Keisarillisen Suomen Senaatin päätös,
joka sisältää tarkempia määräyksiä koleran torjumisesta ja vastustamisesta.
Annettu Helsingissä, 20 p:nä huhtikuuta 1909.
Keisarilliselle Suomen Senaatille Armossa annetun vallan nojalla on Keisarillinen Senaatti, kumoten 22 päivänä elo- kuuta 1893 annetun, lähempiä määräyksiä koleraruton torjumisesta ja vastustamisesta sisältävän Armollisen Julistuksen, Armollisen Julistuksen 13 päivältä toukokuuta 1895, joka sisältää äskenmainitun julistuksen 3 §:n selityksen, sekä Keisarillisen Suomen Senaatin päätöksen lokakuun 1 päivältä 1908, joka sisältää lisäsäännöksiä yllämainittuun Armolliseen Julistukseen 22 päivältä elokuuta 1893, samoin kuin muutkin Keisarillisen Senaatin asiasta antamat määräykset, nähnyt hyväksi säätää seuraavaa:
1 §. Laiva, joka on saapunut maasta, maanosasta tahi satamasta, jotka Keisarillisen Senaatin Talousosasto on julistanut koleran saastuttamiksi tahi epäiltäviksi siitä, taikka koleran saastuttamasta paikasta Suomessa, sekä laiva, joka matkalla on ollut yhteydessä saastutetun tahi epäiltävän toisen laivan kanssa, taikka tuopi mukanaan henkilön, joka on sairastunut tahi kuollut koleraan tahi tautiin, jonka epäillään olevan koleraa, taikka jossa on ollut kolerasairas, taikka jota muuten syystä epäillään koleratarttunnan saastuttamaksi, on, ennenkuin yhteyttä maan kanssa sallitaan, jokaisessa Suomen satamassa, jossa matkalla käydään, lääkärin katsastettava Lääkintöhallituksen sitä varten antaman johtosäännön mukaan.
Semmoisen laivan tulee, Suomen satamaa lähestyessään, pitää karantteenilippua (keltaista lippua keulamaston huipussa) ja satamassa, maasta erillään, odottaa katsastus- lääkäriä. Karantteenilippua, joka sellaisen laivan Suomen satamaan tullessa on nostettu, älköön otettako alas, ennenkuin katsastuslääkäri on sallinut laivan tulla yhteyteen maan kanssa.
Sellaisesta katsastuksesta on kuitenkin laiva, jossa lääkäri alati on mukana, siinä tapauksessa vapautettu, että lääkärin todistuksen mukaan laivassa matkalla ei ole ilmestynyt koleraa tahi epäiltävää taudinkohtausta eikä muutakaan semmoista, mikä tekisi lääkärintarkastuksen tulopaikalla tarpeelliseksi. Semmoisen lääkärin määrää toimeensa Lääkintöhallitus, joka hänelle myöskin antaa erityisen johto- säännön.
2 §. Jos matkalla laivassa, joka on katsastuksen alainen, epäiltävää taudin- tahi kuolemankohtausta ei ole ilmaan- tunut ja jos laivaa ei muutenkaan syystä voida epäillä koleratarttuman saastuttamaksi, myönnettäköön, jos laivan tila katsastettaessa havaitaan tyydyttäväksi, laivalle ja siinä oleville henkilöille vapaa yhteys maan kanssa.
3 §. Jos laiva tuopi muassaan sellaiseen tautiin sairastuneen tahi kuolleen henkilön, joka on tahi epäillään olevan koleraa, taikka jos matkalla on ilmestynyt koleraa tahi siksi epäilty taudin- tahi kuolemantapaus, taikka jos laivaa muuten syystä voidaan epäillä koleratarttumasta, tulee katsastuslääkärin, kuulustelun ja katsastuksen toimitettuaan, määrätä tarpeellisia varokeinoja sekä ratkaista, onko ja millä ehdoilla yhteyttä maan kanssa sallittava; ja on laivan päällikkö edesvastauksen uhalla velvollinen pitämään vaaria, että mainituita määräyksiä tarkoin noudatetaan.
4 §. Jos joku on saanut luvan lähteä laivasta, josta 3 §:ssä mainitaan, on hän velvollinen korkeintaan viiden vuoro- kauden kuluessa sen jälkeen, katsastuslääkärin määräämällä tavalla, terveydentilansa tutkimista varten joka päivä saapumaan olopaikan terveyslautakunnan tahi, missä semmoista ei ole, poliisiviranomaisen luokse. Saman velvollisuuden alaiseksi voidaan tarpeen vaatiessa määrätä sekin, joka on ollut mukana 2 §:ssä mainitussa laivassa ja saanut luvan siitä lähteä, enintään viiden vuorokauden ajaksi, siitä päivästä lukien, jona laiva on lähtenyt saastu- tetusta satamasta.
Jotta sellaista henkilöä voitaisiin silmällä pitää, tulee hänen katsastuslääkärille todenperäisesti ilmoittaa, missä hän ylempänä mainitun ajan aikoo oleskella, kuin myös lääkärin, sillä tavoin kuin hänen johtosäännössään lähemmin määrätään, antaa tarvittavia tietoja asianomaiselle katsastuspaikan poliisiviranomaiselle, jonka on annettava samallaisia tietoja sen paikkakunnan poliisiviranomaiselle, jonne tarkastuksen alainen henkilö saattaa lähteä; ja valvokoon poliisiviranomainen, että mitä siten on määrätty, säännöllisesti ja tarkasti noudatetaan.
5 §. Laivassa, joka välittää ulkomaan ja Suomen välistä tahi Suomen sisäistä kulkuyhteyttä, on noudatettava mahdolli- simman suurta puhtautta, kuin myöskin laivan kustannuk- sella toimeen pantava ja voimassa pidettävä sellaisia laitoksia terveydellisessä suhteessa ja sairasten hoitamista varten kuin Lääkintöhallitus määrää ja asianmukaisesti kuuluttaa.
Laivaa, johon ei ole järjestetty sellaisia laitoksia tahi jossa ne eivät ole tyydyttäviä, taikka jolla ei mukanaan ole tarvitta- vaa määrää desinfisioimisaineita ja lääkkeitä, saattaa sillä paikkakunnalla, jossa muistutus tästä tehdään, viran- omainen pidättää niin kauan kuin epäkohta on olemassa; vastatkoon siitä myöskin päällikkö niinkuin jälempänä säädetään.
6 §. Laivan katsastus järjestetään Helsingin, Porvoon, Loviisan, Tammisaaren, Hangon, Turun, Maarianhaminan, Uudenkaupungin, Rauman, Kristiinankaupungin, Kaskisten, Nikolainkaupungin, Uudenkaarlepyyn, Pietarsaaren, Kokkolan, Raahen, Oulun, Kemin, Tornion, Kuopion, Iisalmen, Joensuun, Mikkelin, Savonlinnan, Haminan, Kotkan, Käkisalmen ja Sortavalan kaupunkeihin sekä seuraaville tulliasemille, nimittäin Porkkalan, Pirttisaaren, Reposaaren, Suursaaren, Haapasaaren, Lavansaaren, Seitskarin, Uuraansalmen, Koivistonsalmen, Vammelsuun, Jukkolan, Taipaleen, Sortanlahden ja Pöllön asemille sekä sitä paitsi Lauritsalan sululle Saimaan kanavassa.
Laivan, joka on määrätty meneväksi muuhun kuin johonkin ylempänä mainittuun paikkaan, pitää katsastetuksi tullaksensa poiketa semmoiseen määräpaikkaa lähinnä olevaan satamaan, jonne on asetettu katsastuslääkäri.
...
9 §. Keskuusliikettä maan rajan ja Viipurin välisellä rautatie- jaksolla sekä sen lähellä asuvan väestön terveydentilaa valvomaan asettaa Lääkintöhallitus enintään kuusi lääkäriä, joiden asemapaikat Lääkintöhallitus määrää; ja tulee näiden lääkärien mainitun hallituksen antaman johtosaannon ja olosuhteiden mukaan sovitetun työnjaon mukaisesti, jonka myöskin Lääkintähallitus laatii, alituisella tarkkaavaisuu- della pitää silmällä terveydentilaa ja terveyshoidollisia oloja niillä junilla, jotka saapuvat koleran saastuttamista paikka- kunnista, sekä siinä tarkoituksessa tarkasti tiedustella ja tarvittaessa myöskin tutkia ei ainoastaan matkustajain ja junaväen terveydentilaa, vaan myöskin sen tavaran laatua, joka rautatiellä kuljetetaan. Sitä paitsi tulee näiden lääkärien tarkoin seurata terveydentilaa rautatien varsilla olevissa paikkakunnissa, erittäinkin mitä tulee henkilöihin, jotka ovat olleet yhteydessä koleran saastuttaman paikkakunnan kanssa, kuin myöskin ryhtyä niihin toimenpiteisiin sellaisten terveyshoidollisten epäkohtain poistamiseksi, jotka voivat edistää koleratarttuman leviämistä.
Jos matkustajan tai jonkun junaväestä havaitaan tai epäil- lään olevan koleraan tai siksi otaksuttuun tautiin sairastunut, tulee lääkärin huolellisesti asianhaaroja harkittuaan määrätä niin hyvin sairaan tai epäilyksenalaisen saattami- sesta sairaalaan taikka kuljettamisesta lähtö- tai määrä- paikkaansa kuin myöskin mihin toimenpiteisiin muuten on maan suojelemiseksi kolerantarttumalta ja sairaan tai epäilyksenalaisen hyväksi ryhdyttävä.
Jos rahtitavara vuodenajan tahi muitten asianhaarain johdosta huomataan terveydellisessä suhteessa vaaralliseksi ja jos semmoisen tavaran tuonti maahan on luvallinen, pitää lääkärin siitä huolimatta, mikäli se hänen vallassaan on, ryhtyä sopivaan toimeen vaaran poistamiseksi taikka, jos hänellä siihen ei ole valtaa, asiasta viipymättä tehdä ilmoitus Lääkintöhallitukseen.
Nämä lääkärit nauttivat, paitsi päivärahaa ja matkakulujen korvausta voimassa olevan matkustussäännön seitsemännen luokan mukaan matkoilta asemapaikalle ja sieltä pois, yleisistä varoista viisikolmatta markkaa päivässä sekä vapaan asunnon tahi sen sijasta vuokrarahoja kuusi markkaa päivältä, nämä edut luettuina siitä päivästä alkaen, jona lääkäri on Lääkintöhallituksen määräyksestä ryhtynyt toimeensa, aina sen päivän loppuun, jolloin hänen määräyk- sensä lakkaa. Olkoot sen ohessa oikeutetut vapaaseen matkaan, milloin heidän on seurattava mukana junassa.
10 §. Terijoen, Elisenvaaran, Imatran, Kouvolan ja Riihimäen rautatienasemille perustetaan kullekin ja voimassa pidetään yleisellä kustannuksella kolerasairaala, ensinmainitulla paikkakunnalla kaksitoistavuoteinen, mutta muilla kuusi- sijainen. Sellaista sairaalaa varten määrää Lääkintöhallitus lääkärin ja vahvistaa hänelle johtosäännön.
Palkkaeduiksi tulee jokaiselle mainituista sairaalalääkä- reistä, paitsi päivärahaa ja matkakustannusten korvausta voimassa olevan matkustussäännön seitsemännen luokan mukaan matkoilta asemapaikalle ja sieltä takaisin sekä vapaata asuntoa taikka sen sijasta vuokrarahoja, joita maksetaan kuusi markkaa Terijoen ja Imatran lääkäreille ja kolme markkaa päivältä muille, palkkiota viisikolmatta markkaa Terijoen ja Imatran lääkäreille sekä kaksikymmentä markkaa mainittujen muiden sairaalain lääkäreille kullekin päivältä, luettuna siitä päivästä, jona lääkäri Lääkintö- hallituksen määräyksestä on toimeensa ryhtynyt, sen päivän loppuun, jona määräys lakkaa. Kuitenkin korotetaan nämä palkkiot viidellä markalla kultakin päivältä, jona kolera- sairasta henkilöä laitoksessa hoidetaan. Muuten ovat sairaalain ylläpitoon nähden voimassa oheenliitetyt, kuukaudelta lasketut rahasäännöt.
11 §. Matkustajajunien mukana Pietarin-Helsingin, Viipurin- Sortavalan sekä Viipurin-Imatran ratajaksoilla tulee seurata kolerasairaita varten aiottu vaunu kuin myöskin sairaan- hoitajatar, jonka Lääkintöhallitus määrää. Yhtäläiseen toimenpiteeseen voipi tarpeen vaatiessa Lääkintöhallitus, Rautatiehallitusta kuultuaan, määrätä ryhdyttäväksi maan muillakin ratajaksoilla. Tämän vaunun varusteista ja sisustamisesta, lääkkeitten ja desinfisioimisaineitten hankkimisesta siihen ynnä muusta sellaisesta määrää Lääkintöhallitus, Rautatiehallitusta kuultuaan.
Mainittua väliaikaista sairaanhoitolaitosta varten vahvistaa Lääkintöhallitus ohjesäännön, joka, eri kielille painettuna, naulataan julki jokaiseen vaunuun ja asemahuoneeseen; ollen ohjesäännössä erittäin muistutettava siitä että sairastunut tahi tarttumasta epäilty matkustaja on velvolli- nen, jos se tarpeelliseksi harkitaan, alistumaan niin hyvin eristettäväksi ja jätettäväksi ensimmäiselle asemapaikalle, missä kolerasairaala on, kuin muutenkin niitten säädösten alaiseksi, joita asianomainen lääkäri tarttuman estämiseksi ja matkustajain hyväksi saattaa määrätä.
12 §. Mihin terveyshoidollisiin toimenpiteisiin muuten on kolerataudin maahan tuomista vastaan rautateitse ryhdyttävä valtionrautateillä ja niitten varrella olevilla asemilla, siitä määrää Lääkintöhallitus Rautatiehallitusta kuultuaan.
13 §. Yhtäläisiin terveyshoidollisiin toimenpiteisiin kuin 12 §:ssä tarkoitetaan on myöskin yksityisen rautatien omistaja velvollinen ryhtymään ne kustantamaan; noudattakoon siis tarkasti mitä Lääkintöhallitus, sellaisen rautatien omistajan mieltä kuultuaan, saattaa asiasta kohtuullisesti määrätä.
...
15 §. Poliisi- ja terveydenhoitoviranomaisten sekä tulli- vartion tulee suurimmalla tarkkaavaisuudella seurata keskuusliikettä, mikäli syytä olla pelätä sen edistävän koleran tunkeutumista maahan. Jos syystä epäillään, että matkusta- vainen tai muu matkamies on koleraan tahi siksi epäiltyyn tautiin sairastunut, tulee mainittujen viranomaisten, virka- ja palvelusmiesten, ehdottomasti pitää huolta siitä, että sairas eristetään ja pidätetään siksi kuin lähinnä asuva lääkäri, joka heti on kutsuttava saapuville, on antanut tarpeellisia määräyksiä sairaan käsittelystä ja hoidosta kuin myöskin talteen otettujen vaatteitten, juhtain, ajoneuvojen ja rahtitavaran tahi muun semmoisen omaisuuden desinfisioi- misesta, jonka saatetaan katsoa olevan koleratarttuman saastuttaman; ollen myöskin ne henkilöt, joilla on ollut yhteyttä sairaan kanssa, viipymättä eristettävät ja asetetta- vat tarkastuksen alaisiksi.
Yhtäläisiin toimenpiteisiin on ryhdyttävä muihinkin maassa sattuviin taudinkohtauksiin nähden, jotka ovat tai joiden epäillään olevan koleraa.
Jos lääkäri katsoo tai epäilee taudinkohtausta koleraksi, tulee hänen viipymättä ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin sairaan hoitamiseksi ja tartunnan leviämisen estämiseksi sekä asiasta joutuisasti, jos mahdollista telefoonilla tai sähkösanomalla, ilmoittaa Kuvernöörille ja Lääkintöhallitukselle, jonka viimemainitun tulee, jos kohtaus todennetaan koleraksi, saattaa se Keisarillisen Senaatin Talousosaston Siviilitoimi- tuskunnan tietoon. Sitä paitsi on Lääkintöhallituksen vähintään kerran viikossa lähetettävä Siviilitoimituskuntaan kertomus asianomaisesti todennetuista koleratapauksista sekä koleran aiheuttamista kuolemantapauksista.
16 §. Kuvernöörien tulee hankkia itselleen tarkat tiedot terveydentilasta lääneissään. Erittäinkin on Viipurin, Kuopion ja Oulun läänien kuvernöörien omistettava tarkkaa huomiota terveydentilaan maanrajalla.
Jos koleraa on ilmestynyt, on Kuvernöörin, ellei Lääkintö- hallitus ehkä jo ole määrännyt tarpeellisia toimenpiteitä, viipymättä ryhdyttävä kulkutaudin ehkäisemistä tarkoitta- viin toimiin ja sen ohessa Siviilitoimituskunnalle ja Lääkintö- hallitukselle asiasta ilmoitettava; tehköön niinikään, milloin tarpeelliseksi havaitaan, ehdotuksen enemmiksi toimen- piteiksi mainitun taudin vastustamiseksi.
...
25 §. Asianomaisten poliisi- ja terveysviranomaisten tulee erittäin katsoa:
että tarpeellisiin terveydellisiin varokeinoihin ryhdytään siirtolaismajoissa, matkustajakodeissa, hotelleissa, ravinto- loissa ja muissa sellaisissa yleisön käytettäviksi annetuissa huoneistoissa;
että terveydentila parantoloissa, terveysjuonti- ja kylpy- paikoissa, joissa käy koleransaastuttamilta paikkakunnilta tulleita henkilöitä, tarkasti valvotaan;
että huomiota omistetaan sellaisten vaeltavien ja matkuste- levien henkilöiden terveydentilalle, joilla ei ole vakituista kotipaikkaa;
että puhtautta noudatetaan niin hyvin kaduilla ja toreilla kuin myös taloissa ja huoneuksissa, että ravintoaineitten kauppaa tarkasti valvotaan sekä pilaantuneitten ja epä- terveellisten ravintoaineitten myyntiä estetään, kuin myöskin että hyvää ja puhdasta juomavettä on saatavissa;
että hyyskiä ja makkeja pidetään puhtaina, tuon tuostakin varustetaan turvemullalla, kalkilla tahi muulla soveliaalla aineella sekä kulkutaudin jo ilmestyttyä ei tyhjennetä useammin kuin tarpeellista on;
ettei asuinhuoneistoissa ole liikaa väenpaljoutta;
että lääkärejä ja sairaanhoitajia, missä se on mahdollista, kuin myös desinfisioimisaineita ja lääkkeitä tarvittavassa määrässä hankitaan;
että varattomia sairaita varustetaan lääkkeillä;
että kolerasairasten ja -ruumisten kuljettamiseen käytetään mikäli mahdollista tähän tarkoitukseen aiotuita ajokaluja sekä että joka tapauksessa ne ajoneuvot, joita siihen on käytetty, asianomaisen terveysviranomaisen huolenpidosta tarkasti puhdistetaan ja desinfisioidaan;
että koleraruumis, ellei kotona ole erillään olevaa huonetta, missä ruumista vaaratta käypi säilyttäminen, heti kuoleman- tapauksen jälkeen viedään yleiseen ruumishuoneeseen, sen perästä niin pian kuin mahdollista, mieluimmin neljän- kolmatta tunnin kuluessa, haudattavaksi siinä paikka- kunnassa, jossa kuolema on tapahtunut;
ja että sellaista ruumista älköön toiseen paikkakuntaan kuljetettako muulla tavoin kuin ilmanpitävästi kiinnijuote- tussa peltikirstussa;
että kuntiin otetaan tarpeellinen määrä päällysmiehiä ja ne asetetaan, tarpeellisilla ohjeilla varustettuina, asianomaisten lääkärien käytettäväksi; sekä
että, jos mahdollista, tarkoituksenmukaisia desinfisioimis- uuneja laitetaan ja annetaan maksutta yleisön käytettäväksi.