Keisarillisen Majesteetin
Armollinen
GYMNAASI- JA KOULUJÄRJESTYS
Suomen Isoruhtinanmaalle.
Annettu Helsinginkaupungissa, 6 p. Marraskuuta 1843.
Me Nikolai Ensimäinen jne.
Teemme tiettäväksi: että sittenkuin, 21 p. Kesäkuussa 1841, olimme Armossa antaneet yhteisiä säätämiä Suomen elementaaropistoin asettamisesta uuteen järjestykseen, ja ynnä nähneet sitä tarkotusta varten tarpeelliseksi, että erinäiset laviammat eteenkirjoitukset näiden opistoin hallituksesta ja sisällisestä yhteenlaitoksesta, samaten kuin niihin kuuluvain persoonain velkaisuuksista, myöskin annetaan; niin olemme nyt Armossa tahtoneet vahvistaa seuraavaisen Gymnaasi- ja Koulujärjestyksen, Suomen Isoruhtinanmaassa alamaisesti jälkeenelettäväksi 24:nestä päivästä Elokuussa, tulevana vuonna 1844.
ENSIMÄINEN LUKU.
Elementaaropistoin jakauksesta eri laihin ja kuinka ne nimitetään.
1 . Ilman niitä kouluja, jotka Kansan yhteistä opetusta varten ovat laitetut ja vielä jäävät entiseen tilaansa, niistä erittäin annettuin sääntöin jälkeen; pitää tästedes Suomessa löytymän ja kruunun kustannuksella voimassapidettämän seuravalla tavalla nimitettäviä ja eri laihin jaettuja elementaaropistoja:
1:siksi. Alaisempia elementaarkouluja, lapsillen, aivotuille vastedes valtakunnan palvelukseen, taikka sellaisiin elinkeinoihin, jotka vaativat jonkin määrän tiedollista oppia. Nämät koulut ovat kahta laia: nimittäin yksiluokkaisia, joissa oppilaiset saavat tarpeen jälkeen osuuksiin jakailtaa, ja kaksiluokkaisia. Kaksiluokkaisissa nimitetään luokat, ylöspäin lukein, ensimäiseksi ja toiseksi, joka jälkimäinen likinnä vastaa ensimäistä luokkaa yläisemmässä elementaarkoulussa.
2:seksi, Yläisempiä elementaarkouluja, samaa tarkotusta varten, mutta laviammalla oppikursilla, niin että nuoriso niissä valmistetaan pääseväksi gymnaasiin. Näissä opistoissa on neljä luokkaa, jotka ylöspäin lukein nimitetään ensimäiseksi, toiseksi, kolmanneksi ja neljänneksi; ja ovat kolmas ja neljäs luokka vielä jaetut kahteen osakuntaan, toinen nuorisolle, jota opetussäätyyn aivotaan, ja toinen kaikille niille, jotka aikovat ruveta muuhun elinkeinoon.
3:neksi. Gymnaasia, varten elementaaropin harjoittamista niin täydelliseksi, että sillä taitaan käsittää universiteetissä opetettavia tietoja. Gymnaaseissa on kaksi luokkaa, jotka ylöspäin lukein kutsutaan ensimäiseksi ja toiseksi, paitti Viipurin gymnaasia, kussa löytyy ensimäinen, toinen, kolmas, neljäs, viides ja kuudes luokka, joissa ne neljä ensimäistä vastaavat yläisempäin elementaarkouluin neljää luokkaa, ja viides ja kuudes vastaavat muun gymnaasin kahta luokkaa. Viipurin gymnaasin neljä ylimäistä luokkaa ja muiden gymnaasien molemmat luokat jaetaan ilman sitä kukin kahteen osakuntaan, sillä tarkotuksella, jolla yläisempäin elementaarkouluin kolmas ja neljäs luokka ovat osakuntiin jaetut.
4:neksi, Frouvasväen kouluja, jokainen kaksiluokkaisia, sivistynein eli herraisvanhempain tyttäriä varten, joillen siellä opetetaan kunnolliseen frouvasväen ylöskasvatukseen kuuluvia taitoja ja käsitöitä. Viipurista löytyvä pienempi frouvasväen koulu ja frouvasväen koulu Haminankaupun- gissa jäävät entiseen tilaansa eivätkä kuulu tämän koulujärjestyksen ala.
....