Keisarillisen Suomen Senaatin päätös
Syyskuun 22 päivänä 1915,
sisältävä määräyksiä tavarain tullikäyttelystä Keisarikunnan ja Suomen rautateiden välisessä yhdysliikenteessä.
Keisarilliselle Suomen Senaatille Armossa annetun vallan nojalla ja Keisarillisen Majesteetin Armollisen käskyn mukai- sesti 19 päivältä tammikuuta (1 päivältä helmikuuta) 1915 on Keisarillinen Suomen Senaatti, muuttaen niitä määräyksiä, mitkä tavataan 30 päivänä joulukuuta 1887 annetun Suomen tullisäännön 70 §:n 1 mom:ssa sekä 71 §:n 3 momentissa, Keisarillisissa julistuksissa, 14 p:ltä joulukuuta 1869, joka koskee rajaliikenteen järjestämistä Venäjän ja Suomen välillä, 17 p:ltä tammikuuta 1871, joka koskee kontrollinpitoa Suomen tullilaitoksen puolelta tavarankuljetuksesta Pietarin ja Suomenmaan välisellä rautatiellä, ja 18 p:ltä kesäkuuta 1886, joka koskee tavarain tullaamista, jotka tuodaan Venäjältä Suomeen, sekä Keisarillisen Senaatin määräykses- sä 11 p:ltä joulukuuta 1889, joka koskee rautateitse Venäjältä tulevain tavarain tullikäyttelyä, vahvistanut seuraavat määräykset tavarain tullikäyttelystä yhdysliikenteessä Venäjän rautateiden kanssa.
1 §. Suomen valtionrautateiden toimesta on ryhdyttävä kaikkiin tullikäyttelyn yhteydessä oleviin toimenpiteisiin:
1) tullittomiin tavaroihin nähden;
2) tullinalaiseen tavaraan nähden, joka kuljetetaan sellaiseen Suomen paikkakuntaan, jossa ei ole tullikäyttelyoikeutta nauttivaa tullitoimistoa, sekä
3) tullinalaiseen tavaraan nähden, joka tavaran mukana kulkevaan rahtikirjaan pannun ehdon mukaan on rautatien- hallinnon toimesta tullattava sillä aikaa kun tavara on taipaleella.
2 §. Tämän edellisessä §:ssä mainittua tarkotusta varten tulee Suomen valtionrautateiden perustaa Petrogradin ja Terijoen asemille tulliasioimistot, joilla on oikeus suorittaa kaikkia tullikäyttelyn yhteydessä olevia toimenpiteitä sekä siitä kantaa vahvistetun taksan mukainen maksu, josta lasku, tulliasiamiehen laatima, on rahtikirjaan Iiitettävä sekä siihen merkitty rahamäärä tavaran vastaanottajalta perittävä.
3 §.
1) Petrogradin aseman tulliasiamiehen tulee Suomen tulli- toimistoon antaa sekä yksi kappale Venäjän ja Suomen rautateiden välistä yhdysliikennetavaran luovutusluetteloa, että myöskin jokaista junaa kohti erikseen kaiken yhdysliiken- teessä Suomeen osotetun tavaran luettelo (1 liite) kaksin kappalein, joista toinen on tarkotettu toimistoon jääväksi, toinen Tullihallitukselle lähetettäväksi. Nämä luettelot käyvät niihin merkityn tullittoman tavaran ilmoituskirjoista.
2) Suomen Petrogradissa olevan tullitoimiston tulee luovu- tusluettelojen ja alkuperäisten rahtikirjain perusteella, jotka ovat tulliasiamiehen vaadittaessa näytettävät, katsastaa luetteloon (1 liite) merkitty tavara, paitsi ei venäläistä aksiisitavaraa eikä sellaista kauttakulkutavaraa, joka tulli- säännön 128 §:ssä mainitaan. Tässä Petrogradin asemalla toimitettavassa tutkinnassa pitää olla läsnä yksi edustaja Suomen valtionrautateiden tulliasiaintoimistosta, jonka on pidettävä tarpeellinen apumiehistö saatavilla. Siinä on tullista vapaa tavara, joka tullikäyttelyn perästä on rauta- tienhallinnon vapaasti määrättävissä, erotettava tullin- alaisesta tavarasta ja tullitoimiston asianmukaisesti kirjaan merkittävä. Se tullinalainen tavara, mikä on osotettu paikka- kuntaan, jossa on tullikäyttelyoikeutta nauttiva tullitoimisto, on, jollei rahtikirjassa ole pantu muuta ehtoa, lähetettävä määräpaikkaansa tullilukon takana ja lastiluettelot mukana.
3) Tullinalaisesta tavarasta, joka on määrätty meneväksi paikkakuntaan, jossa ei ole tullikäyttelyoikeutta nauttivaa tullitoimistoa, sekä sellaisesta tavarasta, jota kuljetetaan sillä rahtikirjaan merkityllä ehdolla, että se on rautatienhal- linnon toimesta tullattava sillä aikaa kun se on matkalla, samoin myös tavarasta, jota jostakin syystä ei ole voitu tullata Petrogradissa, tulee Suomen Petrogradin asemalla olevan tullitoimiston laatia tavallinen määrä lastiluetteloita (2 liite) sekä määrätä tavara meneväksi Terijoelle tullilukon takana. Venäläinen aksiisitavara, jonka mukana myös tulee olla Suomen Petrogradissa olevan tullitoimiston laatimat lastiluettelot, on katsastettava ja tullissa käyteltävä Terijoen asemalla tahi määräpaikassaan edellämainittujen yleisten perusteiden mukaan. Venäläinen kauttakulkutavara on lähetettävä tullilukon takana lastiluetteloineen määräpaik- kaansa.
4 §. Terijoen tulliasiamiehen tulee ilmoittaa se tavara, mikä siellä on tullissa käyteltävä ja josta hänen on saatava tieto Petrogradin tulliasioimistolta, tullissa käyteltäväksi kaksin kappalein laadituilla ilmoituskirjoilla, joista toinen kappale on tarkotettu tullitoimistolle ja toinen Tullihallitukselle (3 liite). Tullikäyttelyssä on alkuperäinen rahtikirja, jos vaadi- taan, tulliviranomaisille näytettävä. Jos samassa rahtikirjas- sa on sekä tullista vapaata että tullinalaista tavaraa, niin on koko lähetys pidätettävä siihen asti kun se on ehditty punnita, merkitellä ja tullimaksut debiteerata.
5 §. Se tavara, joka Keisarikunnasta tulee Suomeen rauta- tietä myöten Kushelevkan-Lanskajan rautatieasemain kautta sivuuttaen Petrogradin, on Terijoen tullitoimiston tullissa käyteltävä 1, 3 ja 4 §:ssä mainittujen määräysten mukaisesti. Jos sellaista lyijykkeillä varustetuissa vaunuissa tulevaa tavaraa ei käytellä tullissa Terijoella, niin Terijoen tulli- toimisto ei saa murtaa lyijykkeitä, vaan on sen varustettava ne vaunut tullilukoilla ja pantava niiden mukaan lastiluette- lot.
6 §. Tämän edellisissä 4 ja 5 §:ssa mainittu tavara on kaiken aikaa Suomen valtionrautateiden vastuun ja hoidon alaisena.
7 §. Rautatiehallinnon toimesta tullattavan tavaran tulli- maksuista laatii Terijoen tullitoimisto laskun sekä antaa sen ynnä tavaran tulliasiamiehelle, jonka tulee ilmoituskirjaan kuitata tavaran vastaanotto, jonka perästä tavara on rauta- tienhallinnolle edelleen kuljetettavaksi jätettävä. Tulli- ja välityslaskut ovat liitettävät rahtikirjan mukaan sekä annet- tavat tavaranomistajalle hänen ne lunastettuaan ynnä kuitti rahamääräin maksamisesta, jonka laatii määräaseman asianomainen rautatienvirkamies.
8 §. Tavaranomistajan vastaanotettua tavaran määräpai- kassa tulee rautatienhallinnon tehdä tili tullikustannuksista Rautatiehallituksen yksissä neuvoin Tullihallituksen kanssa tarkemmin määrättävällä tavalla.
9 §. Välinselvitys edellämainitulla tavalla tullissa käytellystä tavarasta on tehtävä ennen seuraavan kuukauden loppua lähetteiden tilissä Rautatiehallituksen ja Tullihallituksen kesken Terijoen tullitoimistosta Tullihallitukselle ja Terijoen tulliasioimistosta Rautatiehallitukselle tulevain selontekojen mukaan.
10 §. Jos rautatienhallinnon tällä tavoin tullattuja tavaroita ei ole peritty pois 15 päivän kuluessa niiden määräpaikkaan saapumisesta, saapumispäivää lukuunottamatta, tulee rautatienhallinnon kuudennestatoista päivästä alkaen kantaa, paitsi säädettyä makasiininvuokraa, myöskin enintään yhden kuukauden aikana sen jälestä yksi prosentti päivää kohti tullilaskun määrästä, joista rahoista Rauta- tiehallituksen tulee hyvittää Tullihallitusta lähetteiden tilissä.
11 §. Jos rautatienhallinto antaa sen haltuun uskottua tava- raa, tämän omistajan pyynnöstä, koskemattomassa kunnossa takaisin Terijoen tullitoimistoon kuudenkymmenen päivän kuluessa tullauspäivästä lukien, niin on Tullihallituksen maksettava takaisin tavarasta suoritetut tullikustannukset sittenkun tavara on Terijoen tullitoimiston kautta maasta pois viety ja Terijoen tulliasiamiehen antamalla todistuksella näytetty, että tavara maahan saapumisestaan alkaen aina takaisin lähettämishetkeen asti on ollut Suomen valtion- rautateiden huostassa; ja on asianomaisen tullivirkamiehen, sittenkun tavara on jälleen maasta vietäväksi ilmoitettu, se tutkittava sen selville saamiseksi, että se kaiken puolin on samanlaista kuin se alkuperäisen tullikäyttelyn aikana oli Terijoen tullitoimistossa säilytettyjen tullaushakemuskirjain mukaan, sekä tehtävä tästä merkintä tavaran maastavientiä varten tuotuun ilmoituskirjaan. Ilmoitus maastaviennistä on oheen liitetyn kaavan (4 liite) mukaan annettava Tullihalli- tukselle sekä kaksoiskappale säilytettävä Terijoen tullitoimis- tossa.
Helsingissä 22 p:nä syyskuuta 1915.
Kulkulaitostoimituskunnan Päällikkö, Senaattori Kreivi Berg.