Toulousen taikurin tarina

Suomalainen ammattijalkapalloilija ei ole enää harvinainen näky maailman pelikentillä, sillä ulkomaisissa seuroissa on jo lähemmäs sata sinivalkoista ammattipelaajaa. Viime vuosisadan puolivälissä tilanne oli kuitenkin erilainen. Viime vuonna julkaistu elämäkerta Monsieur Magic – Aulis Rytkönen kertoo ajasta, jolloin suomalainen jalkapalloilija oli Euroopan ammattilaissarjoissa eksoottinen harvinaisuus.

Alaja, Erkki: Monsieur Magic - Aulis Rytkönen. Teos, 2009. 281 sivua. ISBN 978-951-851-185-7.

Rytkönen siirtyi 1950-luvun alkupuolella Kuopion palloseurasta ranskalaiseen Toulouse Football Clubiin, minkä seurauksena hänestä tuli Suomen jalkapallohistorian ensimmäinen ammattilaispelaaja. Erkki Alajan kirjoittama teos käy läpi Rytkösen uran pelaajana ja valmentajana sekä elämän jalkapallokentän ulkopuolella.

Kirja jakautuu kolmeen päälukuun. Ensimmäinen osa ”Syväniemi-Kuopio” kertoo tulevan huippupelaajan lapsuudesta, urasta Kuopion palloseurassa ja noususta Suomen maajoukkueeseen. Jalkapallon lisäksi tärkeässä roolissa ovat perhesuhteet ja ystävyys maajoukkuetoveri Åke Lindmanin kanssa.

Toinen pääluku ”Toulouse” keskittyy Ranskassa vietettyihin vuosiin, jolloin Rytkönen nousi taitojensa ansiosta ranskalaisyleisön suureksi suosikiksi saaden lempinimen Monsieur Magic eli Herra Taikuri. Keskipisteessä on elämä jalkapalloilijana, mikä huipentui Ranskan cupin voittoon vuonna 1957. Urheilun lisäksi Rytkönen muistelee laajemmin oman perheensä sopeutumista ranskalaiseen elämänmenoon, joka erosi suuresti suomalaisesta arjesta.

Viimeinen osa ”Helsinki-Espoo” puolestaan kertoo Rytkösen elämästä kotimaahan tehdyn paluun jälkeen. Ura pelaajana alkoi olla vähitellen ohi, joten Rytkönen siirtyi valmentajaksi. Helsingin jalkapalloklubissa hänestä tuli ensimmäinen – ja tähän mennessä ainoa – valmentaja, joka on voittanut Suomen mestaruuden sekä miesten että naisten valmentajana.

Kuten elämäkerran kirjoittanut Alaja tuo jo esipuheessa esille, on Rytkönen suomalainen jalkapalloilija, jonka elämä ja ura ovat ansainneet tulla painetuksi kansien väliin. Lajin erinomaisesti tunteva Alaja on kirjoittanut suomalaisen ammattijalkapallon pioneerin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta teoksen, joka tuo selkeästi esille, minkälainen pelaaja Aulis Rytkönen oli ja minkälainen henkilö hän on.

Vaikka oman aikakautensa ylivoimaisesti paras suomalainen jalkapalloilija joutui ammattilaisuutensa vuoksi suomalaisen urheiluväen silmätikuksi, ei Rytkönen ala kaivelemaan menneitä, vaan sivuuttaa menneisyyden ikävämmät asiat lyhyesti. Sen sijaan hän keskittyy uransa parhaimpiin muistoihin, joten mainituksi tulevat ikimuistoiset hetket sekä kotimaan kentillä, Suomen maajoukkueessa että Ranskan viheriöillä. Koska jalkapallossa on kyse joukkuepelistä, ei Rytkönen keskity ainoastaan omiin tähtihetkiinsä – myös tärkeimmistä joukkuetovereista kertominen on hänen mielestään useamman sivun arvoista. Elämä ei ole kuitenkaan pelkkää jalkapalloa, joten yhtälailla muistelun kohteena ovat omaa perhettä kohdanneet ilot ja surut.

Alajan teos on tärkeä osa suomalaista urheiluhistoriaa, sillä Suomen ensimmäinen ammattilaispalloilija on ansainnut tilaisuuden kertoa oman elämäntarinansa. Sujuvalle kerronnalle antavat lisämausteen lukuisat valokuvat sekä Rytkösen itsensä keräämät lehtileikkeet ranskalaisista sanomalehdistä.

Jalkapalloentusiastin näkökulmasta teos olisi kuitenkin voinut tuoda vielä selkeämmin esille Rytkösen suuruutta Ranskassa. Vaikka kyseessä on Rytkösen oma näkemys elämästään, olisi ollut mielenkiintoista lukea esimerkiksi ranskalaiskatsojien muistikuvia pelaajasta, jota he alkoivat kutsua Herra Taikuriksi.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *