Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Petsamon lääni 1921 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Petsamon lääni 1921

Valtioneuvoston päätös

Petsamon läänin hallinnon ja oikeudenhoidon järjestämisestä.

Annettu Helsingissä, tammikuun 21 päivänä 1921.

Sittenkuin Tasavallan Presidentti tänä päivänä on julistanut Petsamon alueen, joka Suomen ja Venäjän välisessä rauhan- sopimuksessa on Suomelle luovutettu, Petsamon läänin nimisenä olemaan väliaikaisesti poikkeustilassa, on Valtio- neuvosto, Sisäasiainministeriön esittelyssä, nojautuen Tasa- vallan Presidentin mainittuun julistukseen sekä 11 päivänä joulukuuta 1920 annettuun lakiin eräistä toimenpiteistä, joihin tuonnin ja viennin säännostelemistä varten raja- seuduilla voidaan ryhtyä sotatilan päätyttyä, vahvistanut seuraavat määräykset Petsamon läänin hallinnon ja oikeudenhoidon järjestämisestä.

1 §. Lääninhallintoa varten asetetaan Petsamon lääniin maaherra sekä hänen avukseen lääninsihteeri ja ruununvouti ynnä ne muut virkailijat, jotka mainitaan Petsamon lääniä varten vahvistetussa menosäännössä, taikka jotka vastedes katsotaan tarpeellisiksi.

Maaherran, lääninsihteerin ja ruununvoudin määrää Valtio- neuvosto. Muut lääninhallinnon virkailijat ottaa toimiinsa maaherra. Eri ammattialoja varten tarvittavat virkailijat määrää maaherran esityksestä asianomainen keskusvirasto.

Kaikki virkailijat määrätään toimiinsa ainoastaan toistai- seksi.

2 §. Maaherra on sisäasiainministeriön käskyvallan alainen. Muut lääninhallinnon virkailijat ovat maaherran määräys- vallan alaisia. Ammattivirkailijat ovat ammatillisissa ja teknillisissä kysymyksissä asianomaisten keskusvirastojen alaisia, mutta muissa kysymyksissä ovat he velvollisia noudattamaan maaherran antamia ohjeita ja määräyksiä.

Kaikkien virkailijain palkkiot suoritetaan Petsamon läänin- rahastosta vahvistetun menosäännön taikka erikseen Sisäasiainministeriöstä annetun määräyksen mukaisesti.

3 §. Petsamon lääniä on pidettävä yhtenä kihlakuntana ja yhtenä kuntana. Oikeudenhoitoon nähden on Petsamon lääniä toistaiseksi pidettävä Lapinmaan tuomiokuntaan kuuluvana ja Vaasan Hovioikeuden alaisena eri käräjä- kuntana.

Kirkollisessa suhteessa on Petsamon lääni yhtenä evankelis- luterilaisena Kuopion hiippakunnan Tuomiokapitulin alaisena seurakuntana. Kreikkalais-katolisesta uskonnon- harjoituksesta on voimassa, mitä siitä erikseen määrätään.

4 §. Petsamon läänin rajojen valvontaa sekä järjestyksen ylläpitämistä varten Petsamon alueella asetetaan Petsamoon rajavartiosto, joka kuuluu osana Lapin rajavartiosto- pataljoonaan. Rajavartioston sotilaallinen johto kuuluu maaherran vallvonnan alla sen päällikölle. Maaherra voi tarpeen mukaan määrätä rajavartiostolle myös eräitä siviili- tehtäviä, kuten poliisitoimen, postinkuljetuksen, passi- tarkastuksen ynnä muiden sellaisten asiain hoidon, ja on rajavartioston näissä tehtavissä noudatettava maaherran määräyksiä .

5 §. Maaherran sekä lääninhallinnon virkailijain tehtäviin nähden on soveltuvilta kohdin noudatettava Johtosääntöä Suomen suuriruhtinaanmaan kuvernöoreille ja läänin- hallitusten virkamiehille 29 päivältä joulukuuta 1894.

Siinä mainittujen tehtävien ohella on maaherran velvollisuutena erityisesti:

1) antaa tarvittavia ohjeita ja määräyksiä kaikille Petsamon lääniin otetuille virkamiehille ja virkailijoille sekä valvoa, että he oikein ja tunnollisesti suorittavat tehtävänsä;

2) pitää huolta valtion Petsamoon hankkimain elintarpeiden jakelusta sekä valvoa ettei läänissä harjoiteta keinottelua elintarpeilla tai muilla tarvikkeilla;

3) pitää huolta valtion läänissä olevasta niin kiinteästä, kuin irtaimesta omaisuudesta;

4) toimia läänissä harjoitettavan kalastuksen ja muiden elinkeinojen elvyttämiseksi; sekä

5) paikallisten viranomaisten avulla toimia järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi läänissä.

6 §. Lääninsihteeriksi määrätyn henkilön tulee Vaasan Hovi- oikeuden määräyksestä tarpeen vaatiessa toimia paikka- kunnan kihlakunnanoikeuden puheenjohtajana.

Ruununvoudin tulee varsinaisen virkansa ohella suorittaa myös henkikirjoittajan ja ruununnimismiehen tehtävät.

7 §. Kaikkien lääniin asetettavien virkamiesten ja virkailijain on varsinaisten virkatehtäviensä ohella suoritettava myös niitä muita tehtäviä, jotka maaherra ehkä katsoo tarpeelli- seksi heidän tehtäväkseen jättää. Heidän kirjeenvaihtonsa muun Suomen viranomaisten kanssa tapahtuu maaherran välityksellä.

8 §. Maaherralla on oikeus tarpeen vaatiessa ottaa lääniin palvelukseen henkilöitä, joita ehkä tarvitaan erikoisten mahdollisesti esiintyvien lyhytaikaisten tehtävien suoritta- mista varten sekä sopia, heidän palkkiostaan.

9 §. Maaherra on oikeutettu:

1) rajoittamaan tai kieltamään tavarain tuonnin Petsamon lääniin ja viennin läänistä seka antamaan kaikki ne tavarain kauppaa, kuljetusta ja jakelua sanotulla alueel]a järjestävät määräykset, jotka yleisen edun vaarinottamiseksi ovat tarpeen.

Tavaroilla tarkoitetaan myöskin eläimiä, arvopapereita ja maksuvälineitä.

2) toimituttamaan etsintöjä ja vangitsemisia, paitsi yleisen lain ja erikoisten asetusten myöntämillä edellytyksillä, myös muulloinkin, milloin sellainen edelläsanotun joulukuun 11 päivänä 1920 annetun lain puitteissa katsotaan välttämättö- mäksi;

3) antamaan tarpeellisia määräyksiä matkustaja liikenteestä niin myös rajoittamaan liikkumis- ja oleskeluoikeutta läänissä;

4) muuten tarpeen vaatiessa ryhtymään niihin muihin toimenpiteisiin, joiin edelläsanottu joulukuun 11 päivänä 1920 annettu laki oikeuttaa. Maaherran tämän pykälän nojalla antamista määräyksistä on, mikäli ne on tarkoitettu läänin asukkaiden tiedoksi ja noudatettavaksi, annettava tieto kuuluttamalla alueen kirkoissa sekä muulla sopivalla tavalla levittämällä siitä tietoa väestölle. Jos määräys koskee laajempaa aluetta kuin Petsamon lääniä, on siitä ilmoitetta- va myös Suomen virallisissa lehdissä.

10 §. Joka ei tyydy häneen kohdistuvaan toimenpiteeseen, johon maaherra 9 §:n nojalla on ryhtynyt, on oikeutettu, mikäli sanottu toimenpide ei ole joutunut tuomioistuimen harkittavaksi, siitä valittamaan kolmenkymmenen päivän kuluessa tiedon saamisesta, sanottua päivää siihen kuitenkaan lukematta, korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valituksesta huolimatta käy toimenpide täytäntöön.

11 §. Petsamon läänissä on niin hyvin hallintoon kuin oikeu- denhoitoon nähden soveltuvilta kohdin ja mikäli paikalliset olosuhteet sen sallivat noudatettava Suomessa voimassa olevia lakeja ja asetuksia.

12 §. Valtioneuvoston joulukuun 17 päivänä 1920 antama päätös ilmiantajaosuuksista kaakkoisen rajamaan alueella tehdyissä takavarikoissa on sovellutettava myöskin Petsamon lääniin, kuitenkin siten että päätöksen 2 §:ssä määrätyn lautakunnan muodostavat tullihallituksen ja läänin maaherran valitsemat jäsenet sekä Valtiovarain- ministeriön määräämä puheenjohtaja.

13 §. Valtakunnan rajain yli kulkevien henkilöiden ruumiilli- sen tarkastuksen toimittamisesta on Petsamon alueella voimassa mitä 9 päivänä toukokuuta 1919 annetussa asetuksessa siitä lähemmin säädettiin.

14 §. Tärkeimmistä yleisistämääräyksistä mitkä maaherra tämän päätöksen nojalla antaa, on ilmoitus lähetettävä Sisäasiainministerille.

15 §. Joka rikkoo niitä määräyksiä tai kieltoja, jotka maaherra tämän päätöksen 9 §:n nojalla antaa, rangaistakoon niin kuin eräistä toimenpiteistä, joihin tuonnin ja viennin säännöste- lemistä varten rajaseuduilla voidaan ryhtyä sotatilan päätyttyä, 11 päivänä joulukuuta 1920 annetun lain 4 §:ssä säädetään.

Syytteet edellisessä kohdassa mainituista rikoksista ovat kiireellisinä käsiteltävät ja vireille pantavat paikkakunnan alioikeudessa. Oikeudenkäyntimenettelystä on voimassa mitä ensimäisessä kohdassa mainitun lain 5 §:ssä säädetään.

16 §. Tarkemmat määräykset tämän päätöksen sovellutta- misesta antaa Sisäasiainiministeriö.

17 §. Tämä päätös on voimassa toistaiseksi ja kunnes ehkä toisin määrätään, vaan ei kuitenkaan kauemmin kuin

1 päivään tammikuuta 1922.

Tätä kaikki asianomaiset noudattakoot.

Helsingissä, 21 päivänä tammikuuta 1921.

Sisäasiainministeri Albert von Hellens.