Sensuri eli Kirjainkatselus (katsasto).
Kaikki käsikirjoitukset, tietosanomat, aikuiskirjat, kirjat, painokset, kuvaukset, kartat, ja soittonuotit sanoinensa, jotka kirjapainosta, piirustetuina eli kivipainoista toimitetaan, ulkomaalta tuodaan, kaupaksi eli luku- ja lainakirjastoissa saatavana pidetään, samatenkuin erikoiset painetut ilmoitukset, kuulutukset, sekä teaterisa näyteltävät kuvailukset ovat ensin Sensurin tutkittavat. Ovat kiellyt, jos sisältäävät lauseita, mietteitä eli jotai evankelista oppia ja oikiaa uskoa vasten sotivaa, eli polkeevat ja pilkkaavat kristillisyyden päätotuuksia ja perustuksia ja vietteleevät jumalattomuuteen, pakanallisuuteen ja pyhän Raamatun ylenkatseesen jne. (Kuitenkaan ei kielletä vieraan kristillisen kirkon uskonoppia kertomasta, kun sillä vaan ei maassa vallitsevan kirkon perustuksia ja oppia poljeta); - jotai Keis. Maj. pyhyyttä ja oikeutta saastuttavaa, sekä Keisarillista huonetta alentavaa, eli maan hallitusta ja perustuslakia panettelevaa; hyviä tapoja eli siivollisuuden vaatimuksia vierastavaa; - jonku kunniaa ja kansaihmisillistä arvoa koskevaa, häpäisevillä lauseilla, eli sopimattomalla julkasemisella sen erikoista kotoelämää. Kirjasta, joka sisältää ilmeistä Jumalan pilkkaa, Keisarillista Korkeutta ja Hallitusta saastuttavaa, vieraita ystävällisessä keskuudessa olevia Hallituskuntia, Virkakuntia eli erikoisia ihmisiä häväisevää, on kirjantoimittaja kuitenki vastuuksessa vaikka painaminen erhetyksessä Sensorin luvalla on tapahtunut, (katso Painovapaus).
Maassa painettavaksi aivottuin kirjain j. m. Sensurin tutkinto toimitetaan Julkisille säännöille ja julistuksille, asianomaisilta oikeuksilta ja virkakunnilta; hengellisille kirjoille, niin kuin Kristinuskon opetuksille, pyhän Raamatun selityksille, saarnoille ja sellaisille, sekä tavallisissa kirjoissa oleville puhtaasti hengellisille aineille, Hiippakunnan Tuomiokapittelilta; toimet, puheet ja julistukset Aleksanderin Opiston eli Universiteetin nimessä painettavat, Opiston omalta Sensurilta; parannusopillisille töille, eroitukseta, Parannuskunnan Kollegialta, jos työ ei ole toimitettu eli käännetty lailliselta maan Parantajalta (Lääkäriltä); Teaterin kuvailuksille erikoisten ilmoituksille ja pienemmille kuulutuksille pyytää kirjan painaja lupaa paikkakunnan poliisilta, ennen painamista; Sanomalehdille ja aikuiskirjoille (k. s.) paikkakunnan Sensorilta; muiden kirjojen, kirjoitusten jne. painamiselle vaaditaan Helsingissä olevan Sensurkomitean (toimikunnan) tutkinto.
Käsikirjoitus j. m. eli painettu kirja, jota uudelleen tahdotaan painattaa, annetaan ensin asianomaiselle Sensurille; toimittajan eli painattajan nimeä ei tarvita ilmoittaa, kunhan se kirjanpainajalle vaan tuttu on. Ennen saadulla luvalla voivat kuitenki aikuiskirjat, mittaustiedolliset ja muut tarkkautta vaativat kirjat, sanakirjat, kieliopit j. s. annettaa Sensurille viimeisessä parannuslehdessä, painettuna kirjoitus paperille. Missä erityinen Sensori paikalla on, (Turussa, Viipurissa, Vaasassa, Oulussa ja Kuopiossa) voipi teos annettaa hänelle maksuta saatettavaksi tutkittaa. Painauksen luvattaissa, annetaan kirjoitus takaisin, Sensurlupinensa, muutoin seisattuu se Sensurille, joka antaa todistuksen kiellosta, asetuksen §. nimittämisellä, joka sen vaikutti. Pienempiä muutoksia, ennen painauksen lupaa, tarpeelliseksi nähden, ovat ne ensin toimittajan täytettävät. Sensori ei saa toimittajan eli painattajan suostumukseta oikoa eli muuttaa kirjan sisällystä, ja antakoon viimeistään 3:sa kuukaudessa, olkoon työ kuin suuri tahtonsa, päätöksensä siihen. Vert Sanomalehdet. Mitä vaariin otetaan painettua, katso Kirjapaino.
Maahan tuotavain kirjojen ja postissa tulevain Sanomain Sensurista on erikseen säätty. Kirjoista jotka tuotetaan Aleksanderin Opistolta, sen Prohvessoreilta, eli muilta virkakunnilta ja ihmisiltä, joilla on erityinen lupa, on myös eri juttu. Vaan kaikki muut maahan tuotavat kirjat, myötäviksi eli erinomaiseksi tarpeeksi, eli luku- ja lainakirjastoissa yhteiseksi tarpeeksi käytettäväksi, ovat ensin Sensurin tutkittavat. Katso Kirjakauppa, Auksioni, Luku- ja Lainakirjastot.
Sensuriasioin päätöksistä etsitään muutosta Sensurin Ylihallitukselta; vaan muuta valitusta sen toimista ei ole luvattu.
Muissa Sensurin Ylihallituksessa aljetuissa jutuissa, niin kuin kaikki kysymykset laittomasta painatuksesta ja kirjain myömisestä ja muissa, joissa vastuus on määrätty ja asianomaisen selitystä 5:sta 40 Rup. hop. sakolla vaaditaan, ja todistajain kuulustelemista oikeudessa pyydetään, saapi muutosta Sensuri Ylihallituksen päätöksestä haettaa valituksilla Keisarillisen Senatin Oikeusdepartementissä, 30:sa päivässä päätöksestä osan saatua. Rikokset näissä asioissa, joista yhteinen Laki säätää vastuuksen, lykätään lailliseen oikeuteen, jossa Sensuri Ylihallituksen asianajaja ajaa jutun. Vert. Painovapaudenrikos.
Kaikki Sensuriasiat kirjoitetaan kartattomalle paperille, ja lunastusta toimituskirjoille eli päätöksille olemata. Katso lisäksi Sakot, Kirjantekiä.
(Ote: Asianajaja, eli Lain-opillinen Käsi-kirja Suomen kansalle; alkupuustawittain koottuja Lainsääntöjä, Asetuksia ja Julistuksia, jokaiselle tarpeelliset tietää laillisissa asioissansa, sekä niihin kuuluwien kirjoitusten kaawoja. Viipurissa 1847.)