"Yksinkertaisesti ’Intia’ – tai ei aivan"

Jukka O. Miettisen matkakirja Intiasta kuuluu luokkaan erilaiset matkakirjat. Se ei pyri olemaan ajantasainen opas matkustamisen arkeen ja käytäntöön liittyvissä asioissa. Tämän huomaa vaikkapa siitä, että erot edelliseen painokseen vuodelta 1991 ovat minimaalisia.

Miettinen, Jukka O.: Intia: kaupunkeja, kulttuureja, historiaa. Otava, 1999. 360 sivua. ISBN 951-1-16234-9.

Jukka O. Miettisen matkakirja Intiasta kuuluu luokkaan erilaiset matkakirjat. Se ei pyri olemaan ajantasainen opas matkustamisen arkeen ja käytäntöön liittyvissä asioissa. Tämän huomaa vaikkapa siitä, että erot edelliseen painokseen vuodelta 1991 ovat minimaalisia. Uuden kannen lisäksi kirjaa on muutettu lähinnä lisäämällä joitain tietoiskuja, matkakohteita ja lähteitä. Kuvitustakaan ei ole uudistettu, minkä voisi ajatella kuvastavan vaikkapa intialaisen kulttuurin ajattomuutta ja päällekkäisyyttä. Kuvitus ja kuvatekstit liittyvät sinänsä hyvin elimellisesti tekstiin ja elävöittävät sitä rauhalliseen tahtiin.

Vaikka "Intia: kaupunkeja, kulttuureja, historiaa" ei olekaan saanut uudessa asussaan uutta sisältöä, se ei häiritse.Käsiteltävät aiheet ovat sen verran yleisiä, etteivät ne vaadi jatkuvaa päivitystä. Kirja koostuu kahdesta erilaisesta osasta: yleisestä kulttuuritiedosta ja yksilöidymmästä kohde-esittelystä. Kun kirja on selkeästi jaoteltu ja hakemistolla varustettu, tämä järjestely on luettava ja toimii hyvin.

Yleisen osan laajimmin käsitelty aihe on historia. Intian niemimaan tuhansien vuosien historia käydään pääpiirteissään läpi aikakausittain. Tällaisessa lähestymistapana on aina vaarana liika yksinkertaistaminen. Intiastakin voi helposti tulla yksinkertaisesti ‘Intia’, jonkinlainen harmoninen jättiläinen, vaikka se on jotain aivan muuta. Tästä hyvin kuvaava esimerkki on Tapio Tammisen ja Mikko Zengerin kirjan "Moderni Intia: ristiriitojen suurvalta" (1998) otsikko. Miettinen ei kirjassaan kuitenkaan lankea liian yksinkertaistamisen ansaan vaan tuo esiin myös muita kuin voittajien historioita, vaikkapa vain viittauksenomaisestikin. Tiiviissä yleisesityksessä se on minusta ansiokasta. Intian nykypäivä olisi kuitenkin ansainnut enemmän kuin nykyiset pari sivua.

Uskontojen, kirjallisuuden, arkkitehtuurin, keittiön ja muiden kulttuurin alueiden esittelyyn on varattu seitsemisenkymmentä sivua. Tällaisessa tilassa ei voi mitenkään kuvitella esittelevänsä koko kulttuurin kirjoa. Ällistyttävän hyvin Miettinen kuitenkin selviytyy tehtävästään, ilman että valittelee muotojen runsautta ja valintojen vaikeutta. Yksi hyvä ratkaisu, jota olisi voinut käyttää enemmänkin, on esimerkiksi nykykirjallisuuden ja -musiikin lyhyt esittely marginaaliin sijoitetuissa pienissä tietoiskuissa. Pakostakin kursorisina ne antavat kuitenkin lisävälähdyksiä uusista kulttuurin virtauksista. Vaikka qawwalli ja bhangra ovat monille tutumpia musiikkimuotoja kuin bhajanit ja ragat, ei Intian nykykulttuuristakaan Suomessa paljoa tiedetä.

Yleisen osan ja samalla koko kirjan lopuksi on liitetty kaksi uutta jaksoa: toinen intialaisesta elokuvasta, toinen naisen asemasta. Minusta nämä lisäykset ovat erinomaisia ja puolustavat paikkaansa tässä kirjassa. Intialainen elokuva ob kulttuurimuotona omintakeinen ja sen asema Intiassa on merkittävä. Ilman elokuvasta kertovaa osaa kirja tuntuisi jopa vajavaiselta. Samoin on laita naisen aseman esittelyn kanssa. Kun kirja nyt päättyy tähän jaksoon, se kuvastaa mielestäni koko asian tärkeyttä: naisen aseman muutoksen tärkeyttä koko Intian tulevaisuudelle.

Itse matkakohteiden esittely vie kirjasta noin kaksi kolmasosaa. Lähes kuudenkymmentä kohdetta käsittävä osa on käytännöllisesti jaettu neljään maantieteelliseen osaan ja kustakin osasta on otettu esiin keskeisiä ja mielenkiintoisia kaupunkeja ja nähtävyyksiä. Miettinen ei tyydy luettelonomaiseen esittelyyn vaan hän kutoo ikäänkuin tarinaa jokaisesta kohteesta, keskittyen kulttuurihistoriaan. Yksi mielenkiintoinen piirre tekstissä on sen pidättyväisyys: adjektiiveja ei liiemmin esiinny. Tässäkin mielessä kirja on poikkeuksellinen matkakirja.

Miettisen kirja on jo kulunut käyttäjien käsissä pian vuosikymmenen. Hieman laajennetussa ja uudistetussa muodossaan se varmasti kuuluu edelleenkin Intiasta kiinnostuneiden ja sinne matkaavien vakiolukemistoon.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *