Keisarillisen Suomen Senaatin päätös,
sisältävä tarkempia määräyksiä terveydenhoito- ja poliisi- viranomaisille sekä heidän käskyläisilleen koiria ja kissoja kiinni- ja hengiltä ottaessaan vesikauhunvaaran välttämi- seksi.
Annettu Helsingissä, 11 p:nä heinäkuuta 1912.
Keisarilliselle Suomen Senaatille Armossa annetun vallan nojalla on Keisarillinen Senaatti nähnyt hyväksi vahvistaa alempana olevat määräykset, joita terveydenhoito- ja poliisi- viranomaisten sekä heidän käskyläistensä on noudatettava koiria ja kissoja kiinni- ja hengiltä ottaessaan vesikauhun- vaaran välttämiseksi.
1 §. Niihin toimenpiteisiin nähden, joihin on vesikauhun vaaran vastustamiseksi ryhdyttävä, tulee asianomaisten poliisi- ja terveydenhoitoviranomaisten sekä heidän käsky- läistensä tarkasti noudattaa niitä säännöksiä, mitä siitä on tarttuvien kotieläintautien ehkäisemisestä Suomessa 28 p:nä tammikuuta 1904 annetussa Armollisessa asetuksessa sekä samana päivänä annetussa Armollisessa asetuksessa, joka sisältää lisäsäännöksiä sanottuun asetukseen, ynnä tämän johtosäännön määräyksiä.
2 §. Vesikauhun saastuttamaksi julistetulla alueella on seuraavia määräyksiä noudatettava:
1. Terveyslautakunta tai kunnallislautakunta on velvollinen, kun Kuvernööri määrää, yksissä neuvoin asianomaisen poliisiviranomaisen kanssa, tarpeellisen apumiehistön aikaansaamiseksi ottamaan riittävän monta rankkuria, ja niiksi valittakoon ainoastaan hyväksi tunnettuja ja luotet- tavia henkilöitä, jotka ovat ampumataitoisia.
2. Näille rankkureille, jotka ovat asianomaisen poliisiviran- omaisen silmälläpidon alaisia, on, ennenkuin he ryhtyvät tehtäväänsä, poliisilaitoksen toimesta taikka nimismiehen annettava opetusta voimassa olevista lainsäännöksistä, jotka koskevat vesikauhunvaaran vastustamistoimenpiteitä, sekä tämän johtosäännön määräyksistä, jonka ohessa heitä on saatettava tehtävätään suorittaessansa noudattamaan mahdollisimman suurinta varovaisuutta ja tunnollisuutta sekä eläimiä kiinni- ja hengiltä ottaessaan katsomaan että eläimelle tuotetaan niin vähä tuskaa kuin suinkin. Rankkurit ovat varustettavat asianomaisten antamilla virkaanotto- todistuksilla sekä merkillä, joka ilmaisee heidän toimensa.
3. Jos koira, jota ei taluteta nauhasta eikä ole varustettu sen muotoisella kuonokopalla kuin poliisiviranomainen on määrännyt, tahi kissa tavataan aidatun tonttialueen ulko- puolella, on se, jos mahdollista, otettava kiinni. Jos eläimen omistaja on tunnettu, on hänelle heti annettava siitä tieto sekä samalla ilmoitettava minkä ajan kuluessa eläimen saa noutaa pois. Eläimen omistaja on oikeutettu tuon määrätyn ajan kuluessa lunastamaan pois eläimensä hinnalla, joka on asianomaisen Kuvernöörin määrättävä, sekä saamaan kuitin suorittamastaan lunastushinnasta.
Jos eläintä ei lunasteta pois tahi jos voidaan otaksua, että sillä ei ole omistajaa, niin se otettakoon hengiltä ampumalla tai sinihapolla tai kloroformilla.
4. Jos koiraa tai kissaa ei voida, niinkuin edellisessä kohdassa on sanottu, saada kiinni, niin rankkuri sen ampukoon, kuiten- kin katsoen ettei sitä hätyytetä aidatun pihamaan alueella eikä ammuta asuinrakennuksen lähimmässä lähistössä. Rankkuri on velvollinen viivyttelemättä pitämään huolta eläimen kuoppaamisesta kunnan sitä varten osottamaan paikkaan.
5. Jos koira tai kissa on purrut ihmistä tahi eläintä tahi jos siinä näkyy merkkejä, jotka saattavat epäilemään sitä vesi- kauhuiseksi, on se, jos mahdollista, otettava kiinni ja asetet- tava eläinlääkärin tarkastuksen alaiseksi, jolle kunnan tulee sitä tarkotusta varten luovuttaa tarvittava säilytyshuone, ja on eläinlääkäri velvollinen viimeistäänkin kymmenen päivää sen perästä ilmoittamaan tarkastuksen tuloksen asianomai- selle viranomaiselle, jonka tulee kiireimmiten antaa sille henkilölle, jota on purtu, tieto siitä, onko tarvis ryhtyä varo- keinoihin vesikauhutartuntaa vastaan.
Eläin, jota on purrut toinen vesikauhuiseksi epäilty eläin, on heti otettava kiinni.
Jos koiraa tai kissaa, jota tässä kohdassa tarkotetaan, ei saada kiinni, on se ammuttava.
6. Kun vesikauhuiseksi epäilty koira tai kissa otetaan hengiltä, on sen pää heti asianomaisen piirieläinlääkärin toimesta lähetettävä Lääkintöhallituksen eläinlääkintö- laboratooriin taudinmäärittelyn vahvistamista varten.
7. Asianomaisten poliisiviranomaisten on katsottava että heidän alaisensa käskyläiset puolestansa tarkoin noudatta- vat näitä määräyksiä.
3 §. Kuvernöörin on pidettävä huolta siitä, että tämä johto- sääntö, milloin joku alue on julistettu vesikauhun saastutta- maksi, sopivalla tavalla saatetaan yleisön tietoon.
Helsingissä, 11 p:nä heinäkuuta 1912.
Maanviljelystoimituskunnan v. t. Päällikkö, Senaattori A. von Kothen.