Valtioneuvoston päätös asbestityöstä, 26.11. 1987
Valtioneuvosto on 28 päivänä kesäkuuta 1958 annetun työ- turvallisuuslain (299/58) 47§:n nojalla sosiaali- ja terveys- ministeriön esittelystä päättänyt:
1 §. Soveltamisala
Tämä päätös koskee työtä, jossa työntekijät työnsä kuluessa voivat altistua työpaikan ilmassa oleville asbestikuiduille tai asbestipölylle.
2 §. Määritelmä
Asbestilla tarkoitetaan tässä päätöksessä kuitumaisia sili- kaattimineraaleja kuten krysotiilia, krokidoliittia, amosiittia, antofylliittiä, tremoliittia ja aktinoliittia sekä muita silikaatti- kuituja, joilla on samantyyppinen koostumus ja terveyttä vaarantava vaikutus ihmisen elimistöön.
3 §. Velvollisuudet
Työnantajan sekä työturvallisuuslain 40 ja 40 a§:ssä tarkoi- tettujen henkilöiden on kunkin osaltaan huolehdittava siitä, että 1 §:ssä tarkoitetussa työpaikassa käytettävät laitteet ja niiden käyttöä ja valvontaa varten tarpeelliset varusteet sekä asennus-, käyttö- ja hoito-ohjeet samoin kuin terveydelle vaarallisten aineiden pakkaukset ja käyttöturvallisuus- tiedotteet ovat työturvallisuuslain ja sen nojalla annettujen määräysten mukaiset ja että laitteet on tarkastettu voimassa olevien määräysten mukaan.
Asbestipitoisten materiaalien sekä niitä tai asbestia sisältä- vien esineiden, tavaroiden ja muiden tuotteiden valmistajien, maahantuojien ja luovuttajien on kunkin osaltaan huolehdit- tava siitä, että materiaalit, esineet, tavarat ja muut tuotteet tai niiden pakkaukset on merkitty asbestin aiheuttamaa terveydellistä vaaraa kuvaavilla varoitusmerkinnöillä siinä laajuudessa ja siten kuin työsuojeluhallitus tarkemmin määrää.
Työntekijän tulee käyttää konekohtaisia suojalaitteita ja hänelle määrättyjä henkilökohtaisia suojeluvälineitä sekä noudattaa 18§:ssä tarkoitettuja ohjeita sekä ilmoittaa työn- antajalle tai tämän edustajalle laitteissa havaitsemistaan terveyttä vaarantavista vioista ja puutteista.
4 §. Työnantajien yhteistoiminta
Työpaikalla, jossa tehdään 1§:ssä tarkoitettua työtä ja jossa toimii samanaikaisesti eri työnantajien palveluksessa olevia työntekijöitä, on työnantajien toimittava yhteistyössä tämän päätöksen määräysten noudattamiseksi. Tällaisen toiminnan tulee tapahtua työn teettäjän asemassa olevan työnantajan tai pääurakoitsijan taikka muun vastaavan työnantajan aloitteesta, jollei toisin ole sovittu tai olosuhteista muuta johdu.
5 §. Suurin sallittu asbestipitoisuus työpaikan ilmassa
Työpaikan ilman sisältämän asbestin määrä työntekijän hengitysvyöhykkeellä ei saa 8 tunnin keskiarvona olla suurempi kuin 0,5 yli viiden mikrometrin pituista kuitua kuutiosenttimetrissä.
6 §. Korvaamisperiaate
Asbesti ja asbestia sisältävä materiaali on korvattava muulla materiaalilla, milloin sen aiheuttamaa vaaraa ei voida muutoin riittävässä määrin torjua.
7 §. Kiellot
Asbestin ruiskutus työkohteeseen sekä krokidoliitin eli sinisen asbestin käyttö on kielletty. Asianomaisen työsuojelupiirin työsuojelutoimisto voi yksittäistapauksissa myöntää poik- keuksia näistä kielloista, mikäli erityiset teknilliset syyt sitä vaativat ja terveydellisten vaarojen ja haittojen syntyminen estetään.
8 §. Asbestipitoisten rakenteiden purku- ja saneeraustöiden suorittamisen edellytykset
Vapautuvia asbestimateriaaleja tai asbestipitoisia materi- aaleja sisältävien rakennusten ja rakenteiden purkamista ja asbestin poistamista sellaisista rakennuksista ja rakenteista, joista asbesti helposti pääsee työpaikan ilmaan, saavat suorittaa vain sellaiset työnantajat, jotka työsuojeluhallitus on todennut päteviksi suorittamaan tällaista työtä tämän päätöksen ja muiden asbestityötä koskevien määräysten mukaisesti ja jotka työsuojeluhallitus on valtuuttanut tällaista työtä suorittamaan.
Työsuojeluhallituksen on annettava valtuutus työnantajalle, joka
1) käyttää asbestipurkutöihin vain sellaista työnjohtoa ja sellaisia työntekijöitä, jotka ovat saaneet työsuojeluhallituk- sen hyväksymän koulutuksen asbestipurkutöihin;
2) käyttää asbestipurkutöissä työsuojeluhallituksen hyväksy- miä laitteita ja työmenetelmiä; ja
3) noudattaa asbestipurkutöissä ja niihin liittyvissä menette- lytavoissa muutoinkin työsuojeluhallituksen vahvistamia asbestipurkutöitä koskevia turvallisuusmääräyksiä.
Edellä 1 momentissa tarkoitettua työsuojeluhallituksen valtuutusta ei tarvita työssä, jossa poistetaan ulkotiloissa kokonaisena asbestisementistä tehtyjä katto- tai seinälevyjä taikka jossa purkutyöhön tarvittava kokonaistyöaika ei ylitä yhtä henkilötyötuntia.
...
24 §. Voimaantulo
Tämä päätös tulee voimaan 1 päivänä syyskuuta 1988.