Opintovapaa-asetus, 7.12. 1979
1 §. Asetuksen soveltamisala
Opintovapaalaissa (273/79) tarkoitetun opintovapaan perus- teeksi hyväksyttävään koulutukseen ja opiskeluun sekä niihin liittyviin järjestelyihin on sen lisäksi, mitä opintovapaalaissa säädetään, sovellettava tämän asetuksen säännöksiä.
Tätä asetusta sovelletaan, sen mukaan kuin jäljempänä säädetään, myös maatalousyrittäjiin ja muihin omaa työtään tekeviin.
Työntekijällä tarkoitetaan tässä asetuksessa opintovapaalain 2 §:ssä ja 3 §:n 1 momentissa tarkoitettuja, työ- ja palvelus- suhteissa olevia henkilöitä sekä työnantajalla myös opinto- vapaalain 3 §:n 1 momentissa tarkoitettua julkisyhteisöä.
2 §. Koulutuksen muodot.
Opintovapaalain 5 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitettuun opetukseen ja koulutukseen luetaan:
1) peruskouluasetuksen 29 §:ssä tarkoitettuun tutkintoon tähtäävä opiskelu;
2) yksityisoppilaana suoritettavaan tutkintoon tähtäävä opiskelu kunnallisessa tai yksityisessä oppikoulussa sekä oppilaitoksessa, jonka käyminen tuottaa saman kelpoisuuden kuin peruskoulun tai lukion käyminen;
3) iltaoppikoulussa ja oppikoulun iltalinjalla tapahtuva opiskelu; sekä
4) kansanopistossa tai kansankorkeakoulussa annettava muu kuin harrastustavoitteinen opetus, joka sisällöltään on peruskoulussa tai lukiossa annettavaa opetusta täydentävää.
Opintovapaalain 5 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitettuun opetukseen tai koulutukseen luetaan lainkohdassa mainituis- sa oppilaitoksissa annettava ammatillinen peruskoulutus ja lisäkoulutus, jota annetaan laitoksen tai sen jonkin linjan oppimäärän, tutkinnon tai kurssin tai niiden osan taikka erillisen arvosanan suorittamiseksi, sekä kesäyliopistoissa annettava vastaava opetus.
Maatalousyrittäjän tai muun omaa työtään tekevän opinto- vapaata vastaavaksi ajaksi katsotaan siitä muutoin sääde- tyin rajoituksin aika, jonka hän käyttää 1 ja 2 momentissa tarkoitettuun opetukseen ja koulutukseen sekä opintovapaa- lain 5 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitettua koulutusta vastaavaan koulutukseen.
3 §. Opiskelun muodot.
Opintovapaan perusteeksi hyväksyttävä, opintovapaalain
5 §:ssä tarkoitettu koulutus tai opiskelu voi käsittää:
1) opetuksen seuraamista;
2) opetussuunnitelmiin kuuluvaa ohjattua käytännön harjoittelua;
3) valtion viranomaisen vahvistaman tutkinnon tai opin- näytteen suorittamiseen valmistautumista kuitenkin enintään 10 työpäivää välittömästi ennen kunkin tutkinnon tai opin- näytteen suorittamista; sekä
4) koetilaisuuteen osallistumista.
...