Helvi Sipilä:
Kaikki muut YK:n toimivallassa olevat pakolaiset paitsi Palestiinan pakolaiset kuuluvat YK:n Pakolaisasiain Pää- missaarin viraston (UNHCR) huollettaviin.
UNHCR:n tärkein saavutus on pakolaisia koskeva kansain- välinen yleissopimus vuodelta 1952. Yleissopimus takaa sen, että pakolaista ei niissä maissa, jotka tämän yleissopimuksen ratifioivat tai siihen liittyvät, vastoin hänen tahtoaan palau- teta alueelle, josta hän on paennut, tai karkoteta sellaiseen maahan, jossa hänen elämänsä tai vapautensa olisi uhattu- na. Tämä yleissopimus määrittelee myös pakolaiselle kuulu- vat perusoikeudet. Sellaisia ovat esimerkiksi oikeus työhön, opetukseen, sosiaaliturvaan, henkilöllisyyspapereihin ja passia vastaavaan matkustusasiakirjaan.
UNCHR:n toiminnan kannalta on ollut merkittävää se, että tämän yleissopimuksen on ratifioinut yli 60 valtiota, joihin kuuluvat myös kaikki ne, joissa YK:n toimivaltaan kuuluvia pakolaisia asuu.
UNCHR:lle maksetuista pohjoismaisista avustuksista on Ruotsi antanut 40 %, Tanska 25 %, Norja 27 %, Islanti 1 % ja Suomi 7 %.
Pakolaisten ongelma ja kansainvälinen vastuu pakolaisista unohtuvat helposti maissa, jotka eivät itse välittömästi joudu heistä huolehtimaan.
Pohjoismaiden kesken on tänä vuonna toimeenpantu Pakolainen 71-kampanja, jonka tuotosta osa käytetään Pohjoismaiden yhteisesti valitseman koulutusprojektin hyväksi Sudanissa ja Etiopiassa ja muu osa kunkin maan harkinnan mukaan.
Vuoden 1965 joulukuusta alkaen on Suomessa toiminut Suomen pakolaisapu r.y., jonka tarkoituksena on varojen hankkiminen lähinnä YK:n elinten välityksellä suoritettavaa avustusta varten. Vapaaehtoinen avustus on tähän mennessä vastannut noin 20 % valtion antamasta kokonaisavustukses- ta.
(Mitä - missä - milloin 1972.)