Geneve, 25.3.
Saatuaan Kyproksen, Kreikan, Turkin ja Englannin hallitus- ten suostumuksen Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri U Thant nimitti keskiviikkona Genevessä suurlähettiläs Sakari Tuomiojan YK:n välittäjäksi Kyprokseen, missä hänen vaati- vana tehtävänään on yrittää istuttaa sovintoa kreikkalaisten ja turkkilaisten veriseen riitaan.
Uudelleen kansainvälisen politiikan valokeilaan joutunut 52-vuotias suomalainen diplomaatti lähtee sunnuntaina New Yorkiin käymään jatkoneuvotteluja YK:n päämajassa. Sieltä hän lentää ensi viikon kuluessa - todennäköisesti torstaina - suoraan rauhattoman saarivaltion pääkaupunkiin Nikosiaan.
Geneven YK-piireissä tämä ensiaskel kohti uhkaavan ongel- man rauhanomaista ratkaisua otettiin vastaan helpotuksen tuntein, mutta edessä olevia vaikeuksia ei silti väheksytä. Pääsihteerin tekemän aloitteen katsottiin toisaalta vahvista- neen hänen henkilökohtaista asemaansa maailmanjärjestön johdossa.
Myös Kypros-kriisin osapuolien taholla Tuomiojan nimitystä tervehdittiin varauksettomalla tyydytyksellä. Hels. Sanomille antamissaan lausunnoissa Kyproksen, Kreikan ja Turkin hallitusedustajat, jotka ovat Genevessä YK:n maailman- kauppakonferenssissa, korostivat kuitenkin samalla välittä- jän tehtävän äärimmäistä vaikeutta.
"Pakostakin toiveikas"
Tuomioja sanoi puolestaan, että hänen on "pakostakin oltava toiveikas". Hän uskoi työnsä Kyproksessa "kestävän parhaimmassakin tapauksessa useita kuukausia". Hän lensi Genevestä keskiviikkona iltapäivällä takaisin Tukholmaan, jossa hän toimii Suomen suurlähettiläänä.
Pääsihteeri U Thant lähti myös Genevestä paluumatkalle kohti New Yorkia. Lentokentällä hän vakuutti suomalaisille lehtimiehille valinneensa Tuomiojan sen vuoksi, että »hän oli paras mies tehtävään:. Hän sanoi neuvottelevansa YK:n päämajassa edelleen Tuomiojan kanssa välittäjän ensi- tavoitteista.
YK:n pääsihteeri viipyi vain viisi päivää Genevessä, missä hänen piti virallisesti osallistua YK:n kauppa- ja kehitys- konferenssiin. Mutta häneltä kului käytännöllisesti katsoen kaikki aika Kyproksen ongelmaa koskeviin pitkiin neuvotte- luihin, jotka lopulta johtivat välittäjän nimittämiseen.
U Thant kiitti Suomea
Ennen lähtöään U Thant toimitti lehdistölle lausunnon, jossa hän ilmoitti Tuomiojaa koskevasta päätöksestä. Hän esitti siinä samalla kiitoksensa Suomen hallitukselle, joka oli myöntänyt suurlähettiläälleen virkavapautta YK:n antaman erikoistehtävän hoitamista varten.
Lausunnossaan pääsihteeri täsmensi lisäksi, että turvalli- suusneuvoston YK:n rauhanjoukoille määräämä kolmen kuukauden toiminta-aika alkaa "lähipäivinä", jolloin intialainen kenraaliluutnantti Prem Singh Gyani ottaa ne virallisesti komentoonsa Kyproksessa. Hän lensi sinne tiistaina Genevestä.
Näiden rauhanjoukkojen tehtävänä on estää Kyproksen
470 000 kreikkalaisen ja 100 000 turkkilaisen välisten taistelu- jen jatkuminen. Ne alkoivat jo kolme kuukautta sitten ja ovat vaatineet parisensataa kuolonuhria. Englantilaisten lisäksi rauhanjoukoissa on toistaiseksi vasta kanadalaisia sotilaita, mutta Suomi, Ruotsi, Irlanti, Brasilia ja Itävalta ovat myös luvanneet osallistua niiden muodostamiseen.
Ratkaisu kaukana
YK:n välittäjäksi nimitetyn Tuomiojan arkaluontoisena tehtävänä tulee olemaan yrittää täysin erillään rauhan- joukkojen toiminnasta rakentaa sovintoa saaren molempien väestöryhmien välille. Niiden johtajien kanssa käymissään neuvotteluissa hän pyrkii tasoittamaan kompromissitietä kohti pysyvää poliittista ratkaisua saaren tulevaisuutta silmällä pitäen.
...
Tuttu hahmo Genevessä
Pääsihteeri Thantin esittämän vetoomuksen johdosta Tuomioja hyväksyi asian periaatteessa. Hänen ehdokkuu- tensa alistettiin sitten välittömästi Kyproksen hallitukselle sekä Englannille, Turkille ja Kreikalle, jotka ovat neljä vuotta sitten itsenäistyneen saarivaltion takaajavallat.
Kansakuntien palatsissa Genevessä suurlähettiläs Tuomioja oli ennestään hyvin tuttu hahmo, sillä hän toimi yli kolme vuotta YK:n Euroopan taloudellisen komission pääsihteerinä. YK:n vaikeita erikoistehtäviä hän on hoitanut aikaisemmin pääsihteeri Dag Hammarskjöldin lähettämänä Laosissa vuosina 1959 ja 1960.
Virkavapaus vaatii enää vain muodollisen pyynnön
Helsingissä ulkoministeriöstä kerrottiin pääsihteeri
U Thantin tiedustelleen Suomen hallitukselta muutama päivä sitten, onko se valmis myöntämään Tuomiojalle virka- vapautta sovittelijan tehtävään, mihin Suomen taholta oli vastattu myöntävästi.
Virkavapausasia on siis selvä, se vaatii vain muodollisen pyynnön Tuomiojan taholta. Alle kolmen kuukauden virka- vapauden voi myöntää ulkoministeriö, mutta sitä pitemmäs- tä ajasta päättää valtioneuvosto.
(Helsingin Sanomat 26.3. 1964.)