Laki lapseksiottamisesta, 8.2. 1985
1 luku Lapseksiottamisen edellytykset
1 §. Lapseksiottamisen tarkoituksena on edistää lapsen parasta vahvistamalla lapsen ja vanhemman suhde lapseksi- otettavan ja lapseksiottajan välille.
Lapseksiottaminen vahvistetaan tuomioistuimen päätöksel- lä.
2 §. Alaikäisen lapsen lapseksiottaminen voidaan vahvistaa, jos sen harkitaan olevan lapsen edun mukaista ja on selvi- tetty, että lapsi tulee saamaan hyvän hoidon ja kasvatuksen. Lapseksiottamisen vahvistamista haettaessa tuomioistui- melle on esitettävä selvitys siitä, että lapsi on lapseksiottajan hoidettavana tai että tämä muutoin huolehtii lapsen hoidosta ja kasvatuksesta.
Täysi-ikäisen henkilön lapseksiottaminen voidaan vahvistaa, jos on selvitetty, että tämä on alaikäisenä ollut lapseksiotta- jan hoidettavana ja kasvatettavana eikä lapseksiottamista ole voitu vahvistaa lapsen ollessa alaikäinen tai että lapseksiottamiseen on olemassa muita tähän verrattavia erittäin painavia syitä.
3 §. Lapseksiottamista ei voida vahvistaa, jos lapseksiottami- sen johdosta on annettu tai luvattu annettavaksi korvausta taikka jos joku muu kuin lapseksiottaja on ottolapsisuhteen vahvistamisen varalta suorittanut tai sitoutunut suoritta- maan korvausta lapsen elatusta varten.
Sopimus tai sitoumus 1 momentissa tarkoitetun korvauksen tai elatuksen suorittamisesta on mitätön.
4 §. Omaa lasta ei voi ottaa ottolapseksi. Lapseksiottaja voi kuitenkin ottaa ottolapseksi oman lapsensa, joka on aikai- semmin annettu ottolapseksi.
5 §. Lapseksiottajan tulee olla täyttänyt 25 vuotta.
Lapseksiottaminen voidaan kuitenkin vahvistaa, jos lapseksi- ottaja on täyttänyt 18 vuotta ja lapseksiotettava on lapseksi- ottajan puolison lapsi tai hänen oma lapsensa, joka on aikai- semmin annettu ottolapseksi, taikka lapseksiottamiseen on olemassa muita erittäin painavia syitä.
6 §. Puolisot voivat avioliiton aikana ainoastaan yhdessä ottaa ottolapsen, jollei 2 ja 3 momentissa toisin säädetä.
Puoliso voi yksin ottaa ottolapsekseen puolisonsa lapsen taikka oman lapsensa, joka on aikaisemmin annettu otto- lapseksi.
Puoliso voi yksin ottaa ottolapsen, jos toinen puoliso sairau- tensa tai vammaisuutensa takia ei voi pätevästi ilmaista tahtoaan taikka jos toisen puolison olinpaikka on tuntema- ton.
7 §. Muut kuin puolisot eivät voi yhdessä ottaa ottolasta.
...
55 §. Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä toukokuuta 1985.
Tällä lailla kumotaan lapseksiottamisesta 19 päivänä tammikuuta 1979 annettu laki (32/79) sekä eräistä kansainvälisluontoisista perheoikeudellisista suhteista 5 päivänä joulukuuta 1929 annetun lain (379/29) II osan 3 luku.
...