VALTIOLINNAINHOITAJA.
Helsingissä 16 p:nä syysk. 1918.
N:o 43. A
Suomen Senaatin
Herra Puheenjohtajalle.
Sen jälkeen kun kuninkaanvaalin valmistelut ovat edistyneet niin pitkälle, että jo tämän kuun loppupuolella voi tulla itse vaali toimitetuksi, on käynyt läheiseksi se aika, jolloin täkäläistä entistä keisarillista linnaa voidaan tarvita, ellei monarkin asunnoksi niin ainakin suurempaa edustusta varten. Koska minun huolenani on toimia niin, että linna joutuu tällaiseen käytäntöön kelvolliseksi, katson velvolli- suudekseni saattaa Senaatin Herra Puheenjohtajan tietoon, minkälaisessa tilassa linna tällä hetkellä on ja mitä siinä edelleen olisi tehtävä jotta sitä voitaisiin ylempänä viitattuun tarkoitukseen käyttää.
Tähän asti ovat linnassa toimitetut puhdistus- ja korjaustyöt rajoittuneet yksinomaan linnan sisäosiin. Korjaustöissä on edetty silmämääränä, mitä ensimäiseen ja kolmanteen kerrokseen tulee linnan näiden osien käyttämistä väliaikaisiin Sotilas- tai Siviilivirastojen tarkoituksiin, jonka vuoksi tapeetit valittiin niihin yksinkertaiset ja huokeat ja maalauk- sessa rajoituttiin kaikkein välttämättömimpään.
Keskikerros taas oli varattava hallituksen edustustarkoituk- siin, mutta samalla oli siinä korjaus toimitettava ei ainoas- taan kovasti säästäen kustannuksia, vaan myöskin pitkin matkaa edellytyksellä, että sen käyttäminen tarkoitukseensa milloin tahansa saattoi tulla kysymykseen. Näin ollen ei edes tässä kerroksessa voitu perinpohjaisempaa korjausta ajatella, ja varsinkin maalauksiin nähden saatiin kauttaal- taan rajoittua yksinomaan paikkauksiin. Tämän vuoksi olisi, siinä tapauksessa, että linna väliaikaisestikin tulisi monarkin asuttavaksi, tässäkin kerroksessa vielä toimitettava erinäisiä maalaustöitä, joiden toimeenpanemiseen olenkin jo pyytänyt Yleistenrakennusten Ylihallitusta kiireellisesti ryhtymään.
Ensimäisessä ja kolmannessa kerroksessa, jotka ovat olleet ja edelleen ovat virastojen käytännössä, on sen sijaan vielä suurempia töitä suoritettava. Ensikerros on monasti vaihtu- neiden sotilasvirastojen käsissä käynyt jotenkin samanlai- seksi kuinse oli ennen korjausta, jonka vuoksi siellä on useimmissa huoneissa seinät paperoitavat ja kaikki ovet ja ikkunat sekä jalkalistat maalattavat uudestaan. Sen lisäksi on tässä kerroksessa hovilakeijan huoneusto ja kyökkiosasto, joka on varsin laaja, kaiken aikaa ollut sotilaiden hallussa, joten niihin ei ole ensinkään päästy korjausta suorittamaan, minkä vuoksi suurtakin työvoimaa käyttäen vaatii varmaan useampia viikkoja ennenkun ne ovat käyttökunnossa.
Mutta kolmannessakin kerroksessa, jossa Senaatin Ulko- asiain Toimituskunta on, on monarkin käytön varalta useita huoneita uudestaan paperoitava ja lattiat, jotka ennätettiin maalata vain kertaalleen kauttaaltaan maalattava. Edelleen ei linnan porraskäytäviä ole voitu maalata, sen vuoksi että portaat ovat joka päivä olleet Ulkoasiain Toimituskunnan ja sen lukuisten asiakkaiden käytettävänä.
Näin ollen täytyy laskea siis vähintäin yhden, mahdollisesti kahden kuukauden aika menevän päälinnan sisäkorjauksiin sen jälkeen kun linnasta ovat kaikki virastot, muutamat suurine varastoineen poistuneet, ennen kun voidaan ajatel- lakaan linnaa monarkin asuttavaksi. Tulee näet ottaa huomioon, että vaikka yksi kerros linnasta saadaankin verrattain pian kuntoon ja se mahdollisesti tyydyttäisikin monarkin väliaikaisesti asuttavaksi, ei sitäkään voida tähän tarkoitukseen käyttää niin kauvan kuin jokukin osa linnassa on korjauksen alaisena ja työmiesten tulee liikkua pihalla ja portailla, sillä tämähän on vartioimisen ja turvallisuuden kannalta mahdotonta.
Edellä sanottu koskee päälinnan sisäistä kuntoonpanoa, mutta ulkoseinäinkin siistiminen olisi ollut tarpeellinen jopa osiltaan ehdottomasti välttämätön. Julkisivujen maalaami- sesta, tämä kun on tapahtuva öljyväreillä, ei enään myöhäi- sen vuodenajan ja alituisten sateiden vuoksi taida tulla mitään, mutta sisäpihan puoleiset seinät ja porttikäytävät, joihin ryssät ovat piirtäneet raakoja kuviaan, ovat ehdotto- masti maalattavat. Tähän työhön ei taas voida ryhtyäkään ennekuin saksalaisten puhelintarvevarasto, joka nyt täyttää pihan, on linnasta poistettu.
Niinikään tekee linnan ekonoomiapuolella kaiken siistimisen mahdottomaksi saksalaisen hevosväen osasto, joka täällä pitää 26 hevosta ja 12 miehen lukuisena asuu linnan pesu- tuvassa. Ei myöskään voida uutimia yhtä vähän kuin liinavaatteita pesettää ennenkuin pesutupa on vapaa ja puhdas.
Edelleen katson velvollisuudekseni huomauttaa, että linnan huonekaluston korjausta ei ole pitempään aikaan enään voitu jatkaa. Sen vuoksi että puuttuu lajittelu- ja sovittelu- tilaa ja että suuri osa kolmannen kerroksen kalustoa on korjaamattomana otettu Senaatin Ulkoasiain Toimituskun- nan käytettäväksi. Kaluston kuntoonpano vaatii melkoisen ajan vielä senkin jälkeen kun talo muutoin on valmis.
Kuten edellä esiintuodusta selviää olisi, jos linna mielitään saada läheisessä tulevaisuudessa käytettäväksi monarkin asuntona, viipymättä saatava vapaaksi siinä nyt olevista virastoista ja sotilaista, jotta voitaisiin heti ryhtyä korjaus- töihin, joiden pikaisesta toimeenpanemisesta Yleisten- rakennusten Ylihallituksen tulisi saada määräys.
(Kansallisarkisto)