Laki suuronnettomuuksien tutkinnasta, 3.5. 1985
1. luku Yleisiä säännöksiä
1 §. Tutkinnan tarkoitus
Yleisen turvallisuuden lisäämiseksi ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi on suuronnettomuudet tutkittava niin kuin tässä laissa säädetään.
2 §. Vaaratilanteen tutkiminen
Tämän lain mukainen tutkinta voidaan toimittaa myös tapahtumasta, jossa suuronnettomuuden vaara on ollut ilmeinen.
3 §. Suuronnettomuuden määritelmä
Suuronnettomuudella tarkoitetaan tässä laissa onnetto- muutta, jota on kuolleiden tai loukkaantuneiden taikka ympäristöön tai omaisuuteen kohdistuneiden vahinkojen määrän taikka onnettomuuden laadun perusteella pidettävä erityisen vakavana.
4 §. Tutkinnan sisältö
Tutkinnassa selvitetään onnettomuuden kulku, syyt ja seuraukset sekä pelastustoimet. Erityisesti selvitetään, onko onnettomuuden tai vaaran aiheuttajina taikka kohteina olleiden laitteiden ja rakenteiden suunnittelussa, valmistuk- sessa, rakentamisessa sekä käytössä otettu riittävästi huomioon turvallisuusvaatimukset sekä onko valvonta- ja tarkastustoiminta asianmukaisesti järjestetty ja hoidettu. Tarvittaessa on myös selvitettävä mahdolliset puutteet turvallisuutta koskevissa säännöksissä ja määräyksissä.
2. luku Tutkintaviranomaiset
5 §. Tutkintalautakunta
Suuronnettomuuden tutkii valtioneuvoston asettama tutkintalautakunta, joka toimii oikeusministeriön yhteydessä. Lautakunta asetetaan kutakin suuronnettomuutta varten erikseen.
6 §. Suuronnettomuustutkinnan suunnittelukunta
Suuronnettomuuksien tutkinnan yleistä järjestämistä ja suunnittelua varten on suuronnettomuustutkinnan suunnit- telukunta, jonka valtioneuvosto asettaa kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Suunnittelukunnassa on onnettomuuksien tutkin- taan perehtyneitä eri alojen asiantuntijoita. Suunnittelu- kunta on oikeusministeriön alainen.
Suunnittelukunnan tehtävänä on tarvittaessa käynnistää alustavat tutkimukset, kunnes tutkintalautakunta on asetet- tu. Suunnittelukunnasta on tällöin voimassa, mitä tutkinta- lautakunnasta säädetään.
7 §. Esteellisyys
Tutkintalautakunnan jäsen tai muu tutkintaan osallistuva on esteellinen:
1) jos hän tai hänen lähisukulaisensa on kärsinyt vahinkoa tutkittavana olevassa onnettomuudessa tai hänen lähisuku- laisensa on saanut siinä surmansa;
2) jos hän tai hänen lähisukulaisensa voi joutua onnetto- muudesta tai siitä aiheutuneesta vahingosta vastuuseen;
3) jos tutkinnasta tai sen tuloksista on odotettavissa erityistä hyötyä tai vahinkoa hänelle tai hänen lähisukulaiselleen; tai
4) jos luottamus hänen puolueettomuuteensa tutkinnassa muusta erityisestä syystä vaarantuu.
Lähisukulaisella tarkoitetaan hallintomenettelylain (598/82) 10 §:n 2 momentissa mainittuja henkilöitä. Esteellisyyden vaikutuksesta on soveltuvin osin voimassa, mitä sanotun lain 11 §:ssä on säädetty.
...
22 §. Voimaantulo
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1986.