Keisarillisen Suomen Senaatin päätös,
sisältävä muutetut määräykset toimenpiteistä suomalaisen hevosrodun parantamiseksi.
Annettu Helsingissä 1 p:nä huhtikuuta 1909.
Kumoten mitä määrätään Keisarillisen Senaatin päätöksissä 31 päivältä toukokuuta 1905, toimenpiteistä hevosrodun parantamiseksi, ja 6 päivältä syyskuuta 1907, joka sisältää määräyksiä suomenrotuisten oriitten kantakirjan pidosta, on Keisarillinen Senaatti sille Armossa annetun vallan nojalla nähnyt hyväksi vahvistaa seuraavat muutetut määräykset toimenpiteistä hevosrodun parantamiseksi.
I LUKU.
Yleisiä määräyksiä.
1 §. Valtion toimenpiteet hevossiitoksen edistämiseksi tarkoittavat maan oloihin ja etupäässä maataloustarkoi- tuksiin soveltuvan kotimaisen hevosrodun kehittämistä puhtaan siitoksen periaatetta noudattamalla.
Tämän tarkoitusperän toteuttaa valtio osaksi välittömillä toimenpiteillä, osaksi välillisesti avustamalla sellaisia hevosjalostusliittoja, joiden toimintapiirit ovat samat kuin suoranaista valtioapua nauttivien maanviljelysseurojen alueet.
II LUKU.
Kantakirjasta ja kantakirjanäyttelyistä.
7 §. Valtion toimesta ja hevoshoidonneuvojan valvonnan alla pidetään yleistä kantakirjaa suomenrotuisista oriista ja toimeenpannaan yleisiä kantakirjanäyttelyjä siinä järjestyk- sessä kuin alempana mainitaan.
8 §. Oriitten kantakirjaan kirjoittaminen tapahtuu sitä varten pidettävissä kantakirjanäyttelyissä. Jos tällaista näyttelyä ei pidetä ravikilpailujen yhteydessä, on kuitenkin ennen kilpailupäivää oriinomistajalle annettava tilaisuus oriitten kantakirjaan merkityttämiseen ja on silloin annettava sellainen ilmoitus kuin 18 §:ssä säädetään.
9 §. Tullakseen kantakirjaan kirjoitetuksi vaaditaan:
1) että ori niin polveutumisensa ja ruumiinrakenteensa kuin luonteensa ja liikkeittensä puolesta soveltuu käytettäväksi siitoseläimenä 1 §:ssä mainitun tarkoituksen saavuttamiseksi;
2) että ori on täyttänyt neljä vuotta, laskettuna syntymä- vuoden tammikuun 1 päivästä;
3) että ori sään kohdalta, kulmamitalla mitattuna, on kengitettynä vähintäänkin 148 sentimetriä korkea, joka korkeus älköön olko keinotekoisen kengityksen kautta saavutettu;
4) että oriin korkeus lautasten kohdalta ei ole mainittavasti suurempi kuin sään kohdalta;
5) että vartalon pituus olkaniveleestä peräluunpäähän, kulmamitalla mitattuna, on suurempi kuin korkeus sään kohdalta;
6) että rintakehä on hyvin kehittynyt niin että ympärysmitta mahavyön kohdalta on tuntuvasti suurempi kuin korkeus- mitta sään kohdalta; sekä
7) että oriilla on hyvä luonne ja tyydyttävät liikkeet.
Kantakirjaan kirjoitettaessa on vältettävä oriita, joilla on siitoseläimelle haitallisia perinnöllisiä vikoja sekä suurempia muotovirheitä, etenkin sellaisia, jotka katsotaan haitallisiksi päätarkoituksen saavuttamiseksi. Kantakirjaan ei saa kirjoittaa oritta:
joka on korkeajalkainen,
jolla on pitkät ja heikot vuohiset,
jonka pään muoto ja kaula selvään osottaa vierasrotuisen loistohevosen verta, tahi
joka karvaltaan on valkoinen, harmaa, voikko tahi kirjava.
III LUKU.
Valtion ravikilpailuista.
26 §. Julkisia oriitten ja tammojen ravikilpailuja pidetään vuosittain, ei kuitenkaan keväällä astutusaikana, hevos- hoidonneuvojan läsnä ollessa läänien pääkaupungeissa sekä Jyväskylässä ja Joensuussa, nimittäin:
1) kaksi suurta orikilpailua, joissa kummassakin jaetaan palkintoina 2,800 markkaa, sekä
2) kymmenen yleistä kilpailua, joissa kussakin palkintoina jaetaan 1,860 markkaa.
Suuret orikilpailut toimeenpannaan vuoron mukaan seuraa- vissa paikoissa samana vuonna, nimittäin: Helsingissä ja Kuopiossa, Turussa ja Mikkelissä, Viipurissa ja Nikolain- kaupungissa, Oulussa ja Hämeenlinnassa sekä Jyväskylässä ja Joensuussa.
Kun kummankin laatuiset ravikilpailut samana vuonna toimitetaan samassa kaupungissa, järjestetään ne heti toinen toisensa jälkeen, ollen hevosella oikeus samassa paikka- kunnassa kilpailla ainoastaan yhdessä luokassa.
Asianomaisen hevosjalostusliiton hallituksen tulee panettaa kuntoon määrätty kilpailurata ja ryhtyä muihin sellaisiin kilpailua varten tarpeellisiin toimenpiteisiin, jotka eivät kuulu kilpailua varten valitun palkintolautakunnan tehtäviin.