Keisarillisen Suomen Senaatin päätös,
sisältävä määräyksiä puutavarain myynnistä Suomen kruununmetsistä yleisillä ja paikallishuutokaupoilla.
Annettu Helsingissä maaliskuun 22 päivänä 1909.
Keisarilliselle Suomen Senaatille Armossa annetun vallan nojalla on Keisarillinen Senaatti nähnyt hyväksi vahvistaa seuraavat määräykset puutavarain myynnistä Suomen kruununmetsistä yleisillä ja paikallishuutokaupoilla.
A. Myyntitavoista ja myytävistä puista.
1 §. Puitten ja puutavarain myynti kruununmetsistä toimi- tetaan pääasiallisesti huutokaupalla. Arvokkaammat puuaineet myydään yleisessä huutokaupassa, vähempi- arvoiset paikallishuutokaupassa. Saha- ja muut isommat puut tarjotaan rungottain, hiomo-, propsi- ja polttopuut pinomitan mukaan.
Erityisissä tapauksissa voidaan asianomaisen metsänhoita- jan ehdotuksesta saha- ja muita isompia puita myydä kiinteän kuutiomitan mukaan sekä hiomo- ja propsipuita rungottain.
2 §. Saha- ja muut isommat puut ovat, ennenkun ne myytä- viksi tarjotaan, leimattavat siten, että vähintään yksi leima jääpi sekä kaadettuun runkoon että kantoon; pienemmät puut ovat joko leimattavat tahi muulla sopivalla tavalla otettaviksi merkittävät tahi määriteltävät.
Tarkempia määräyksiä myytäviksi tarjottavien puitten ko'osta ja laadusta sekä puiden leimaamisessa ja merkitse- misessä noudatettavista perusteista sekä hakkuualojen määrittelemisestä antaa Metsähallitus.
B. Myyntiehdotuksista ja huutokauppojen saattamisesta yleisön tietoon.
3 §. Yleisessä huutokaupassa myytäviksi tarjottavista metsäntuotteista tulee metsänhoitajan vuosittain tehdä seuraavaa vuotta varten Metsähallituksen antamien määräysten mukaisesti laadittu myyntiehdotus ja toimittaa se ylimetsänhoitajalle ennen marraskuun 15 päivää. Yli- metsänhoitajan tulee, tarkastettuaan myyntiehdotukset, lähettää ne oman lausuntonsa ohella ennen joulukuun 15 päivää Metsähallitukselle, joka tarkastettuaan ne laatii niistä yhteisen kaikkia kruununmetsiä käsittävän myynti- ehdotuksen ja toimittaa sen, mikäli mahdollista, ennen maaliskuun 1 päivää Keisarillisen Senaatin tutkittavaksi ja ratkaistavaksi.
Paikallishuutokauppoja varten tehtävät myyntiehdotukset vahvistaa Metsähallitus.
4 §. Sittenkun Keisarillinen Senaatti on tehnyt päätöksensä Metsähallituksen laatiman ehdotuksen johdosta niistä puumääristä, jotka yleisissä huutokaupoissa tarjotaan kruununmetsistä myytäviksi, laatii Metsähallitus kuulutukset seuraavalla elokuulla määräpäivinä ja määrätyillä paikoilla toimitettavista yleisistä huutokaupoista ja ovat nämä kuulutukset, joiden tulee sisältää myyntiehdotuksien pää- kohdat, huomautuksella että puiden ilmoitetut mitat ja kuutiomäärät sekä luokittelu eivät ole valtion puolelta sitovia, sopivalla tavalla saatettavat yleisön tietoon.
Paikallishuutokaupoista ilmoittaa Metsähallitus sanoma- lehdissä.
C. Puutavarain ostosta ja luovuttamisesta sekä maksu- perusteista.
5 §. Kun puita rungottain myydään, on ostaja velvollinen suorittamaan maksun jokaisesta ostettavaksi leimatusta tai merkitystä puusta katsomatta sen kokoon tai laatuun ellei toisin ole määrätty, ja on ostajalla oikeus katkoa puu niin pitkiksi pölkyiksi kuin hän haluaa, noudattamalla kuitenkin mitä 2 §:n ensimäisessä momentissa on sanottu.
6 §. Leimatusta puusta, joka on myyty kiinteän kuutiomitan mukaan, on ostaja velvollinen, ellei toisin ole määrätty, vastaanottamaan pölkyn, jonka latvaläpimitta on 18 sentti- metriä ja sitä enemmän ja jonka pituus ei ole vähempi kuin 4 metriä.
Kiinteän kuutiomitan mukaan myyty, leimattu puu on siten kaadettava, ettei jätetä korkeampaa kantoa kuin 30 sentti- metriä, ja on puu käyryydestä ja oksaisuudesta huolimatta otettava ainakin 18 senttimetrin latvaläpimittaan asti, niin pitkänä pölkkynä kuin ostaja itse haluaa. Puun kuutiomäärä lasketaan niinkuin lieriön, jolla on pölkyn pituus ja latva- leikkauksen läpimitta, kuitenkin niin että 6 metriä pitemmän pölkyn läpimitta mitataan 6 metrin päästä ja kuutiomäärä lasketaan niinkuin lieriön, jolla on pölkyn todellinen pituus ja sen läpimitta 6 metrin päässä tyvestä.
Jos pölkky on kuorimaton, muutetaan läpimitan todellinen mitta, jos läpimitta ei tee tasan kokonaisia senttimetrejä, kuori siihen luettuna, lähinnä vähemmäksi senttimetri- luvuksi; ylijäämä luetaan pois kuoren takia. Jos pölkky sitävastoin on kuorittu ja läpimitta ei tee tasan kokonaisia senttimetrejä, otetaan mitaksi lähin täysi senttimetriluku, kuitenkin siten että tasan viisi millimetriä luetaan lähinnä suuremmaksi senttimetriluvuksi.
Leimatuita puita kiinteän kuutiomitan mukaan luovutet- taessa tulee ostajan täysiarvoisina vastaanottaa semmoi- setkin puut, joissa on yksinkertainen sydänrako, niinikään ne, joitten havaitaan olevan joksikin osaksi tuulenkuivaamia, palohaavan tahi lahon vahingoittamia taikka muulla tavoin vioittuneita, jos ei vika ole suurempi kuin että puuta jääpi jälelle semmoinen pölkky, joka täyttää ensimäisessä momentissa mainitut mitat. Jos vioittuneella kohdalla puun terveen osan paksuus on pienempi kuin latvaleikkauksen läpimitta, otetaan ensiksimainitun läpimitta laskun perus- teeksi.
7 §. Pinomitan mukaan myytävien puiden ottamisen suhteen tulee ostajan noudattaa niitä ehtoja, jotka kulloinkin määrätään.
8 §. Jos puita otettaessa tai luovutettaessa osottautuu, ettei puiden todellinen määrä ole yhtäpitävä huutokauppapöytä- kirjassa ilmoitetun määrän kanssa, tulee ostajan kuitenkin vastaanottaa puut, vaikkakin niiden todellinen määrä olisi huutokauppapöytäkirjassa ilmoitettua määrää suurempi sekä myöskin tyytyä puumäärään, joka on huutokauppa- pöytäkirjassa mainittua määrää pienempi, kuitenkin sillä rajoituksella ettei todellisen puumäärän ja huutokauppa- pöytäkirjassa mainitun puumäärän erotus, mikäli se koskee leimattujen tai myytäviksi merkittyjen runkojen lukua, ole kolmea prosenttia suurempi, eikä mikäli se koskee pinomitan mukaan myytyjä puumääriä, kahtakymmentä prosenttia suurempi.
9 §. Myytyjen puiden tai puutavarain maksun velkomisen perustuksena on se puumäärä, jonka ostaja tämän Keisarillisen Senaatin päätöksen mukaan on velvollinen vastaanottamaan, huolimatta siitä onko ostaja kaikki nämä puut ottanut tai ei.
10 §. Ellei valtio myydessään puita erityisesti ole suostunut toimittamaan niiden kaatamista tai luovuttamaan niitä valmistettuna puutavarana, on ostaja itse velvollinen omalla kustannuksellaan toimittamaan puitten hakkuun ja muun valmistuksen sekä kuljetuksen ynnä viemään ostamansa puut sopivaan, ostajan valitsemaan varastopaikkaan sekä korvaamaan kruunulle kustannukset siitä valvonnasta, jonka metsänhoitaja katsoo tarpeelliseksi valmistavien töiden ja hakkuun sekä kuljetuksen ajaksi määrätä. Nämä valvonta- kustannukset, jotka maksetaan etukäteen yleisistä varoista, velotaan ostajalta siinä laskussa, joka hänelle annetaan puiden hinnan maksamisesta.
Jäätä ei kumminkaan saa käyttää varastopaikkana hankki- matta siihen ylimetsänhoitajan lupaa; jos semmoinen lupa on saatu, on kussakin eri tapauksessa noudatettava ylimetsän- hoitajan antamia ohjeita tämän luvan peruuttamisen uhalla.
Ostaja on oikeutettu alottamaan puiden kaatamisen sekä muitakin valmistavia töitä metsässä sittenkun hän siitä on hyvissä ajoin ilmoittanut hoitoalueen metsänhoitajalle; ollen hän kuitenkin puiden viemiseen ja pinomiseen sekä tarpeelli- siin raivaustöihin nähden velvollinen noudattamaan metsän- hoitajan antamia ohjeita ja määräyksiä.
11 §. Kustakin leimaamattomasta tahi semmoisesta puusta, joka ei kuulu myytyyn puumäärään ja jonka ostaja tahi hänen työväkensä on luvattomasti kaatanut, on hän, ellei toisin ole määrätty, velvollinen maksamaan vähintään puun kaksin- kertaisen arvon metsänhoitajan harkinnan mukaan.
12 §. Puiden viemistä varten hakkauspaikalta saa ostaja metsänhoitomiehistön valvonnan alaisena toimittaa sen raivauksen, joka saattaa tulla välttämättömän tarpeelliseksi, mutta on ostaja velvollinen maksamaan teiden ja varasto- paikkojen raivauksessa kaadetuista samaten kuin konkelo- eli kaadettaessa alle sortuneista puista, jotka hän voi hyväkseen käyttää, hoitoaluetta varten vahvistetun taksan mukaan tulevan hinnan, olipa hän nämä puut haltuunsa ottanut tai ei.
13 §. Leimatut saha- tai muut isommat puut tulee ostajan varastopaikalla asettaa selviin eikä kahta kerrosta korkeam- piin läjiin, siten että leimamerkit puita liikuttamatta joutuvat näkyviin sekä että latva- ja tyvipölkyt tulevat eri läjiin, sillä uhalla että se muutoin toimitetaan ostajan kustannuksella. Pinomitan mukaan myydyt puutavarat ovat metsänhoitajan osotuksen mukaan asetettavat selviin pinoihin siten, että pinojen mittaaminen hankaluudetta voi tapahtua sekä että kukin pino kauttaaltaan on yhtä korkea ja pinottu yhtä pitkistä pölkyistä tai puukappaleista.
Jos asianhaarat sen välttämättömästi vaativat, voi metsän- hoitaja kuitenkin sallia, että saha- tai muut isommat puut asetetaan kolminkertaisiinkin läjiin. Milloin semmoinen myönnytys on saatu, on kussakin eri tapauksessa noudatetta- va metsänhoitajan antamia ohjeita myönnytyksen peruutta- misen uhalla.
14 §. Puiden luovuttamisen, jonka kautta omistusoikeus puihin siirtyy valtiolta ostajalle, toimittaa asianomainen metsänhoitaja varastopaikalla ostajan tai tämän valtuutta- man asiamiehen läsnäollessa siten että, sittenkun puut ovat säädetyllä tavalla joko mitatut taikka luetut, luovutettavat pölkyt merkitään vähintään yhdellä kruunun luovutusmer- killä ja ovat pinomitan mukaan myydyt puutavarat niinikään sopivalla tavalla luovutetuiksi merkittävät.
Luovutukseen älköön kuitenkaan ryhdyttäkö ennenkuin puiden tuonti varastopaikalle on lopetettu. Jos käytettävinä olevien varastopaikkojen ahtaus tai asianhaarat muuten sitä välttämättömästi vaativat, voidaan luovuttamiseen kuiten- kin jo sitä ennen ryhtyä, jos asianomainen ylimetsänhoitaja antaa suostumuksensa siihen, ja on tässä tapauksessa varastopaikan valvontaa lisättävä siinä määrin kuin metsänhoitaja katsoo tarpeen vaativan kruunun etua loukkaavan epäjärjestyksen ja väärinkäytösten ehkäisemi- seksi.
Puiden hakkauksen ja luovuttamisen ajasta sopikoot asian- omainen metsänhoitaja ja ostaja keskenänsä. Luovutuksen tulee olla loppuun saatettuna jos mahdollista ennen huhti- kuun loppua samana talvena kuin puitten vienti metsästä on toimitettu.
Luovutustoimituksesta pitää metsänhoitaja pöytäkirjaa, johonka lyhyesti merkitään luovutettujen puiden määrä kuin myöskin niiden ottamatta jätettyjen puiden määrä, joista ostaja tämän Keisarillisen Senaatin päätöksen mukaan on velvollinen suorittamaan maksun. Ostajan tai hänen asia- miehensä tulee allekirjoittaa pöytäkirja, ja on hän oikeutettu merkitsemään siihen ne muistutukset sitä vastaan, johonka hän ehkä katsoo syytä olevan, uhalla että myöhemmin tehtyjä muistutuksia ei oteta huomioon. Metsänhoitajan ja ostajan tai ostajan valtuuttaman asiamiehen allekirjoitta- malla pöytäkirjalla on todistusvoima. Ostajan poissaolo luovutustilaisuudesta ei estä luovutuksen täytäntöön panemista ja on metsänhoitajan laatimalla luovutuspöytä- kirjalla tässäkin tapauksessa, tai jos ostaja tai hänen asiamiehensä kieltäytyy sitä allekirjoittamasta, todistus- voima.
Ostaja on velvollinen hankkimaan puita luovutettaessa tarvittavat apumiehet sekä kustantamaan ne päivätyöt, jotka siinä saattavat tulla tarpeellisiksi puiden tarkastamista varten sekä puuläjien tai pinojen puhdistamista varten lumesta.
Kun puut ovat ostajalle lopullisesti luovutetut, lankeavat kaikki myydystä puumäärästä metsään jätetyt puut ja puunosat kruunulle.
15 §. Ostaja on velvollinen korvaamaan kaiken sen vahingon, jonka hän tahi hänen miehistönsä metsälle aikaansaavat.
16 §. Puiden ottamisen loputtua kunakin talvena tulee ostajan viipymättä ja viimeistään ennen seuraavan kesäkuun 15 päivää perata hakkuun tähteet puroista, ojista ja muista vesistöistä, teiltä ja niityiltä sekä poistaa vedätyksen aikana tehdyt tilapäiset sillat ja ojan täytteet, uhalla että tämä työ muuten toimitetaan ostajan kustannuksella.