Laki asunto-olojen kehittämisestä, 29.11. 1985
...
2 §. Asuntokanta ja sen käyttö
Kohtuullisen asumistason turvaamiseksi on:
1) luotava riittävä ja eri asumismuotoihin kohdistuvaa tarvetta ja kysyntää vastaava asuntokanta rakentamalla uusia asuntoja, parantamalla olemassa olevien asuntojen laatu- ja varustetasoa sekä vähentämällä asuntojen poistu- maa; sekä
2) edistettävä asuntokannan tarkoituksenmukaista käyttöä.
3 §. Valtion tukitoimet
Asunto-olojen kehittämiseksi voidaan myöntää valtion varoista lainoja, korkotukea ja avustuksia, antaa valtion takauksia, myöntää verohelpotuksia, maksaa asumistukea ja asuntosäästöpalkkioita sekä ryhtyä muihin toimenpiteisiin sen mukaan kuin niistä erikseen säädetään tai määrätään.
4 § .Tutkimus- ja kokeilutoiminta
Valtion varoista voidaan asunto-olojen kehittämiseksi myön- tää tutkimus-, kokeilu- ja kehittämismäärärahoja asuntojen tuotantoa, korjaustoimintaa, koerakentamista sekä asunto- poliittisia kysymyksiä koskevien sosiaalisten, taloudellisten, teknisten, oikeudellisten ja hallinnollisten tutkimusten ja selvitysten suorittamista sekä niiden tulosten ja vieraskielisen aineiston kääntämistä ja julkaisemista varten.
Vuosittain otetaan valtion tulo- ja menoarvioon tarpeellinen määräraha tutkimus-, kokeilu- ja kehittämismäärärahoja varten. Ympäristöministeriön tulee vahvistaa tutkimus-, kokeilu- ja kehittämismäärärahan käyttösuunnitelma.
5 §. Kunnan tehtävät
Kunnan on luotava alueellaan yleiset edellytykset asunto- olojen kehittämiselle.
Kunnan on huolehdittava siitä, että toimenpiteet asunto-olo- jen kehittämiseksi suunnataan erityisesti asunnottomien ja puutteellisesti asuvien asumisolojen parantamiseen. Kunnan tulee kehittää asunto-oloja alueellaan siten, että sellaiselle asunnottomaksi joutuneelle kunnan jäsenelle, joka ei ilman kohtuuttomia vaikeuksia kykene asuntoa omatoimisesti hankkimaan, voidaan järjestää kohtuulliset asumisolot.
6 §. Kunnan asunto-ohjelma
Kunnanvaltuuston on kunnallislain (953/76) 13 §:ssä tarkoi- tetun kuntasuunnitelman osana hyväksyttävä ja määräajoin tarkistettava asunto-ohjelma. Tarkemmat ohjeet asunto- ohjelman laatimisesta antaa asuntohallitus.
7 §. Lääninhallituksen tehtävät
Lääninhallituksen on seurattava alueensa kuntien toimintaa asunto-olojen kehittämiseksi ja ohjattava sitä niin, että läänin eri kuntien suunnitelmat ja toimenpiteet soveltuvat yhteen. Lääninhallituksen on lisäksi annettava ympäristö- ministeriölle ja asuntohallitukselle lausuntoja läänin ja sen kuntien asuntotoimen ja asunto-olojen kehittämisestä sekä muutoinkin ylläpidettävä keskushallinnon ja kuntien välistä yhteyttä.
8 §. Asunto-olojen kehittämisohjelma
Valtioneuvoston on joka toinen vuosi tulo- ja menoarvio- esityksen valmistelun yhteydessä vahvistettava asunto- olojen kehittämisohjelma seuraaviksi viideksi vuodeksi. Asunto-olojen kehittämisohjelman valmistelee ympäristö- ministeriö.
Asunto-olojen kehittämisohjelman tulee sisältää:
1) selvitys asunto-oloista ja niissä tapahtuneesta kehitykses- tä;
2) asuntokantaa ja sen kunnostamista, asuntokannan käyttöä ja asuntotuotantoa koskevat tavoitteet;
3) toimintaperiaatteet puutteellisen asumisen ja asunnotto- muuden poistamiseksi;
4) tukitoimenpiteiden määräytymisperusteina käytettävät asumismeno-osuuksien tavoitteet;
5) tukitoimenpiteiden alueellisen suuntaamisen sekä keskinäi- sen painotuksen periaatteet;
6) asuntotutkimusta sekä kehittämistoimintaa ja koerakenta- mista koskevat tavoitteet; sekä
7) suunnitelma valtion tukitoimenpiteistä tässä momentissa tarkoitettujen tavoitteiden toteuttamiseksi ottaen huomioon näistä aiheutuva valtiontalouden kokonaisrasitus sekä valtiontalouden ja kansantalouden voimavarat.
9 §. Voimaantulo
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1986.
Ennen tämän lain voimaantuloa voidaan ryhtyä sen täytän- töönpanon edellyttämiin toimenpiteisiin.
Asunto-olojen valtakunnallinen kehittämisohjelma on laadit- tava ensimmäisen kerran vuosiksi 1987-1991.