Laki saamen kielen käyttämisestä viranomaisissa, 8.3. 1991
1 luku Yleisiä säännöksiä
1 §. Sen lisäksi, mitä suomen ja ruotsin kielen käyttämisestä on säädetty, voidaan myös saamen kieltä käyttää tuomio- istuimissa ja muissa valtion viranomaisissa ja laitoksissa sekä kuntien ja muiden itsehallintoyhdyskuntien sekä kuntainliittojen viranomaisissa siten kuin tässä laissa säädetään.
2 §. Saamelaisella tarkoitetaan tässä laissa henkilöä, joka pitää itseään saamelaisena, edellyttäen että hän itse taikka hänen vanhemmistaan tai isovanhemmistaan ainakin yksi on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenään.
Saamelaisten kotiseutualueella tarkoitetaan Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä Sodankylän kunnassa sijaitse- van Lapin paliskunnan aluetta.
3 §. Viranomaisia ja laitoksia, joihin tätä lakia sovelletaan, ovat:
1) ne tuomioistuimet ja valtion piiri- ja paikallishallinnon viranomaiset, joiden virkaalueeseen saamelaisten kotiseutu- alue tai sen osa kuuluu;
2) Lapin lääninhallitus ja sen yhteydessä toimivat toimieli- met;
3) saamelaisvaltuuskunta ja saamelaisasiain neuvottelu- kunta;
4) oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies;
5) kuluttaja-asiamies ja kuluttajavalituslautakunta, tasa-arvovaltuutettu ja tasa-arvolautakunta sekä tietosuojavaltuutettu ja tietosuojalautakunta;
6) kansaneläkelaitos ja maatalousyrittäjien eläkelaitos; sekä
7) ne valtion hallintoviranomaiset, jotka muutoksenhaku- viranomaisina käsittelevät edellä mainituissa hallintoviran- omaisissa vireille tulleita asioita.
Tätä lakia on noudatettava myös poronhoitolain (848/90) ja poronhoitoasetuksen (883/90) mukaisten hallintoasioiden käsittelyssä niissä valtion viranomaisissa ja julkisoikeudelli- sissa yhdistyksissä, joiden virka- tai toimialueeseen saame- laisten kotiseutualue tai sen osa kuuluu.
...
30 §. Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 1992.