Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197

Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /var/www/clients/client17/web55/web/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198
Työsuojelun valvonta 1973 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Työsuojelun valvonta 1973

Annettu Helsingissä 16 päivänä helmikuuta 1973

Laki työsuojelun valvonnasta

...

9 §. Työnantajan on nimettävä tässä luvussa tarkoitetusta yhteistoiminnasta vastaava, työpaikan työsuojelupäällikkö- nä toimiva henkilö, jollei hän itse toimi työsuojelupäällikkö- nä.

Milloin samalla työpaikalla toimii useamman kuin yhden työnantajan työntekijöitä, työnantajain on toimittava työsuojelun edistämiseksi yhteistyössä, jolloin heillä myös on oikeus sopia yhteisen työsuojelupäällikön nimeämisestä.

10 §. Työpaikassa, jossa säännöllisesti työskentelee vähin- tään kymmenen työntekijää, työntekijäin on valittava keskuudestaan kahdeksi kalenterivuodeksi kerrallaan työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua edustamaan heitä työsuojelua koskevassa yhteistoiminnassa sekä suhteessa työsuojeluviranomaisiin. Muussakin työpaikassa työntekijät voivat valita keskuudestaan edellä tarkoitetut valtuutetut. Työpaikan toimihenkilöasemassa olevilla työntekijöillä on oikeus valita keskuudestaan oma työsuojeluvaltuutettunsa ja kaksi varavaltuutettua.

Milloin samalla työpaikalla työskentelee eri työnantajain palveluksessa olevia työntekijöitä, heillä on oikeus valita yhteinen työsuojeluvaltuutettu edustamaan heitä tässä luvussa tarkoitetussa yhteistoiminnassa kaikkien työnanta- jain kanssa sekä suhteessa työsuojeluviranomaisiin.

...

11 §. Työsuojeluvaltuutetulla on oikeus tehtävänsä suoritta- mista varten saada nähtäväkseen sellaiset asiakirjat ja luettelot, joita työnantajan on pidettävä työsuojelua koskevien säännösten ja määräysten mukaan. Hänellä on myös oikeus tutustua työn turvallisuutta ja terveellisyyttä koskeviin lausuntoihin ja tutkimustuloksiin ja saada kaihista edellä tarkoitetuista asiakirjoista jäljennöksiä.

Työsuojeluvaltuutettu ei saa tämän tehtävänsä vuoksi laiminlyödä työsuhteesta johtuvia velvollisuuksiaan. Työnantaja ei saa ilman pätevää syytä kieltäytyä vapautta- masta työsuojeluvaltuutettua tämän säännöllisestä työstä sellaiseksi kohtuulliseksi ajaksi, jonka hän tarvitsee työsuojeluvaltuutetun tehtävien hoitamista varten.

Työnantajan on korvattava työsuojeluvaltuutetulle tämän työaikana suorittamien työsuojelua koskevien tehtävien hoitamisesta aiheutuva ansion menetys. Työsuojelua koske- vista työajan ulkopuolella suoritetuista välttämättömistä tehtävistä, joista työsuojeluvaltuutettu on ilmoittanut työnantajalle tai tämän edustajalle, työnantajan on suoritettava kohtuullinen korvaus.

Työsuojeluvaltuutetun työsopimuksen irtisanomisesta on vastaavasti voimassa, mitä työsopimuslain 53 §:n 2 momen- tissa säädetään luottamusmiehen työsopimuksen irtisano- misesta.

Sopimus, jolla rajoitetaan työsuojeluvaltuutetulle tämän pykälän mukaan kuuluvia oikeuksia, on mitätön.

12 §. Työpaikkaan, jossa säännöllisesti työskentelee vähin- tään 20 työntekijää, on perustettava kahdeksi kalenteri- vuodeksi kerrallaan työsuojelua koskevaa yhteistoimintaa varten työnantajan, työntekijäin ja toimihenkilöasemassa olevien työntekijäin edustajista kokoonpantu työsuojelu- toimikunta, jonka tehtävänä on työn turvallisuuden ja terveellisyyden edistäminen työpaikalla.

Milloin työnantajain tai työntekijäin määrä, työn luonne tai työolosuhteet antavat siihen aihetta, voidaan muulloinkin perustaa työsuojelutoimikunta tai samaan työpaikkaan useampia työsuojelutoimikuntia.

Työnantajan on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin työsuojelutoimikunnan perustamiseksi 1 ja 2 momentissa tarkoitettuihin työpaikkoihin. Milloin työsuojelutoimikuntien perustamisesta, toimikuntien jäsenmäärästä ja eri osapuol- ten edustuksesta ei päästä sopimukseen, asia on työsuojelun piiriviranomaisen ratkaistava.

...

15 §. Jos tarkastuksessa tai muutoin havaitaan, että työpai- kan rakennuksissa, laitteissa tai oloissa on puutteellisuuksia tai epäkohtia, joiden korjaaminen tai poistaminen on työnantajan velvollisuutena, taikka jos työnantaja ei noudata hänelle tässä laissa tai sen nojalla annetuissa säännöksissä tahi määräyksissä asetettuja velvollisuuksia, tarkastuksen toimittajan on työnantajan tai hänen edustajansa kanssa neuvoteltuaan annettava asianmukaiset ohjeet puutteelli- suuksien korjaamiseksi tai epäkohtien poistamiseksi. Jos työnantaja niskoittelee tai jos asia ei siedä viivytystä, työsuojeluviranomainen voi, asianomaisia kuultuaan, päätöksellään velvoittaa työnantajan sopivan määräajan kuluessa suorittamaan tarpeelliset toimenpiteet.

Työsuojeluviranomainen voi tarpeen vaatiessa velvoittaa työnantajan suorittamaan 1 momentissa tarkoitetut toimen- piteet sakon uhalla, taikka uhalla, että tekemättä jätetty teetetään hänen kustannuksellaan tai että työnteko työ- paikassa tai sen osassa keskeytetään taikka että laitteen tai työmenetelmän käyttäminen estetään. Sakon uhka voidaan asettaa työnantajalle tai tämän edustajalle taikka molemmille.

Teettäen suoritetun työn kustannukset maksetaan etukäteen valtion varoista ja peritään niskoittelevalta siinä järjestyk- sessä kuin verojen ja maksujen perimisestä ulosottotoimin on säädetty.

Tässä pykälässä tarkoitettua menettelyä voidaan käyttää myös sitä kohtaan, joka olematta työnantaja on työsuojelua koskevassa laissa velvoitettu noudattamaan työsuojelua koskevia säännöksiä.

16 §. Jos tarkastuksessa tai muutoin todetaan, että työpaikal- la vallitsevasta puutteellisuudesta tai epäkohdasta aiheutuu työntekijälle hengen tai terveyden menettämisen vaara, eikä työnantaja asetetussa määräajassa korjaa puutteellisuutta tai poista epäkohtaa, tarkastuksen toimittaja voi, asian- omaisia kuultuaan, kieltää laitteen tai työmenetelmän käyttämisen taikka työnteon jatkamisen, kunnes puutteelli- suus on korjattu tai epäkohta poistettu. Jos hengen tai terveyden menettämisen vaara on välitön, tarkastuksen toimittajain on, mikäli mahdollista asianomaisia kuultuaan, heti annettava tässä tarkoitettu kielto.

Edellä 1 momentissa tarkoitettua kieltoa on heti noudatetta- va ja tarkastuksen toimittajan on viipymättä saatettava asia sosiaali- ja terveysministeriön ratkaistavaksi. Ministeriön on käsiteltävä asia kiireellisesti.

17 §. Jos tässä laissa tarkoitettua tarkastusta tai tutkimusta yritetään estää tai häiritä, poliisipiirin päällikön on annetta- va tarkastuksen tai tutkimuksen toimittamista varten virka- apua. Samoin on poliisipiirin päällikön annettava tarpeellis- ta virka-apua tässä luvussa tarkoitettujen pakkokeinojen täytäntöönpanossa.

...