Keisarillisen Suomen Senaatin päätös,
sisältävä järjestyssäännön Elisenvaaran-Savonlinnan rautatien Särkisalmen ja Tuunansalmen salmien poikki Särkisalmen ja Punkaharjun asemain luona vieväin kääntösiltain käyttämisestä.
Annettu Helsingissä 22 päivänä maaliskuuta 1912.
Keisarilliselle Suomen Senaatille Armossa annetun vallan nojalla on Keisarillinen Senaatti, Rautatiehallituksen alamaisessa kirjeessä 23 päivältä maaliskuuta 1909 tekemäs- tä esityksestä ja Tie- ja vesirakennusten ylihallituksen annettua asiasta vaaditun lausunnon, nähnyt hyväksi noudatettavaksi vahvistaa seuraavan
JÄRJESTYSSÄÄNNÖN
Elisenvaaran-Savonlinnan rautatien Särkisalmen ja Tuunansalmen salmien poikki Särkisalmen ja Punkaharjun asemain luona vieväin kääntösiltain käyttämisestä.
I. Määräykset, joita kääntösillan kautta kuljettaessa on noudatettava.
1 §. Kääntösillan luo saapuva alus on jos pätevät syyt eivät sitä estä, viipymättä päästettävä läpi, mutta älköön kukaan ilman siltavahdin lupaa tai hänen poissa ollessaan oma- valtaisesti avatko kääntösiltaa, voimassa olevassa rikos- laissa määrätyn sakon sekä tuottamansa vahingon korvaa- misvelvollisuuden uhalla.
2 §. Höyryveneen, joka tahtoo kulkea silta-aukon kautta, tulee hyvissä ajoin ennen sinne saapumistaan kahdella pitkällä vihellyksellä ilmoittaa tämä aikomuksensa ja kohtuullisesti hiljentää vauhtia, niin ettei kuljettaessa tuoteta vahinkoa sillalle, pollareille tai johtopuomeille. Sillan kautta kulkiessaan saakoon höyrylaiva käyttää konettaan, mutta ei kulkea nopeammin, kuin mitä sen ohjattavaisuuden säilyttä- miseksi on tarpeen.
Purjealus on hinattava tai hilattava silta-aukon kautta, ja tulee sen tätä tarkotusta varten olla varustettu tarpeellisella miehistöllä ja tarvittavilla kaluilla. Useampaa kuin kaksi alusta sama höyryvene ei kuitenkaan saa yhdellä kertaa aukon kautta hinata. Sen päällikkö on vastuunalainen siitä vahingosta, joka hinattaessa ehkä tuotetaan sillalle, polla- reille tai johtopuomeille.
3 §. Alukset pääsevät kulkemaan sillan kautta siinä järjes- tyksessä kuin ovat saapuneet, mutta on noudatettava että matkustajia kuljettavilla höyrylaivoilla ja kruunun aluksilla on etusija muiden alusten rinnalla.
4 §. Kun alus on päässyt kulkemaan silta-aukosta, älköön sitä viidenkymmenen markan sakon uhalla pysäytettäkö kulku- väylään tai pantako ankkuriin niin lähelle kääntösiltaa, että siitä voi tulla estettä liikenteelle.
5 §. Jos alus uppoaa kääntösillan aukkoon tai sen suuhun, niin että alus on esteenä liikenteelle, on alus päällikön toimesta mitä pikimmin poistettava, sillä uhalla että se muuten pois- tetaan aluksen kustannuksella. Tuollaisen uponneen aluksen asema on osotettava lipuilla siten, että valkoisella lipulla merkitään se puoli, miltä aluksen sivu on kuljettava. Yön- aikana osotetaan kulkuväylä samalla tavalla valkoista valoa näyttävällä merkkilyhdyllä, kun taas punaista valoa näyttävä merkkilyhty asetetaan vastakkaiselle puolelle, missä uponnut alus sulkee väylän. Jos sen kautta kulkuväylä on käynyt aivan pääsemättömäksi, käytetään päivällä punaista lippua ja yöllä punaista valoa näyttävää merkkilyhtyä.
II. Siltavahdin velvollisuudet.
6 §. Siltavahdin tulee tarkoin ja ehdottomasti noudattaa esimiestensä viran puolesta antamia käskyjä ja määräyksiä sekä kohteliaasti ja auliisti palvella yleisöä kaikessa, mikä hänen virkatoimeensa kuuluu.
7 §. Siltavahdin on pidettävä kääntösiltaa suljettuna ja salvattuna muulloin, paitsi silloin kun se on avattava läpi- kulkevia aluksia varten. Kun alus on kulkenut sillan kautta, tulee siltavahdin uudestaan sulkea ja salvata silta, niin että tämä asianmukaisesti suljetaan vähintään 15 minuuttia ennenkuin juna saapuu.
Siltavahti sentähden ei saa ilman asianmukaista lupaa tai esimiehensä käskyä poistua paikaltaan kauemmaksi, kuin että hän viipymättä voi palvella saapuvia junia ja aluksia.
8 §. Siltavahdin tulee pitää tarkkaa huolta kääntösillasta sekä katsoa ettei siihen saa kiinnittää alusta eikä vahingoit- taa siltaa aluksen tai miehistön syystä. Jos se kuitenkin tapahtuu, tulee siltavahdin viipymättä ilmoittaa se asian- omaiselle ratainsinöörille, jonka sitten on meneteltävä sillä tavoin kuin 12 §:ssä määrätään.
9 §. Siltavahti on ankarasti kielletty jättämästä kääntösillan hoitamista muulle kuin esimiehen hyväksymälle henkilölle.
III. Yleiset määräykset.
10 §. Kääntösilta avataan purjehduskautena päivällä merkkien perusteella sen mukaan kuin 2 §:ssä mainitaan tahi tehdyn anomuksen johdosta, mutta yöllä ainoastaan eri pyynnöstä, joka on tehtävä siltavahdille. Sillan avaamisesta yönaikana, joka purjehduskauden alusta elokuun 15 päivään luetaan kestävän klo 11:sta i. p. k:lo 5:teen a. p. sekä sen- jälkeen k:lo 10:stä i. p. k:lo 6:teen a. p., suoritetaan yksi markka jokaisesta laivasta, ennenkuin se lasketaan kulke- maan sillan kautta.
11 §. Jokainen, joka tahallisesti tai huolimattomuudesta liikuttaa tai vahingoittaa kääntösiltaa tahi siihen kuuluvia, purjeväylään asetettuja poijuja, dykdalbeja, reimareja y. m., rangaistaan voimassa olevan rikoslain mukaan ja on velvollinen korvaamaan vahingon.
12 §. Kun vahinko on sattunut, on se siltavahdin ilmoituksesta viipymättä asianosaisen ratainsinöörin tai hänen poissa ollessaan ratamestarin arvioitava siltavahdin ja kahden kutsutun jäävittömän miehen läsnä ollessa ja silloin korvat- tavaksi määrätty summa arvioimiskustannuksineen heti vahingontekijäin suoritettava Särkisalmen tai Punkaharjun asemapäällikölle laillisen ulosoton uhalla.
13 §. Pimeän vallitessa osottaa kääntösiltaa sen kumpaankin kylkeen asetettu merkkilyhty, joka näyttää kulkuväylään päin, sillan ollessa suljettuna, punaista valoa ja sillan ollessa avoinna vihreää valoa sekä siltaa myöten rautatielle päin vihreää valoa sillan ollessa suljettuna ja punaista valoa sillan ollessa avoinna, jota paitsi semafooreilla annetaan rauta- tielle päin merkki samalla tavalla.
14 §. Jos Rautatiehallitus katsoo erityisiä määräyksiä kääntö- sillan käyttämisestä tämän lisäksi tarpeen vaatimiksi, on niitä noudatettava.
15 §. Tätä järjestyssääntöä pitää tarpeellinen määrä kappa- leita suomen, ruotsin ja venäjän kielillä aina olla siltavah- dilta saatavissa, pynnnöstä liikkeenharjoittajille maksutta annettavaksi.
Tämä päätös on ilmoitettava Rautatiehallitukselle tiedoksi ja noudatettavaksi sekä asianomaisten tietoon saatettavaksi. Helsingissä, 22 päivänä maaliskuuta 1912.
Kulkulaitostoimituskunnan Päällikkö, Senaattori Kreivi Berg.