Urheilulajien syntysijoilla

Urheilulajien synty tekee minkä lupaa: se käy yksityiskohtaisesti ja kiinnostavasti läpi 47 urheilulajin, tai joissain tapauksissa lajiperheen, historian niiden synnystä nykypäivään niin ulkomailla kuin Suomessakin. Pääpaino on ulkomailla, sillä harvassa ovat Suomessa ideoidut lajit. Kauniisti taitetussa kirjassa silmä lepää ja kuvia on viljalti. Kirja julkistettiin juuri ennen isänpäivää, mutta sopii se mainiosti joululahjaksikin.   

Kanerva, Juha; Tikander, Vesa: Urheilulajien synty. Teos, 2012. 496 sivua. ISBN 978-951-851-345-5.

Urheilutoimittaja Juha Kanerva ja Suomen Urheilukirjaston erikoistutkija Vesa Tikander julkaisivat marraskuun alussa epäilemättä suuritöisen teoksen Urheilulajien synty. Nimensä mukaisesti kirjassa käydään pieteetillä läpi 47 urheilulajin historia kansainvälisestä, suomalaisesta ja naisten näkökulmasta. Jaottelusta lisää jäljempänä. Tarkemmin ottaen pitäisi puhua lajiperheistä tai urheilumuodoista, sillä esimerkiksi moottoriurheilun ja yleisurheilun alla on useampia lajeja. Asia on ilmiselvästi vaivannut kirjoittajiakin, sillä he käyvät lyhyesti läpi urheilulaji- ja urheilumuoto-käsitteiden merkitystä. Pohdinnat kannattivat – kirjan jaottelu on oikein selkeä. Onkin hyvä puhua jaottelusta, sillä yksittäisiä lajeja esittelevät osiot eivät käy juuri minkäänlaista keskustelua toistensa kanssa. Joku voisi pitää tätä heikkoutena, mutta itse pidän sitä vahvuutena. Nyt kirjan voi lukea missä järjestyksessä tahansa, osioita voi hyppiä yli, eikä aiempien osioiden tietoja tarvita. Tekstin tyyli pysyy hämmästyttävän samanlaisena läpi kirjan, vaikka kirjoittajia on kaksi. Itse asiassa ehdin lukea kirjasta miltei neljä viidesosaa, jonka jälkeen huomasin kunkin osion perässä olevat kirjoittajien pienenpienet nimikirjaimet VK tai JK. Kirjoitustyyli on kevyt mutta asiantunteva, ja olenkin havaitsevinani Kanervan tehokkaan toimittajatyylin. Kirjassa ei siis jaaritella, vaan asiaan mennään heti, ilman – tällaiselle kirjalle – turhaa teoretisointia tai taustoittamista.

Koska urheilulajit esitellään omissa selkeärajaisissa osioissaan, olisi ne voinut järjestää useammallakin tavalla. Kirjoittajat päätyivät lajien esittelyyn aakkosjärjestyksessä, mikä saattaa aluksi hämmentää lukijaa. Onhan esimerkiksi hieman nurinkurista lukea ensimmäiseksi amerikkalaisesta jalkapallosta, siis 1800-luvulla kehitetystä lajista, ja vasta sadan sivun jälkeen jousiammunnasta, jolla on kiistatta ikiaikaisen vanhat juuret. Mutta eipä näitä olisi voinut aikajärjestykseenkään laittaa. Ensinnäkin 1800-luku olisi tullut yliedustetuksi, sillä niin monella lajilla on juurensa kyseisellä vuosisadalla ja vielä Englannissa. Toiseksi on äärimmäisen vaikea määrittää hetki, kun laji syntyy. Onko se vaikkapa jousiammunnan tapauksessa hetki, kun metsästäjät tuhansia vuosia sitten kilpailivat ampumallaan saaliilla, vai kenties 1800-luvulla, kun jousiammunta nousi Iso-Britanniassa yläluokan suosioon? Urheilulajin synnyn ajoittaminen kirjallisten sääntöjen laatimisen perusteella olisi sekin pulmallista, sillä monesti säännöt syntyivät useassa paikassa suurin piirtein samaan aikaan, ja toisaalta sääntöjä on muokattu rankasti lajien historian aikana. Maantieteellinen jaottelu urheilulajin syntypaikan perusteella olisi ollut yksi mahdollisuus, mutta siinäkin on ongelmansa. Esimerkiksi sulkapallon kaltaista lajia harrastettiin jo muinaisessa Kiinassa, jonka jälkeen nykymuotoonsa se kehittyi niin Englannissa kuin Intiassakin.

Kussakin osiossa käsitellään ensin lajin synty sekä sitten sattumanvaraisessa järjestyksessä Suomen tilanne ja naisten osuus lajin parissa. Naisista erikseen kirjoittaminen tuntui päälle liimatulta, sillä sitähän se on! Osioiden sisäinen käsittelytapa etenee siis valtavirrasta kohti marginaalia, maailmanlaajuisesta kohti Suomea. Asiasta voisi halutessaan nostaa isonkin mekkalan ja lyödä pöytään sukupuolikortin, mutta Kanervaa ja Tikanderia ei asiasta sovi syyttäminen. Miltei kaikissa lajeissa sukupuolella on ollut vahvasti merkitystä, ja usein naiset ovat omaksuneet lajeja miesten vanavedessä. Näin ollen Urheilulajien synnyn ratkaisua voidaan perustella aikasidonnaisuudella. Silloin käy järkeen sekin, miksi suomalaisten urheiluharrastukset esitellään useimmiten kansainvälisen tilanteen jälkeen. Pikaisella selauksella selvisi, että ainoastaan pesäpallon kohdalla esitellään vain suomalainen – ja naisten – tilanne. Onhan pesäpallo Suomessa kehitetty laji. Naisten ja miesten tilanteen esittelyssä erikseen voi nähdä erään hyvänkin puolen: näin lukijat löytävät heti itseään kiinnostavat osiot. Samalla logiikalla voidaan perustella myös kirjan jakaminen osioihin lajien perusteella.

Harvoin tulee vastaan näin näyttävästi taitettu kirja! Taitto on ilmava, selkeä ja miellyttävä silmälle. Kirjan graafisen suunnittelun on tehnyt graafikko Jenni Saari. Ei liene sattumaa, että Saari voitti marraskuussa vuoden parhaan esikoisteoksen kansikilpailun, jota järjestää Helsingin Sanomat. Kansi on Veera Antsalon proosarunokokoelmassa Sähkökatkoksen aikaan. Urheilulajien synnyn graafinen yleisilme on suomalaiskansallisen sinivalkoinen, vaikka sininen väri onkin todella vaalea. Kuvia, lähinnä mustavalkoisia, on paljon, miltei joka toisella sivulla. Leipätekstin ohessa kirjassa on Tiesitkö? -infolaatikoita, jotka keveällä otteella tuovat lisäinformaatiota käsiteltävään urheilulajiin. Kirjan lopusta löytyy suuntaa-antava lähdeluettelo – viiteapparaattia ei ole –, henkilöhakemisto ja kuvalähteet.

Urheilulajien synty tasapainoilee lukukirjan ja selattavan hakuteoksen välillä, ja lukutapahan riippuu täysin lukijasta. Yhtäältä kirjan voi lukea kannesta kanteen, ikään kuin pikakurssina kaiken maailman urheilulajeihin. Toisaalta sitä voi lukea minun tapaani: ensin valikoiden kiinnostavimmat tai tuntemattomat lajit, jonka jälkeen etenin kohti itselleni ennalta tuttuja lajeja. Lahjakirjaksi urheilusta kiinnostuneelle se joka tapauksessa sopii mitä mainioimmin. Saattaapa kirja innostaa kokeilemaan uusia lajejakin.          

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *