Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Puutarhakoulu 1909 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Puutarhakoulu 1909

Armollinen Asetus

"Carl Fredrik Packalenin säädös" nimisen puutarhaopiston perustamisesta Tyrvännön kappelissa olevalle Stjernsundin eli Lepaan tilalle.

Annettu Tsarskoje Selossa 28 (15) p:nä toukokuuta 1909.

Sittenkuin Tyrvännön kappelissa oleva Stjernsundin eli Lepaan tila maanviljelijä Carl Fredrik Packalen'in 20 p:nä huhtikuuta 1886 tekemän ja hänen kuolemansa jälkeen asian- mukaisesti valvotun testamentin perusteella on vuonna 1902 joutunut Suomen valtion omaksi ehdoilla, muiden muassa, että valtio tilalle perustaa ja siellä ylläpitää "Carl Fredrik Packalenin säädös" nimistä maanviljelyskoulua tahi puutarhurikoulua, on Keisarillinen Majesteetti, Suomen Senaatin alamaisesta esityksestä, Tsarskoje Selossa ollessaan 15/28 p:nä Toukokuuta 1909 suvainnut, kumoten puutarhanhoidon opetuksen järjestämistä Suomessa koskevan, 1 p:nä maaliskuuta 1898 annetun Armollisen Julistuksen B-kohdassa olevan säännöksen, että yhteen maan ylemmistä maanviljelyskouluista on perustettava erityinen osasto eli ylempi puutarhakoulu, Armossa määrätä ylemmästä puutarhaopetuksesta seuraavasti:

1 §. Stjernsundin eli Lepaan tilalle on perustettava "Carl Fredrik Packalenin säädös" niminen puutarhaopisto, jonka tarkoituksena on antaa teoreetista tietoa ja käytännöllistä taitoa puutarhanhoidon alalla ja erityisesti tarjota tilaisuutta opiskeluun niille, jotka aikovat valmistautua puutarhureiksi, puutarha- ja talouskoulujen opettajiksi sekä puutarhan- hoidon neuvojiksi tai puutarhaviljelyksen harjoittajiksi.

Kotimaisen puutarhanhoidon ja hedelmäviljelyksen edistämiseksi ja kehittämiseksi tieteellisellä tutkimuksella ja käytännöllisillä kokeilla perustetaan opistoon koelaitos.

2 §. Oppijakso, joka alkaa marraskuun 1 päivänä ja kestää kaksi vuotta, käsittää tietopuolista opetusta pääasiallisesti talvikuukausina ja käytännöllisiä töitä muuna vuoden aikana.

3 §. Opetus opistossa tapahtuu suomen kielellä. Oppilaat, joiden äidinkielenä on ruotsi, saakoot kuitenkin tällä kielellä suorittaa kirjalliset tehtävänsä ja käyttää sitä kuulusteluissa ja tutkinnoissa.

4 §. Maanviljelyshallituksella on opiston silmälläpito ja sen toiminnan ja talouden lähin johto on johtajalla, joksi Maan- viljelyshallitus määrää jonkun opiston opettajista kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

5 §. Opistossa on kolme vakinaista opettajaa, nimittäin yleisen puutarhanhoidon, hedelmäviljelyksen (pomologiian) ja luonnontieteiden opettajat.

Pätevyysehtoina vaaditaan puutarhanhoidon ja hedelmä- viljelyksen opettajilta että he ovat suorittaneet oppijakson puutarhakorkeakoulussa sekä hankkineet itselleen taatun käytännöllisen kokemuksen kumpikin alallaan sekä luonnon- tieteiden opettajalta suoritettu filosofiiankandidaattitutkinto vähintäin arvosanalla "cum laude approbatur" kasviopissa tai agronomiatutkinto ynnä sen lisäksi todistus siitä että hänellä on sellaiset tiedot kasviopissa, jotka vaaditaan "cum laude approbatur" arvosanan saamiseen filosofiiankandi- daattitutkinnossa, kuin myös perehtymistä kirjanpitoon.

Sen ohessa tulee opettajien sillä tavalla kuin Maanviljelys- hallitus tarkemmin määrää osoittaa opettajataitoansa.

Opettajatoimet täyttää Maanviljelyshallitus asianmukaisesti kuulutetun 30 päivän hakemusajan umpeen kuluttua.

Opettajien tulee hoitaa virkojansa kaksi koevuotta ennenkuin he toimiinsa vahvistetaan.

Oppilaiden käytännöllisten töiden ohjaamista varten asete- taan opistoon käytännölliseen puutarhanhoitoon perehtynyt puutarhuri ja veistotyönopettaja, jotka toimet Maanviljelys- hallitus täyttää asianmukaisesti kuulutetun 30 päivän hakemusajan umpeen kuluttua ja saapuneista hakemuksista tiedusteltuaan opettajakunnan mielipidettä.

6 §. Opettajakunnan, jossa johtaja on puheenjohtajana, muodostavat opiston vakinaiset opettajat tahi ne, jotka heidän toimiansa hoitavat.

7 §. Opistoon yhdistetyn koelaitoksen töitä johtavat yleisen puutarhanhoidon ja hedelmäviljelyksen opettajat. Käytännölliset kokeet ulotettakoon myöskin muihin paikkoihin maan eri osissa.

8 §. Opiston opettajat ovat velvolliset opiston ulkopuolellakin toimittamaan tehtäviä Maanviljelyshallituksen antamien määräysten mukaan.

Hedelmäviljelyksen opettajan tulee opettajavirkansa ohessa toimia myöskin valtion hedelmäviljelyksen neuvojana eli valtiopomoloogina kunnes sellainen vakinaisesti asetetaan.

9 §. Opistoon otetaan opettajakunnan ehdotuksesta ja Maanviljelyshallituksen määräyksen mukaan vuosittain niin monta vakinaista oppilasta, sekä mies- että naispuolisia, kuin asunto- ja muut olosuhteet opistolla sallivat.

Päästäkseen opiston vakinaiseksi oppilaaksi tulee hakijan olla suorittanut viiden luokan kurssin lyseossa tahi omata vastaavat tiedot sekä vähintään kahden vuoden ajan ollut todenteolla mukana puutarhanhoidossa esiintyvissä aska- reissa tahi myös että hakija, joka hyvillä arvosanoilla on päättänyt oppijakson kaksivuotisessa alemmassa puutarha- koulussa ja sen jälkeen vähintään yhden vuoden ajan on tehokkaasti ottanut osaa käytännöllisiin puutarhatöihin, osottaa omaavansa sitä varten vahvistetun määrän teoreet- tisiä tietoja.

Opetus ja asunto ovat vakinaisille oppilaille maksuttomat.

10 §. Ylimääräisiä oppilaita voidaan, mikäli tila ja opetus- välineet sen sallivat, opistoon ottaa.

11 §. Opiston vuotuiseen menosääntöön merkitystä määrä- rahasta varattomia vakinaisia oppilaita varten jaetaan apurahoja opettajakunnan harkinnan mukaan.

12 §. Kesäkauden kuluessa järjestetään opistolla lyhempi- aikaisia puutarhanhoitokursseja, kursseja maatalous- seurojen puutarhanhoidon neuvojille ja kansakoulun opettajille y. m.; ja ovat opettajat velvolliset ottamaan osaa näiden pitämiseen Maanviljelyshallituksen määräämää palkkiota vastaan.

13 §. Vakinaiset opettajat saavat palkkausta opistolle vahvistetun vuosirahasäännön mukaan ja virasta erotessaan eläkettä siviilivirkamiehille yleensä voimassa olevien perusteiden mukaan sekä ovat osallisia siviilivirkakunnan leskein ja orpoin kassassa.

Opettajilla olkoon oikeus Maanviljelyshallituksen lähemmän määräyksen mukaan nauttia lomaa puolitoista kuukautta vuodessa, joululoma siihen luettuna.

14 §. Vakinaisella opettajalla on virka-arvo yhdeksännessä luokassa Suomessa voimassa olevan arvojärjestyksen mukaan ja virka-asioissa tekemistään matkoista saa vakinainen opettaja laskea korvausta voimassa olevan matkustussäännön seitsemännen luokan mukaan.

15 §. Jos opettaja havaitaan syypääksi virkavirheeseen tai virkansa laiminlyömiseen, olkoon siitä voimassa mitä 29 päivänä kesäkuuta 1907 Suomen Maanviljelyshallituksen uudestaan järjestämisestä annetun Armollisen Asetuksen 10 §:n 2 ja 3 momentissa on määrätty.

Jos puutarhuri tai veistotyönopettaja tekee itsensä syypääksi virkavirheeseen tai jos hän muuten antaa aihetta muistu- tukseen, olkoon Maanviljelyshallituksella, johtajan ilmoituksesta, valta häntä varoittaa, pidättää häntä erillään toimesta enintään puoli vuotta, jolta ajalta hän menettää palkkaetunsa, tai toimestaan eroittaa.

16 §. Suomen Keisarillisen Senaatin tulee edellä olevain perusteiden mukaan vahvistaa puutarhaopistolle ohjesääntö sekä lähemmin määrätä, miten suuri alue Stjernsundin eli Lepaan tilasta eroitetaan puutarhaopiston käytettäväksi.