Automobiililiikenteen ohjesääntö Jyväskylässä 1912
Vaasan läänin kuvernöörin päätös Jyväskylän kaupungin Maistraatin täällä tekemään hakemukseen vahvistuksen saamisesta Maistraatin mainitun kaupungin poliisilaitoksen esityksestä hyväksymälle ehdotukselle Jyväskylän kaupungin automobiililiikenteen järjestyssäännöiksi, ollen sanottu ehdotus tähän jäljennettynä, näin kuuluva:
"Ehdotus Jyväskylän kaupungin automobiililiikenteen järjestyssäännöiksi
1§ Automobiilillä ymmärretään näissä järjestyssäännöissä kaikkia henkilöiden tai tavarain kuljettamiseen tarkotettuja ajoneuvoja, joita käyttää voimakone (moottori) ja jotka eivät kule kiskoilla.
2 § Automobiilin tulee olla varustettuna kahdella tehokkaalla ja toisistaan riippumattomalla jarrulaitoksella.
Sekä tavarain että henkilöiden kulettamiseen käytettävien automobiilien pyörissä tulee olla riittävän paksut kumi- renkaat.
Automobiilin moottorista ei saa lähteä savua, höyryä tai pahalta haisevaa kaasua niin suuressa määrässä tai sillä tavalla, että siitä syntyy haittaa.
3 § Automobiilin tulee olla kaupungin poliisilaitoksen hyväksymä ja tulee sitä varten siinä löytyä:
1. järjestysnumero, joka on sijoitettava hyvin näkyvälle paikalle automobiilin taakse; numerot olkoot 15 cm korkeat ja maalattakoon ammattimaiseen liikkeeseen käytettäviin automobiileihin valkealla värillä mustalle pohjalle;
2. sopiva koneellinen laitos äänivarotuksen antamista varten (merkinantotorvi).
3. pimeällä käytettäväksi:
a) kaksi Iyhtyä edessä, yksi kummallakin puolella, joissa on valkea valo, selvästi valaisten tien vähintäin kymmenen metriä automobiilin edestä.
b) yksi lyhty takana, jossa on valkea valo, selvästi valaisten järjestysnumeron.
4 § Automobiilin kuljettajan tulee olla poliisilaitoksen siksi hyväksymä ja hyväksyttäköön kuljettajaksi ainoastaan sellainen henkilö, joka on 18 vuotta täyttänyt ja on tunnettu raittiiksi, säännölliseksi ja luotettavaksi sekä asiantuntevan henkilön antamalla todistuksella näyttää, että hän on täysin perehtynyt automobiilin rakenteeseen, hoitoon ja ohjaami- seen.
5§ Joka haluaa ammattimaisesti harjoittaa automobiililiiket- tä, pyytäköön, oheenliittäen mainetodistuksensa, siihen kirjallisesti lupaa Maistraatilta, joka harkinnan jälkeen antaa asiassa päätöksensä, ja tulee sen, joka on sellaisen luvan saanut, poliisilaitokselle näyttää asiaa koskeva ote Maistraatin pöytäkirjasta, ennenkuin hän saa liikettä alkaa.
6§ Ammattimaisen automobiililiikkeen harjoittamiseen annettu lupa samoin kuin kuljettajan ja automobiilin hyväksyminen voidaan peruuttaa, jos syytä siihen ilmaantuu.
7 § Automobiilin järjestysnumeron määrää poliisilaitos, joka siitä antaa todistuksen, mihin on merkitty omistajan nimi, ammatti ja asunto-osote.
8 § Annetun numeron saa ainoastaan poliisilaitokselle siitä ilmoitettua toiselle henkilölle luovuttaa.
9§ Poliisilaitoksessa on pidettävä luetteloa niin hyvin ilmo- tetuista automobiileistä, osoittaen kunkin automobiilin numeron, omistajan nimen, ammatin ja asunto-osotteen sekä ajan milloin kone on tarkastettu kuin myöskin kuljettajiksi hyväksytyistä henkilöistä, mainiten heidän nimensä ja osotteensa.
10 § Automobiili on tarkastettava vähintäin joka kolmas vuosi ja on poliisilaitoksella oikeus, kun syytä siihen ilmaantuu, toimittaa automobiilin tarkastus asiantuntevalla henkilöllä omistajan kustannuksella.
11 § Automobiilillä ajettaessa älköön kulkunopeus olko suu- rempi kuin päivän valolla 15 kilometriä kadulla ja 20 kilo- metriä viertotiellä sekä pimeällä tai sumussa 10 kilometriä tunnissa.
Automobiilillä, jota käytetään tavarain kulettamiseen, älköön ajettako nopeammin kuin 8 kilometriä tunnissa ja noudatet- takoon sellaisiin automobiileihin nähden soveltuvissa kohdissa olevia työajoneuvoja koskevia määräyksiä.
Katujen tai teiden risteyksissä sekä sellaisilla paikoilla, joissa vallitsee vilkas liike tai missä ajotietä ei voi nähdä vähintäin 15 metriä eteenpäin, on ajettaessa kuuluvia varotusmerkkejä annettava ja automobiiliä kuletettava niin hiljaa, että se heti voidaan pysähdyttää.
Varotuksen anto ei vapauta kuljettajaa velvollisuudesta noudattaa varovaisuutta muita ajajia ja jalankävijöitä kohtaan.
12§ Ilman poliisilaitoksen erityistä lupaa älköön automobiiliin kiinnitettäkö muita ajoneuvoja.
13 § Automobiiliä älköön jätettäkö vartioimatta kadulle tai tielle, ellei käyntiinpanolaitosta ole sillä tavalla eristetty koneistosta, etteivät sivulliset voi panna automobiiliä käyntiin.
14§ Mitä voimassa olevissa järjestyssäännöissä on säädetty Jyväskylän pika- ja kuorma-ajureihin nähden koskekoon soveltuvissa kohdissa myöskin automobiililiikennettä.
15 § Muuten noudattakoot automobiilien omistajat ja kulet- tajat niitä lähempiä määräyksiä, joita poliisilaitos katu- liikkeen järjestämiseksi katsoo tarpeelliseksi antaa.
16 § Moottoripolkupyörän vauhti älköön olko suurempi kuin 10 §:ssä on henkilöliikenteelle vahvistettu, ja noudattakoon omistaja muuten tavallisille polkupyörille voimassa olevia määräyksiä.
17§ Näiden järjestyssääntöjen rikkomisesta rangaistakoon syyllistä, missä ei rikoksesta ole yleisessä laissa tai voimassa olevissa asetuksissa erityistä rangaistusta määrätty, korkeintaan kahdensadan markan sakolla."
Annettu Vaasan Lääninkansliassa, kesäkuun 12 päivänä 1912.
Minä olen ottanut tämän asian tutkiakseni ja katson kohtuulliseksi täten hyväksyä ja noudatettavaksi vahvistaa ylläjäljennetyn ehdotuksen Jyväskylän kaupungin automo- biililiikenteen järjestyssäännöiksi, ollen nämä järjestys- säännöt Maistraatin toimesta kuulutettavat kaupungin kirkossa sekä suomen- ja ruotsinkielellä painettavat ja sen jälkeen huokeasta hinnasta yleisön saatavissa pidettävät.
Tähän päätökseen tyytymätön saapi siihen hakea muutosta Hänen Keisarilliselta Majesteetiltansa alamaisella valitus- kirjalla, jonka valittaja itse tahi hänen laillisesti valtuutta- mansa asianajaja viimeistäänkin ennen kello kahtatoista neljäntenäkymmenentenäviidentenä päivänä päätöksestä osansaatuansa, osansaantipäivää kuitenkaan lukuunotta- matta, puhevallan menettämisen uhalla jättäköön Keisarilli- sen Suomen Senaatin Talousosaston Rekistraattorinkontto- riin tämän päätöksen kaikkien muitten alamaisessa valitus- kirjassa mainittujen asiakirjain kanssa. Ennen mainitulla paikalla ja ajalla.
(Suomen historian dokumentteja 2.)