittyneistä poliittisista muutoksista, joten asioiden syy-seuraus suhteista on melko helppo pysyä kärryillä. Kehityksen esteenä on ollut milloin raha milloin poliittiset syyt, mutta päättäväisten avaruustutkijoidena vulla suomalaiset ovat saaneet hyvän jalansijan kansainvälisessä yhteisössä. Kirjassa on esitelty viimeaikaiset hankkeet tarkemmin ja mahtuupa mukaan Suomen oma satelliittikin, jota Euroopan avaruusjärjestöön liittymisen jälkeen ei kansallisena hankkeena viety koskaan kiertoradalle saakka. Kirja tarjoaa varmasti viihdyttävää ja sivistävää lukemista avaruustutkimuksen eri vaiheista kiinnostuneille.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *