Keisarillisen Majesteetin
Armollinen
Asetus
papiksi aikovain opetuksesta Aleksanderin-Universiteetissa Suomenmaassa.
Annettu Helsinginkaupungissa 4 p. Maaliskuuta 1846.
Me Nikolai Ensimäinen jne.
Teemme tiettäväksi: että sittenkuin Theologinen eli hengellinen fakulteetti Aleksanderin-Universiteetissamme Suomessa, on alamaisesti osottanut kuinka uusi asetus olisi tehtävä papiksi aikovain opetuksesta sanotussa opistossa, ja ei ainoasti Universiteetin konsistoriumi, mutta myös maakunnan molemmat Tuomiokapitlumit ovat Meillen saattaneet siitä vaaditut alamaiset lauseensa; niin olemma Me, seuraten mitä Suomeen asetulta Senaatiltamme ja Genraal-Guvernööriltä on mainittu asiasta, hyväksi löytäneet Armossa säätää ja asettaa niinkuin seuraa:
1 §. Paitti niitä, joilla Aleksanderin-Universiteetissa, Gymnaaseissa, Elementaarkouluissa ja Suomen Kadettikoulussa, niinmyös Tuomiokapitlumeissa on alalliset palvelukset, ja ynnä oikeus asetettaa papillisiin virkoin, pitää kaikki joiden aikomus on saada papin ammattia Suomessa, sisäänkirjotettaman Theologiseen fakulteettiin sanotussa Universiteetissa, siellä lävite´käymään theoretisen ja praktisen oppikursin.
2 §. Philosophian magisterit ja kandidaatit, jotka ovat täydellisen tutkinon lävite´käyneet, niinmyös oppilaiset, jotka taitavat näyttää todistuksen että niinkuin 99:säs §. Aleksanderin-Universiteetin asetuksissa säätää, studentiksi eksaminoittaissa ovat osottaneet heillä olevan tyydyttäväiset perustustaidot kaikissa niissä oppikappaleissa, erinomaisesti Latinan, Greekan ja Hebrean kielissä, säädyllisyyden opissa, Psychologiassa ja Logikassa niinmyös Historiassa, joissa opetussäätyyn aikoville, niinkuin gymnaasi- ja koulujärjestyksen 7:mäs §. säätää, maakunnan gymnaaseissa opetusta annetaan, ovat ilman uutta tutkintoo lävite´käymätä sisäänkirjoitettavat Theologiseen fakulteettiin, jota varten heidän tulee itsensä fakulteetin Dekaanuksellen ilmoittaa. Joka studentiksi eksaminoittaissa ei ole näyttänyt itsellänsä olevan senkaltaista taitoa, älköön Theologiseen fakulteettiin sisäänkirjoitettako, ennenkuin hän, Universiteetissa enemmän opittuansa, on uudessa tutkinnossa, studentiksi eksaminoitsevilta kelvoksittu niissä kappaleissa, joissa hänen taitonsa ennen on vajeelliseksi löytty. Ja ne philosophian kandidaatit, jotka eivät ole eksaminoitut Hebrean kielessä, ovat samaten velvolliset, itämaisen kirjallisuuden professorilta annetulla todistuksella vahvistamaan sitten saavuttaneensa vaadittavan taidon sanotussa kielessä.
...