Esitutkintalaki, 30.4. 1987
...
8 §. Esitutkinnassa ei kenenkään oikeuksiin saa puuttua enempää kuin on välttämätöntä esitutkinnan tarkoituksen saavuttamiseksi.
Esitutkinta on toimitettava siten, ettei ketään aiheettomasti saateta epäluulon alaiseksi ja ettei kenellekään tarpeetto- masti aiheuteta vahinkoa tai haittaa.
9 §. Kun jotakuta kohtaan ryhdytään toimenpiteisiin esitut- kinnassa, hänelle on ilmoitettava hänen asemansa siinä niin pian kuin se on mahdollista. Jos hänen asemansa esitutkin- nassa muuttuu, on siitäkin hänelle ilmoitettava.
10 §. Asianosaisella on oikeus käyttää esitutkinnassa avus- tajaa.
Rikoksesta epäillyllä, joka on otettu kiinni, pidätetty tai vangittu, on oikeus pitää yhteyttä avustajaansa tapaamalla, kirjeitse ja puhelimitse siten kuin tutkintavankeudesta anne- tun lain 12 ja 13 b §:ssä tarkemmin säädetään.
11 §. Asianosaisella on oikeus saada tietoonsa, mitä esitut- kinnassa on käynyt ilmi, niin pian kuin siitä ei voi aiheutua haittaa rikoksen selvittämiselle.
12 §. Asianosaisen pyytämät kuulustelut ja muut tutkinta- toimenpiteet on suoritettava, jos asianosainen osoittaa, että ne saattavat vaikuttaa asiaan, ja jollei niistä aiheudu asian laatuun nähden kohtuuttomia kustannuksia.
...
21 §. Ketään ei saa pitää esitutkinnassa kauempaa kuin on välttämätöntä.
Muu kuin rikoksesta epäilty on velvollinen olemaan läsnä esitutkinnassa enintään 6 tuntia kerrallaan. Epäilty, jota ei ole pidätetty tai vangittu, on velvollinen olemaan läsnä esi- tutkinnassa kerrallaan enintään 12 tuntia ja, milloin pidättä- miseen on pakkokeinolain 1 luvun 3 §:n mukaan edellytykset, enintään 24 tuntia. Toimenpiteistä, joihin saadaan ryhtyä epäillyn poistumisen estämiseksi, säädetään pakkokeinolain
6 luvun 1§:ssä.
Esitutkinnassa ollutta ei saa ilman erityistä syytä uudelleen velvoittaa saapumaan tai noutaa sinne seuraavien 12 tunnin aikana.
...
24 §. Kuulusteltavaa on kohdeltava rauhallisesti ja asiallises- ti. Tunnustuksen tai määrättyyn suuntaan käyvän lausuman saamiseksi kuulusteltavalta ei saa käyttää tietoisesti vääriä ilmoituksia, lupauksia tai uskotteluja erityisistä eduista, uuvuttamista, uhkausta, pakkoa taikka muita kuulusteltavan ratkaisuvapauteen, tahdonvoimaan, muistiin tai arvostelu- kykyyn vaikuttavia sopimattomia keinoja tai menettelytapo- ja.
Kuulustelua ei saa ilman erityistä syytä pitää kello 21:n ja 6:n välisenä aikana. Kuulusteltavalle on annettava tilaisuus säännölliseen ateriointiin ja riittävään lepoon.
...
Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1989.