Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Yhdistyslaki 1919 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Yhdistyslaki 1919

Laki yhdistyksistä.

Annettu Helsingissä, tammikuun 4 päivänä 1919.

Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään täten:

1 LUKU.

Yleisiä säännöksiä.

1 §. Semmoisen tarkoituksen yhteistä toteuttamista varten, mikä ei ole vastoin lakia tai hyviä tapoja, saa perustaa yhdistyksiä, noudattaen mitä tässä laissa säädetään.

Tämän lain säännökset eivät kuitenkaan koske yhteenliitty- miä semmoista toimintaa varten, joka tarkoittaa voiton taikka muun välittömän taloudellisen ansion hankkimista siihen osallisille taikka joka muuten on pääasiallisesti taloudellista laatua, eivätkä yhdistyksiä, jotka lainsäädäntö- toimenpitein erityisiä tarkoituksia varten järjestetään.

Uskonnollisista yhdyskunnista olkoon voimassa, mitä niistä erikseen säädetään.

2 §. Yhdistyksiä, joiden tarkoituksiin kuuluu harjoittautumi- nen ampuma-aseiden käyttöön ja jotka eivät ole oIemassa ainoastaan metsästystä ja metsästyshoitoa varten, ei saa perustaa ilman maan hallituksen lupaa.

3 §. Yhdistyksen jäsenenä saattaa olla sekä yksityinen henkilö että vhteisö taikka säätiö.

4 §. Yhdistyksessä, jonka varsinaisena tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen, eivät saa olla jäseninä muut kuin Suomen kansalaiset taikka yhdistykset, joissa on ainoastaan sellaisia jäseniä; älköön myöskään yhdistyksen tarkoitus käsittäkö niitä oikeuksia, jotka kuuluvat yksin- omaan julkiselle viranomaiselle.

5 §. Yhdistyksen jäsenistä on pidettävä luetteloa.

2 LUKU.

Rekisteriin merkityt yhdistykset.

6 §. Kun yhdistys, joka on aiottu rekisteriin merkittäväksi, perustetaan, on siitä tehtävä päivämäärällä varustettu sopimuskirja, joka sisältää yhdistyksen säännöt, ja on sopi- muskirja vähintään kolmen yhdistyksen jäseneksi aikovan henkilön allekirjoitettava.

7 §. Yhdistyksen säännöissä on mainittava:

1) yhdistyksen nimi;

2) se tämän maan kunta, joka on pidettävä yhdistyksen koti- paikkana;

3) yhdistyksen tarkoitus ja sen toiminnan laatu.

4) millä ehdoilla yhdistykseen voi liittyä jäseneksi ja jäsen voidaan siitä erottaa sekä kenen asiana on uuden jäsenen ottaminen taikka jäsenen erottaminen;

5) onko jäsenen suoritettava yhdistykselle maksuja ja niiden suuruus tahi miten se määrätään;

6) miten yhdistyksen hallitus on järjestettävä ja kuinka pit- käksi ajaksi sen jäsenet on valittava;

7) milloin tilinpäätös on tehtävä ja miten tilejä ja yhdistyksen hallintoa on tarkastettava;

8) milloin vuosikokous on pidettävä;

9) millä tavalla yhdistys on kutsuttava koolle ja miten muut tiedonannot on yhdistyksen jäsenille toimitettava; sekä

10) miten yhdistyksen varat on käytettävä, kun yhdistys purkautuu tai lakkautetaan.

8 §. Yhdistys ilmoitetaan yhdistysrekisteriin merkittäväksi sillä tavalla kuin 3 luvussa säädetään. Jos yhdistyksen sään- töjä muutetaan taikka ne hallituksen jäsenet, jotka ovat oikeutetut kirjoittamaan yhdistyksen nimen, vaihtuvat, on siitäkin tehtävä ilmoitus yhdistysrekisteriin merkittäväksi.

9 §. Rekisteriin merkitty yhdistys voi nimiinsä saavuttaa oikeuksia ja tehdä sitoumuksia sekä kantaa ja vastata. Elinkeinoa tahi muuta ansiotoimintaa saa yhdistys harjoittaa ainoastaan sikäli kuin sen säännöissä on määrätty.

10 §. Yhdistyksen jäsenet eivät vastaa mieskohtaisesti yhdistyksen sitoumuksista.

11 §. Yhdistyksen jäsenellä on oikeus koska hyvänsä erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tahi sen puheenjohtajalle taikka myös suullisesti yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Yhdistyksen säännöissä voidaan kuitenkin määrätä jokin irtisanomisaika, enintään vuosi.

Jäsenen erottua tahi tultua erotetuksi raukeavat myös ne velvoitukset, joihin hän yhdistykseen liittymällä on sitoutu- nut, paitsi mitä tulee jo maksettaviksi erääntyneisiin tahi määrätyksi ajaksi sitouduttuihin maksuihin.

Jos jäsen kuolee, älköön hänen kuolinpesänsä olko vastuun- alainen muista kuin suoritettaviksi erääntyneistä maksuista yhdistykselle.

12 §. Yhdistyksen päätäntöoikeutta käyttävät yhdistyksen kokouksessa läsnä olevat jäsenet.

13 §. Yhdistyksen kokouksessa älköön jäsen ottako osaa semmoisen kysymyksen ratkaisemiseen, jossa hänen yksityi- nen etunsa voi joutua ristiriitaan yhdistyksen edun kanssa; älköön myöskään hallituksen jäsen ottako osaa tilintarkas- tajain vaaliin.

Yhdistyksen kokouksesta olkoon muuten voimassa, mikäli ei säännöissä ole toisin määrätty:

että jokaisella yhdistyksen jäsenellä on kokouksessa ääni- oikeus;

että jäsenellä on ainoastaan yksi ääni;

että jäsenen äänioikeutta ei voi asiamies eikä edusmies käyt- tää;

että yhdistyksen päätökseksi tulee se mielipide, jonka hyväksi useimmat äänet on annettu;

että äänten ollessa tasan vaali ratkaistaan arvalla, mutta muissa asioissa se mielipide voittaa, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt; sekä

että päätöstä sääntöjen muuttamisesta taikka yhdistyksen purkamisesta pitää, jotta se pääsisi voimaan, kannattaa vähintään kolme neljännestä kaikista äänestyksessä anne- tuista äänistä.

14 §. Yhdistyksen kokouksessa älköön tehtäkö päätöstä sään- töjen muuttamisesta tahi yhdistyksen purkamisesta taikka kiinteistön ostamisesta, myymisestä tahi kiinnittämisestä, ellei sellaista asiaa ole kutsumuksessa erittäin mainittu.

Päätöksistä, jotka tehdään yhdistyksen kokouksessa, on laadittava poytäkirja, joka on joko yhdistyksen itsensä hyväksyttävä tahi vähintään kahden kokouksessa läsnä olleen yhdistyksen jäsenen tarkistettava ja oikeaksi todis- tettava.

15 §. Yhdistyksen kokouksessa tehty päätös, joka loukkaa kolmannen miehen oikeutta taikka ilman jäsenen omaa suostumusta vähentää hänelle vakuutettua erityistä etua yhdistyksessä taikka hänen yhdenvertaisuuttaan muihin yhdistyksen jäseniin nähden olkoon mitätön.

Jos hallitus tahi sen jäsen taikka yhdistyksen jäsen muissa kuin 1 momentissa mainituissa tapauksissa katsoo, että yhdistyksen kokouksessa tehty päätös ei ole asianmukaisessa järjestyksessä syntynyt taikka muuten on lain taikka yhdistyk- sen sääntöjen vastainen, eikä ole siihen myötävaikuttanut, olkoon oikeutettu moittimaan siitä haasteella, joka on yhdis- tykselle toimitettava kuuden kuukauden kuluessa siitä kuin päätös tehtiin.

Kun moitekanne on pantu virellle, määrätköön tuomioistuin, milloin syytä siihen on, ennenkuin asia lopullisesti ratkais- taan, että moitteenalaista päätöstä ei ole täytäntöönpanta- va, seka llmoittakoon, jos asia on sellainen, että se on yhdistysrekisteriin merkittävä, siitä rekisteriviranomaiselle.

Milloin yhdistyksen hallitus tahtoo nostaa moitekanteen, on yhdistys viipymättä kutsuttava koolle valitsemaan edustajaa yhdistyksen puolesta vastaamaan.

16 §. Yhdistyksen kokous on, ellei säännöissä toisin määrätä, pidettävä, kun vähintään kymmenes osa yhdistyksen koko jäsenluvusta sitä erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjalli- sesti vaatii. Ellei hallitus ole kutsunut koolle säännöissä määrättyä kokousta, on jokaisella yhdistyksen jäsenellä oikeus esittää hallitukselle vaatimus yhdistyksen koolle kutsumisesta.

Jos yhdistyksen hallitus ilman laillista syytä kieltäytyy noudattamasta tällaista vaatimusta, oikeuttakoon läänin- hallitus sen tahi ne, jotka ovat vaatimuken esittäneet, itse kutsumaan yhdistyksen koolle.

17 §. Yhdistyksen edustajana on se tahi ne henkilöt, jotka yhdistyksen hallituksena hoitavat sen asioita. Vajavaltainen älköön kuitenkaan edustako yhdistystä kolmatta miestä vastaan tahi viranomaisen edessä. Yhdistyksen säännöissä voidaan määrätä, saavatko ja missä määrin yksi tai useam- mat hallituksen jäsenistä ilman toisten myötävaikutusta, taikka muut määrätyitä tehtäviä varten valitut luottamus- miehet toimia yhdistyksen puolesta.

Haaste tahi muu viranomaisen käsky kuin myös muut tiedon- annot on katsottava tulleen hallituksen tiedoksi, kun joku sen jäsenistä, joka on oikeutettu kirjoittamaan yhdistyksen nimen, on säädetyssä järjestyksessä saanut ne tiedokseen.

Hallitus älköön muutoin kuin yhdistyksen kokouksen erityisen päätöksen nojalla myykö tahi kiinnityttäkö yhdistyksen kiinteätä omaisuutta.

18 §. Hallituksen tulee lain ja yhdistyksen sääntöjen sekä yhdistyksen kokouksen antamain ohjeiden mukaan huolelli- sesti hoitaa yhdistyksen asioita. Yhdistyksen kokouksen päätöksellä voidaan hallituksen jäsen toimestaan erottaa, vaikka se aika, joksi hän on valittu, ei ole loppuun kulunut.

19 §. Hallituksen jäsen ja muu yhdistyksen toimihenkilö vastatkoon siitä vahingosta, jonka hänen huolimattomuu- tensa taikka lain tahi yhdistyksen sääntöjen vastainen toimensa on yhdistykselle tuottanut. Jos vahinko on useam- pien tuottama, vastatkoon kukin omast ja toistensa puolesta.

20 §. Yhdistyksen puolesta annettavan allekirjoituksen tulee, jotta se olisi yhdistystä sitova, sisältää yhdistyksen täydelli- nen nimi ja allekirjoittajan omakätinen nimikirjoitus.

21 §. Virallisen syyttäjän tahi yhdistyksen jäsenen vaatimuk- sesta voi tuomioistuin julistaa yhdistyksen lakkautetuksi, jos yhdistys toimii vastoin lakia tai hyviä tapoja taikka yhdistyk- sen säännöissä määrättyä tarkoitusta.

Milloin kysymyksessä on pienempi rikkomus, harkitkoon oikeus, onko yhdistyksen hallitusta ainoastaan varotettava.

Jos tuomioistuin on julistanut yhdistyksen lakkautetuksi, on yhdistyksen toiminta heti keskeytettävä. Milloin ei tuomio- istuin toisin määrää, saakoon kuitenkin yhdistyksen silloinen hallitus, kunnes ylemmän oikeuden päätös annetaan, yhdis- tyksen puolesta harjoittaa semmoista elinkeinoa, jota yhdis- tys on harjoittanut, ja muutoin hoitaa sen omaisuutta.

22 §. Kun tuomioistuin julistaa yhdistyksen lakkautetuksi, määrätköön samalla yhden tahi useamman henkilön selvit- tämään vhdistyksen pesän.

Jos yhdistys muulla tavalla purkautuu, olkoot hallituksen jäsenet selvitysmiehinä, jollei yhdistys ole yhtä tahi useam- paa selvitysmiestä erittäin määrännyt.

Selvitysmies olkoon oikeutettu pyytämään vuosihaastetta tuntemattomille velkojille.

Ennenkuin yhdistyksen kaikki velka on maksettu, älköön yhdistyksen varoja käytettäkö tarkoitukseen, joka yhdistyk- sen purkautumisen varalta on määrätty.

23 §. Jollei yhdistyksen jäsen tyydy toimenpiteeseen, johon selvitysmies on ryhtynyt, saakoon sitä moittia tuomioistui- messa ennenkuin vuosi on kulunut selvityksen loppuun saattamisesta.

24 §. Jos yhdistys purkautuu tahi lakkautetaan taikka sen omaisuus luovutetaan konkurssiin, on siitä tehtävä ilmoitus yhdistysrekisteriin merkitsemistä varten. Sellainen ilmoitus on tuomioistuimen tehtävä, paitsi milloin yhdistys on itse päättänyt purkautua.

3 LUKU.

Yhdistysrekisteriin merkitseminen.

25 §. Yhdistysrekisteri on koko maalle yhteinen ja pitää sitä se virasto, jonka maan hallitus siihen määrää.

26 §. Ilmoitus yhdistysrekisteriin on kaupungissa maistraatille taikka järjestysoikeudelle ja maalla sen paikkakunnan kruu- nunvoudille, jossa yhdistyksen kotipaikka on oleva, taikka myös suorastaan rekisteriviranomaiselle kirjallisesti tehtävä. Tämä ilmoitus, joka voidaan myös postin kautta lähettää, on yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan allekirjoitettava ja on siihen liitettävä yhdistyksen perustamista koskeva sopimus- kirja sekä selvitys siitä, kuka tahi kutka hallituksen jäsenistä ovat oikeutetut merkitsemään yhdistyksen nimen.

Ilmoituskirjaa ynnä siihen kuuluvia liitteitä on laadittava kolme kappaletta, ja on yksi niistä säilytettävä sen viran- omaisen luona, jolle ilmoitus tehtiin, ja muut, jos ilmoitus on tehty paikallisviranomaiselle, heti lähetettävä rekisteri- viranomaiselle.

27 §. Jos yhdistys säädetyssä järjestyksessä on ilmoitettu rekisteriin merkittäväksi ja sen säännöt ovat niin laaditut, kuin 2 luvussa on sanottu, eikä niiden sisällys ole vastoin tämän lain määräyksiä, sekä jos yhdistys nimeltään selvästi eroaa ennen rekisteriin merkityistä yhdistyksistä, on rekiste- riin merkitseminen heti toimitettava. Sen jälkeen on rekiste- riin merkitsemisestä ynnä sen ajasta viipymättä ilmoitettava sille paikallisviranomaiselle, jolle ilmoitus on tehty taikka olisi voitu tehdä, sekä samalla, jos ilmoitus on tehty suoraan rekisteriviranomaiselle, toinen kappale asiakirjoista paikal- lisviranomaiselle lähetettävä. Päätös rekisteriin merkitsemi- sestä on kirjoitettava kolmannelle kappaleelle ja on se sen viranomaisen kautta, jolle ilmoitus on tehty, toimitettava hakijalle.

Jos rekisteriviranomainen havaitsee laillisen esteen rekiste- riin merkitsemistä vastaan, on este päätöksessä mainittava ja asiakirjat hakijalle edellisessä momentissa mainitulla tavalIa palautettava.

Jos hakija ei tyydy päätökseen, olkoon oikeutettu hakemaan siihen muutosta Korkeimmassa hallinto-oikeudessa kolmen- kymmenen päivän kuluessa siitä kun hän sai päätöksestä tiedon.

Yhdistyksen rekisteröiminen on toimitettava maksuttomasti.

28 §. Yhdistyksestä on rekisteriin merkittävä:

1) Yhdistyksen nimi, kotipaikka, tarkoitus ja toiminnan laatu;

2) kuka tahi kutka hallituksen jäsenistä ovat oikeutetut mer- kitsemään yhdistyksen nimen ja näiden kotipaikat; sekä

3) millä tavalla yhdistys on kutsuttava koolle ja muut tiedon- annot sen jäsenille toimitettava.

Mitä edellä on määrätty rekisteriin merkittäväksi, on myös rekisteriviranomaisen toimesta kuulutettava virallisessa rekisterilehdessä.

Kun yhdistys on merkitty rekisteriin, lisätään sen nimeen sanat "rekisteröity yhdistys" tahi "registrerad förening" taikka näiden sanojen lyhennykset "r. y." tai "r. f.".

29 §. Mitä 26, 27 ja 28 §:ssä on säädetty, olkoon noudatettava myöskin 8 §:n 2 momentissa mainittuihin muutoksiin sekä yhdistyksen purkautumisen rekisteriin merkitsemiseen nähden.

30 §. Mitä tämän lain mukaan on yhdistysrekisteriin merkitty ja asianmukaisesti kuulutettu, on katsottava tulleen kolman- nen miehen tiedoksi, ellei asianhaaroista käy selville, ettei hän ole sitä tiennyt eikä ollut velvollinen tietämään.

Ennen sellaista kuuluttamista älköön seikkaa, joka on tahi olisi pitänyt olla ilmoitettu, lainvoimaisesti käytettäkö ketään muuta kuin sitä vastaan, jolla näytetään olleen siitä tieto.

31 §. Yhdistysrekisteri sekä paikallisviranomaisten rekisteriin merkityistä yhdistyksistä pitämät luettelot ynnä niihin kuulu- vat asiakirjat ovat julkisia ja pidettävät kaikkien nähtävinä. Otteita niistä annetaan pyydettäessä säädetystä maksusta.

Joka katsoo yhdistyksestä rekisteriin tehdyn merkinnän loukkaavan oikeuttaan, olkoon oikeutettu rekisteröimisen kumoamisesta nostamaan kanteen yhdistystä vastaan sen kotipaikan alioikeudessa. Jos tuomioistuimen päätös aiheut- taa rekisteriin tehtyyn merkintään muutoksen, tulee tuomio- istuimen ilmoittaa siitä rekisteriviranomaiselle.

Tarkempia määräyksiä rekisterin sekä 1 momentissa mainit- tujen luettelojen laatimisesta ja pitämisestä antaa maan hallitus.

4 LUKU

Rekisteriin merkitsemättömät yhdistykset.

32 §. Yhdistys, joka ei ole rekisteriin merkitty, ei voi nimiinsä saavuttaa oikeuksia tahi tehdä sitoumuksia eikä kantaa tahi vastata.

Jos tehdään sitoumus yhdistyksen puolesta, joka ei ole rekis- teriin merkitty, niin ne, jotka ovat sitoumuksen tehneet, vastatkoot siitä niinkuin muusta velastaan kukin omasta ja toistensa puolesta. Sellaisesta sitoumuksesta eivät yhdistyk- sen muut jäsenet vastaa.

33 §. Rekisteriin merkitsemättömän yhdistyksen lakkauttami- sesta olkoon soveltuvilta kohdin voimassa, mitä ylempänä 21§:ssä on sanottu. Vaatimusta sellaisen yhdistyksen lakkaut- tamisesta ajettakoon yhdistyksen hallitusta tahi yhdistyksen jäsentä tahi jäseniä vastaan. Asianomainen juttua käsittele- mään on sen paikkakunnan tuomioistuin, missä vastaajalla tahi, jos vastaajia on useampia, jollakulla heistä on asunto ja kotipaikka.

5 LUKU

Erinäisiä määräyksiä.

34 §. Joka, tietäen että tuomioistuin on julistanut yhdistyksen lakkautetuksi, muissa kuin 21 §:n 3 momentissa ja 22 §:ssä mainituissa tapauksissa edustaa yhdistystä tahi toimii sen puolesta taikka ottaa uusia jäseniä yhdistykseen tahi toi- meenpanee lakkautetun yhdistyksen kokouksen tai muuten jatkaa sen toimintaa, rangaistakoon enintään kolmensadan markan sakolla.

Saman rangaistuksen alainen olkoon se, joka laiminlyö velvollisuuden rekisteriin merkitsemistä varten ilmoittaa

8 §:n 2 momentissa mainitut muutokset tahi yhdistyksen purkautumisen.

35 §. Tämän lain voimaanastuessa toimiva yhdistys, joka on nimiinsä hankkinut oikeuksia tahi sitoutunut velvoituksiin, on vuoden kuluessa lain voimaanastumisesta lukien säädetyssä järjestyksessä ilmoitettava yhdistysrekisteriin merkittäväksi. Jos tämä ilmoitus laiminlyödään, on hallituksen jäsen tahi muu sellaiseen rikkomukseen syypää rangaistava niinkuin 34 §:ssä säädetään.

Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot.

Helsingissä, tammikuun 4 päivänä 1919.

Valtionhoitaja

Mannerheim.