Trumpetilla korkealta ja kovaa!

Joulukuun alussa 75 vuotta täyttävä Jörgen Petersen on saanut juhlajulkaisun niin kirjan kuin muusikolle mieluisan levynkin muodossa. Jussi-Pekka Aukian teos Kultainen trumpetti - Jörgen Petersenin tarina tuo tunnetun ja ahkeran muusikon elämän huippukohdat kaikkien ulottuville. Aukian rooli kirjan syntyyn jää täysin avoimeksi, sillä kirjassa ei mainita pohjautuuko elämäkerta haastatteluihin vai Petersenin omiin muistiinpanoihin. Materiaali on kuitenkin paikoitellen niin yksityiskohtaista, että Petersenillä täytyy olla jokin aktiivisempi rooli kuin tutkimuskohteena olo.

Aukia, Jussi-Pekka: Kultainen trumpetti - Jörgen Petersenin tarina. Otava, 2006. 300 sivua. ISBN 978-951-1-21353-6.

Joulukuun alussa 75 vuotta täyttävä Jörgen Petersen on saanut juhlajulkaisun niin kirjan kuin muusikolle mieluisan levynkin muodossa. Jussi-Pekka Aukian teos Kultainen trumpetti – Jörgen Petersenin tarina tuo tunnetun ja ahkeran muusikon elämän huippukohdat kaikkien ulottuville. Aukian rooli kirjan syntyyn jää täysin avoimeksi, sillä kirjassa ei mainita pohjautuuko elämäkerta haastatteluihin vai Petersenin omiin muistiinpanoihin. Materiaali on kuitenkin paikoitellen niin yksityiskohtaista, että Petersenillä täytyy olla jokin aktiivisempi rooli kuin tutkimuskohteena olo. Kerronta on minä-muotoista, mikä herättää kysymyksiä, koska ei ole kyse fiktiivisestä henkilöstä, vaan elossa olevasta todellisesta persoonasta.

Kirjan ulkoinen olemus on aina tärkeää myynnin edistämisessä. Tämän kirjan ulkoisesta olemuksesta tulee kyllä selväksi, kuka on tekstin aiheena. Vuosikymmenten takaa periytynyt värimaailma herättää myös muistoja makuaistimuksista. Mieluisa yllätys löytyy kansipaperin alta; upea kultaisen trumpetin kuva painettuna kanteen kirjan nimeä jatkaen, Petersenin levyjen ja aihepiirin mukaan!

Kerronnassa viehättää Petersenin positiivinen asenne tapahtumiin. Hän muistaa antaa tunnustuksen häntä uran alkuaikoina tukeneille, arvostaa perhettään ja kunnioittaa kollegojaan. Kerronta on muuten hyvin muusikoille ja urasuuntautuneille ihmisille tyypillistä. Elämää kerrataan työtehtävien kautta; instrumentit, kappaleet ja keikkapaikat toimivat muistisiltoina.

Syntyperältään tanskalainen Petersen aloitti musisoinnin 6-vuotiaana viululla ja siirtyi muutamaa vuotta myöhemmin trumpettiin, mistä tuli hänen varsinainen työkalunsa. Jörgen Petersen aloitti ammattimuusikon uransa hyvin varhain ja hän tuli tunnetuksi Pohjoismaissa ja myöhemmin laajemmaltikin.

Petersen muutti elämänsä rakkauden perässä Suomeen pysyvästi 60-luvulla ja keikkaili eri yhtyeiden kanssa, erityisesti viihde- ja jazzorkesterikokoonpanoissa. Monikäyttöisenä ja kokeneena muusikkona hän oli kysytty ja suosittu myös levytyksiä tehdessä. Petersen tuli tunnetuksi nimellä Lill-Jörgen jo varhain. Nimen hän sai osin lyhyydestään, osin nuoruudestaan ja se seurasi häntä läpi muusikkouran. Hän ahkeroi myös sovittajana, orkesterinjohtajana ja tuottajana. Merkittävin näistä töistä lienee juuri Jörgen Petersenin ideoima ja sovittama Katri Helenan läpimurtoesitys Puhelinlangat laulaa vuodelta 1964. Petersenin ura Radion tanssiorkesterissa jatkui vuoteen 1975 asti, UMO:ssa hän soitti vuosina 1982 – 87.

Petersenin varsinainen tähtikausi solistina ajoittuu 80-luvulle. Petersen myi uransa aikana kolme kultalevyä. Ensimmäisen niistä tuli albumilla Kultainen trumpetti 1981, menestystä jatkoi seuraavana vuonna kokoelma Kultainen trumpetti 2. Kolmannen kultalevynsä Petersen myi aktiiviuransa päätyttyä vuonna 1991 CD:llä Kultaisen trumpetin kauneimmat laulut. Hän ehti olla mukana ennen lopettamistaan joko muusikkona, tuottajana tai orkesterinjohtajana kaikkiaan yli 5 500 äänityksessä. Jörgen Petersenille myönnettiin vuonna 1988 valtion taiteilijaeläke. Vuotta aiemmin hän joutui lopettamaan trumpetinsoiton terveydellisistä syistä. Hän on silti jatkanut musisointia omaksi ilokseen pianolla.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *