Laki mallasjuomain tehdasmaisesta valmistuksesta.
Annettu Tsarskoje Selossa 28 (15) p:nä joulukuuta 1907.
Hänen Majesteettinsa Keisari on, Suomen Eduskunnan alamaisesta esityksestä, ollessaan Tsarskoje Selossa 15/28 p:nä joulukuuta 1907 suvainnut Armossa vahvistaa seuraavan lain mallasjuomain tehdasmaisesta valmistuksesta:
1 §. Miedoksi kutsutaan tässä laissa mallasjuomaa, joka + 15 Celsiuksen asteisena ei sisällä enempää kuin kaksi volyymi- prosenttia alkoholia ja joka sen ohella joko on sellaisella vierteellä valmistettua, jonka ekstraktipitoisuus hiivaa pantaessa ei ole suurempi kuin viisi prosenttia Ballingin asteikon mukaan, taikka, jos sen vierreväkevyys hiivaa pantaessa on noussut tätä rajaa ylemmäksi, on ollut sellaisen erityisen käsittelyn alaisena, ettei se voi saavuttaa korkeam- paa kuin yllämainitun alkoholipitoisuuden.
Muut mallasjuomat pidetään väkevinä.
2 §. Väkevien mallasjuomain valmistusta varten älköön panimoa perustettako, ellei kaupungissa kaupunginvaltuusto tahi, missä sitä ei ole, raastuvankokous ja maalla kuntakokous tai kunnanvaltuusto ole antanut siihen suostumustansa. Sitä vastoin on jokaisella lupa valmistaa mietoja mallasjuomia.
3 §. Joka aikoo mallasjuomia valmistaa, ilmoittakoon sen vähintään kuusi viikkoa ennen valmistuksen alkamista kirjallisesti läänin kuvernöörille, oheenliittäen selvityksen:
a) valmistajan postiosotteesta ja paikasta, jossa panimo sijaitsee, sekä, jos on aikomus valmistaa väkevää mallas- juomaa, myöskin siitä, että panimo on laillisesti perustettu;
b) niistä vuoden ajoista, joina valmistusta tullaan harjoitta- maan;
c) asiamiehestä, joka valmistajan poissa ollessa edustaa häntä tarkastusasioissa; sekä
d) mitä lajia mallasjuomia on aikomus valmistaa ja, jos valmistus tarkoittaa mietoa mallasjuomaa, onko vierre- väkevyys hiivaa pantaessa aiottu viittä prosenttia suuremmaksi.
Jos on tarkoitus valmistaa mietoja mallasjuomia, joiden alkuperäinen vierreväkevyys on suurempi kuin viisi prosent- tia, on ilmoitukseen sitä paitsi liitettävä todistus siitä, että ne erityiset toimenpiteet, joita on aikomus käyttää panimossa alkoholipitoisuuden estämiseksi nousemasta yli kahden prosentin, ovat saaneet teollisuushallituksen hyväksymisen.
4 §. Ilmoituksen tekemisestä antakoon kuvernööri kahden viikon kuluessa todistuksen, joka sisältää myöskin 3 §:n mukaisesti ilmoitukseen liitetyt tiedot.
5 §. Jos mallasjuomain valmistus lakkaa pitemmäksi ajaksi kuin kuudeksi kuukaudeksi, on se viimeistään kolme viikkoa ennen liikkeen lakkaamista ilmoitettava kuvernöörille, jonka tulee tästä ilmoituksesta antaa tieto asianomaiselle kontrollöörille ja poliisiviranomaisille.
Jos valmistus lakkaa pitemmäksi kuin yhden vuoden ajaksi, katsotaan liike lopetetuksi.
6 §. Valmistajan vastuulla on kussakin panimossa pidettävä päiväkirjaa, joka on tehty senaatin antamien määräysten mukaan, ollen valmistaja velvollinen asianomaisten vaati- muksesta valallaan vahvistamaan siinä olevien tietojen todenperäisyyden.
7 §. Väkevien mallasjuomain valmistusta varten aiottuun panimoon tahi siihen kuuluvaan rakennukseen on valmista- jan asetettava sekä sen jälkeen kunnossa pidettävä automaatisella mallasmittarilla varustettu mylly tai rouhin, jonka kuvernööri, saatuansa siitä selitelmän, on hyväksynyt.
Tätä koskeva hakemus tulee kuvernöörin ottaa tutkittavak- seen kahden viikon kuluessa siitä, kun se on hänelle annettu.
Juomanpanossa käytettäviä maltaita älköön muualla rouhittako kuin panimon omassa, sellaisella mallasmittarilla varustetussa myllyssä tahi rouhimessa.
8 §. Mallasjuomain valmistuksessa älköön käytettäkö muita aineita maltaiden sijasta, älköönkä myöskään sakariinia tai muita imeliä aineita.
9 §. Tämän lain säännökset eivät koske kotipanoisia, ainoas- taan oman kotiväen tai omien palvelijain avulla ja talous- töitä varten tavallisuuden mukaan sisustetuissa rakennuk- sissa valmistettuja mallasjuomia.
10 §. Panimosta saa mietoa mallasjuomaa, ellei ostaja sitä nouda avoimessa astiassa, antaa ainoastaan astioissa, joissa on panimon nimi ja sanat: "Mietoa mallasjuomaa".
Kun sellainen juoma on pullossa, voidaan tämä merkitä korkille taikka pulloon kiinnitetylle nimilipulle.
11 §. Tämän lain noudattamista sekä panimoiden silmällä- pitoa hoitavat lähinnä ylikontrollöörin valvonnan alaiset kontrollöörit, joita asianomainen kuvernööri, vaadittuaan ylikontrollöörin lausunnon, asettaa tarpeellisen määrän.
Jokaisen mallasjuomain valmistajan tulee sallia kontrolli- viranomaiselle pääsy kaikkiin panimon osiin ja siihen kuuluviin huoneustoihin sekä korvauksetta hankkia hänen tarvitsemansa työkalut ynnä apua maltaiden, vierteen ja valmiin juoman kontrollipunnitsemiseen ja mittaukseen sekä astioiden mittaukseen ynnä muuhun.
Panimossa, jossa valmistetaan väkeviä mallasjuomia, ovat sitäpaitsi panimon kaikki myyntipäiväkirjat vaadittaessa pidettävät kontrolliviranomaisen saatavissa.
12 §. Se, joka valmistaa mallasjuomaa verostavapaassa tehtaassa, suorittaa panimon silmälläpidosta johtuvien kustannusten korvaamiseksi kaksi penniä kultakin kilogram- malta mallasjuoman valmistamiseen käytettyjä maltaita.
13 §. Tätä lakia vastaan tehty rikkomus rangaistaan, ellei se käsitä rikosta, josta Rikoslain mukaan on ankarampi edes- vastaus, vähintään sadan ja enintään tuhannen markan sakolla.
Jos rikkomus on tarkoittanut suostuntaveron kavaltamista, julistettakoon mallasjuomain valmistaja sitä paitsi kelpaa- mattomaksi panimoliikettä harjoittamaan tai johtamaan.
14 §. Tätä lakia on aina suomen- ja ruotsinkielinen kappale pidettävä julkipantuna sopivassa paikassa kussakin pani- mossa.
15 §. Senaatin asiana on antaa niitä tarkempia määräyksiä ja ryhtyä niihin toimenpiteisiin, joita tämän lain täytäntöön- panoa sekä sen noudattamisen silmälläpitoa varten katso- taan tarvittavan.
16 §. Tämä laki, jolla kumotaan 24 päivänä tammikuuta 1902 mallasjuomain myymisestä ja anniskelemisesta annetun armollisen asetuksen 1 §:n 1 mom., tulee noudatettavaksi 1 päivästä tammikuuta 1908.
Ministerivaltiosihteeri A. Langhoff.