Suomi-rockin tiekartta paljastaa ilmeisimmät faktat

Petri Nevalaisen Suomi-rockin tiekartta -teokselta odotti paljon. Kirjan tekijällä on takanaan suhteellisen monipuolinen ura eri medioiden toimittajana. Lehtipuolella Nevalainen on ollut Ilta-Sanomien, Savon Sanomien ja Valittujen palojen palveluksessa. Kansainvälistä kokemusta hänelle on tarttunut Lontoossa BBC:llä, jonka aikana hän kartutti meriittilistaansa selostamalla englannin liigan jalkapallo-otteluita suomalaisille.

Petri Nevalainen: Suomi-Rockin tiekartta. Ajatus Kirjat, 2005. 216 sivua. ISBN 951-20-6801-X.

Petri Nevalaisen Suomi-rockin tiekartta -teokselta odotti paljon. Kirjan tekijällä on takanaan suhteellisen monipuolinen ura eri medioiden toimittajana. Lehtipuolella Nevalainen on ollut Ilta-Sanomien, Savon Sanomien ja Valittujen palojen palveluksessa. Kansainvälistä kokemusta hänelle on tarttunut Lontoossa BBC:llä, jonka aikana hän kartutti meriittilistaansa selostamalla englannin liigan jalkapallo-otteluita suomalaisille. Television puolella Nevalainen on nähty muun muassa Palaneen Käry -ohjelman juontajana. Toukokuussa hänet valittiin aikakauslehti Kampanjan päätoimittajaksi. Hän on kirjoittanut aiemminkin musiikkiaiheisen teoksen: Pekka Pohjolasta kertovan elämäkerran Bassokenraali. Populaarikulttuuria ja ajankohtaistietoutta tällä toimittajalla siis ehtinyt jo karttua.

Suomi-rockin tiekartta pyrkii valottamaan rock-genreämme aina 1960-luvulta lähtien. Teos antaa tiedon siitä, ketkä olivat eri vuosikymmenten kovimmat ja erityisesti ilmeisimmät rocknimet sekä mistä he ovat kotoisin tai missä kaupungissa he ovat suurimman osan elämästään vaikuttaneet.

Hakuteoksesta ei kuitenkaan voida puhua, sillä sen verran sekainen on visuaalinen ilme saati sisältö. Teos on pintaraapaisu populaarikulttuurimme rockhistoriaa. Se tarjoaa parhaimmillaan ainekset rocktrivian pelaamiseen kavereiden kanssa festarimatkalla, mutta kovinkaan paljon teos ei sisällä knoppitietoa, jolla voisi “elvistellä” itse festarikansan joukossa.

Teoksessa artistien kuvat ovat suuressa roolissa. Välillä tuntuukin, että teoksen käyttäjäryhmäksi on ajateltu faneja. Harmi, että idoliensa kuvilla seinänsä tapetoivia on tämän hetken teinit, jotka voivat innostua kirjan 2000-luvun bändeistä. Mutta 1960-1990 -luvun fanit ovat jo kasvaneet tuosta ajasta ja toivoisivat varmasti enemmän myös faktaa eivätkä pelkkiä fanikuvia. Teokselle kunniaa tuottava kuva on suomirockin edustajien luokkakuva, jossa poseeraavat aina legendat Jussi Raittisesta Ville Valoon.

Kirjassa on myös erilaisia yhteenvetoja. Nevalainen on myös koonnut rokkareista jääkiekkojoukkueiden kokoonpanoja, tarkemmin katsottuna uusia bändikokoonpanoja. Tarkoituksena on ollut varmasti humoristisuus, mutta täysin uusien bändikokoonpanojen luominen eri vuosikymmenillä vaikuttaneista muusikoista on jäänyt melko mitään sanomattomaksi.

Ensi kesänä taas moni suomirockin ystävä voisi suunnitella automatkaa Suomen halki rocklegendojen kotipaikoilla käyden. Tähän teos on oivallinen käyttöesine, mutta halutessaan löytää paikkakunnilta itse rocktaiteilijoihin liittyviä kohteita niin niitä teoksessa ei juurikaan nimetä. Kirjaan olisikin tuonut särmikkyyttä se, että tekijä olisi myös listannut paikkakuntien nähtävyyksiä, joissa voi aistia idoliensa elämää.

Muusikoilta on myös kysytty ”ystäväkirjan” -omaisesti tietyt faktat. Tämä on mukavaa viihdettä, josta nykypäivän tositv:n ystävä varmasti nauttii, sillä siinä pääsee tirkistelemään muusikoiden elämään. Missä Jonna teki ensimmäisen biisinsä? Mitä Jussi Raittinen arvostaa suomalaisessa rockissa? Mutta kaikilta muusikoilta ei löydy jokaiseen kysymykseen vastausta. Olisiko tässä vaiheessa voinut vaihtaa kysymystä, kun nyt on päädytty ratkaisuun, että vastauksena on pelkkä viiva osoittamassa vastauksen puuttumista. Jokainen varmasti muistaa kuinka suuri pettymys oli lukea ystävän vastauksia: en tiedä, en osaa sanoa, varmaan löytyy monia… Eihän nämä vastaukset paljasta mitään. Lukijaa olisi palveltu kysymystä muuttamalla ja saatu taas teokseen lisää tietopohjaisuutta.

Suomi-Rockin tiekartta paljastaa ketkä ilmeisimmät musiikin vaikuttajat ovat asuneet missäkin päin armasta kotimaatamme. Kirja, joka on hyvä kaveri ja ajan tappaja lyhyellä bussimatkalla.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *