Tähdeksi taivaalle

Antiikin Kreikan ja Rooman keskeisten jumalten ja sankarien tunteminen kuuluu edelleen yleissivistykseen. Nykyään antiikin myytit näkyvät myös esimerkiksi fantasiakirjoissa ja -elokuvissa, usein tosin varsin vapaasti käsiteltynä. Viimeistään Arto Kivimäen teoksen Sankarien aika luettuaan tietää, miten näiden tarinoiden oikeasti kuuluisi mennä sekä myös, mistä on lähtöisin Freudin kuvailema Oidipus-kompleksi ja keitä olivat nykytaivaalta löytyvät tähtikuviot Kassiopeia, Andromeda ja Perseus.

Kivimäki, Arto: Sankarien aika. Teos, 2010. 228 sivua. ISBN 978-951-851-194-9.

Sankarien aika on toinen osa lapsille suunnatuista antiikin tarinoiden sarjasta. Ensimmäinen osa, antiikin jumalista kertova Aikojen alussa, ilmestyi vuonna 2008. Sarjaan on tiettävästi tulossa vielä kolmas osa, johon sisältyy tarinoita Troijan sodasta lähtien.  

Antiikin Kreikan ja Rooman keskeisten jumalten ja sankarien tunteminen ainakin nimeltä kuuluu yleissivistykseen, varsinkin, koska antiikin tarinoista näkyy edelleen jälkiä nykypäivässä. Monet antiikin tarinoista ovat luettavissa öiseltä tähtitaivaalta, jossa ovat esimerkiksi Perseuksen taruun kuuluvat sankari Perseus, hänen hirviöltä pelastamansa Andromeda ja tämän vanhemmat Kassiopeia ja Kefeus. Sigmund Freudin kuvailema Oidipus-kompleksi on nimetty antiikin Oidipuksen mukaan. Oidipuksen oli ennustettu surmaavan isänsä ja menevän äitinsä kanssa naimisiin, ja vaikka hän kuinka yritti välttää kohtaloaan, näin myös tapahtui.

Antiikin myytit näkyvät nykyään toisinaan myös fantasiakirjoissa ja -elokuvissa, usein tosin varsin vapaasti käsiteltynä. Esimerkiksi Rick Riordanin kirjasarjaan perustuva elokuva Percy Jackson salamavaras (2010, kirja 2005) ja Titaanien taistelu (2010, uudistettu versio elokuvasta Jumalten taistelu vuodelta 1981), kertovat uudistetut versiot Perseuksen tarinasta. Tarinassa jumalan (Zeun tai Poseidonin) ja ihmisen poika tekee urotekoja, mm. surmaa Medusan, katseellaan tappavan naishirviön.    

Antiikin tarinoiden kertominen lapsille on haasteellista, kun tarinat ovat täynnä aineksia, jotka eivät tavallisesti kuulu lastenkamariin, kuten murhia, vallanhimoa ja veljesvihaa. Henkilöitä on myös niin paljon, että kaikkien muistaminen on hankalaa. Mikään pikkulapsen iltalukemiskirja Sankarien aika ei todellakaan ole eikä varsinaisesti ehkä lastenkirja lainkaan. Teos avaa kiinnostavia näkymiä antiikin tarinoiden maailmaan ja sopii hyvin myös aiheesta kiinnostuneelle aikuiselle.

Kirjoittajan jälkisanat sisältävät kiinnostavaa tausta- ja lisätietoa varsinaisessa tekstissä kerrotuista tarinoista. Kirjan lopussa olevat henkilöhahmoluettelot ja sukutaulut ovat tarpeellisia, mikäli haluaa nähdä, mitä sukua henkilöt oikeastaan ovat toisilleen. Myös kertomusten paikkoja kuvaava kartta on mielenkiintoinen, vaikka se on kovin tummana hiukan vaikeasti hahmotettava.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *