Keisarillisen Majesteetin
Armollinen
JULISTUS,
Staatista Suomessa valmistetuille, ruotuihin jaetuille Suomen Tarkka-ampujapataljonille.
Annettu Helsinginkaupungissa 15 p. Helmikuuta 1855.
Me Nikolai Ensimäinen, Jumalan Armosta, Keisari ja Itsevaltias yli kaiken Venäjänmaan, Suomen Isoruhtinas ym.
Teemme tiettäväksi: että sittenkuin Me, Armollisen Julistuksen kautta 11/23:neltä p:ltä Kesäkuussa ja Armollisten Julistustemme kautta 16:neltä p:ltä Lokakuuta ja 13:neltä p:ltä Marraskuuta menneenä vuonna, käskimme valmistettaa kuusi ruotuihin jaettua Suomen Skarpskyttä- eli Tarkk´ampujapataljonaa, olemma Me katsoneet hyväksi näille Pataljonille Armossa vahvistaa tässä myötäseuraavan palkkastaatin, ynnä taulun kanssa Pataljonain vaatehtimisesta, ammunitsionista, sota-aseista, trossista ja muista parseeleista. Jota kaikki asianomaiset alamaisuudessa noudattakoot. Helsinginkaupungissa 15 p. Helmikuuta 1855.
Keisarillisen Majesteetin Oman Päätöksen jälkeen ja korkiassa Nimessä, Hänen Suomeen asetettu Senaattinsa.
Staatti
yhdelle
ruotuihin jaetulle Suomen tarkka- ampujapataljonalle.
Virka eli graadi. Hopeata. yhdelle. / Kaikille.
Rupl./ kop. /Rupl./kop.
Pataljonan Kiesi- eli Päämies 515 / - / 515 / -
Pataljonan Päämiehellä saattaa olla Överstin, Överstiluutnantin eli Majurin arvo.
Hänen ruokarahansa. 285 / 70 / 285 / 70
Nuorempi Staabin upsieri 430 / - / 430 / -
Saattaa olla Överstluut-nantti eli Majuri.
Kapteinia 2 315 / - / 630 / -
Kompanian kiesiksi nimitetään Pataljonan
kiesin osotuksella, ja vahvistetaan Suomen Kenraalkuvernööriltä.
Staabin kapteinia 2 290 / - / 580 / -
Luutnanttia 4 245 / - / 980 / -
Underluutnanttia 4 230 / - / 920 / -
Näiksi luetaan Pataljonan Adjutantti ja Kassööri, joista jälkimäinen myös tekee Korttiermestyrin virkaa; ja nämät upsierit, joiden virkaan nimitys tapahtuu Pataljonankiesin osotuksella, ja vahvistetaan Kenraalkuvernööriltä, voivat olla toimituksessansa siihen asti kuin he korotetaan Staabin kapteiniksi, ja nautitsevat sillaikaa palkkaa ja muita etuja virka-arvonsa jälkeen, mutta korotettaissansa Staabin kapteiniksi, takasin menevät he fronttiin.
...
Muistutuksia.
1:ksi) Pataljonan päämiehen tulee omalla edesvastauksellansa peräänkatsoa että kaikki vakansit tulevat soveljailla miehillä täytetyiksi.
2:ksi) Mitä sotajoukolle tämän staatin jälkeen Kruunulta on maksettava, uloskäypi Suomen Staatin varoista.
3:ksi) Palveliain palkkaamiseksi ja ylläpitämiseksi maksetaan Staabin- ja Yliupsiereille kruunulta jokaisen palvelian edestä samanvertainen vuosipalkka, kuin suurstaatin sotamiehelle, ja ilman sitä tavallinen yhteisille sotamiehille määrätty päiväportsioni, nimittäin yhdelle Överstille kuuden, yhdelle Överstiluutnantille neljän, yhdelle Majurille kolmen, yhdelle Kapteinille kahden, yhdelle Staabinkapteinille samaten kahden, niinmyös yhdelle Luutnantille, Underluutnantille ja Fänrikille kullenkin yhden palvelian edestä, sillä ehdolla että näiden palveliain pitää olla vaatehtettuina siitä annettuin eteenkirjoitusten jälkeen. Auditööri, Lääkäri ja Saarnaaja nautitsevat myös samaa etua kukin yhden palvelian edestä, kuitenkin ainoasti sodassa.
Jne.
TAULU
Yhden ruotuin jaetun, Suomen Tarkk´ampujapataljonan Vaatteista, Sota-aseista, Ammunitsionista, Trossista ja muista parseeleistä.
Kulutusaika.
Parseelien nimet.
Parseelien luku.
Täysi sääntörahan summa.
Rupl./kop.
Vuotuinen sääntörahan summa.
Rupl./ kop.
Vuotinen remontti.
Yhdelle. / Kaikille.
Rupl./kop.
Muistutuksia.
I. Vaatteita.
a) Frontissa palveleville.
60 underupsieriä, 1 Pataljonan- ja 12 komppaniansignalistaa, 600 tarkk´ampujaa yhteensä 673 miestä.
...
12
Kaskeja (kypäriä) mustasta lakeeratusta nahasta, tarpeitensa kanssa, paitsi metallisia aineita, lukein 50 kop. nahasta ja 80 kop. ompeluspalkkaa ja lakeeringistä, yhteensä 1rupl. 30 kop. Jokaisesta kaskista.
...
Kotkat Englannin plekistä kaskeihin, 23 kop. kappaleesta
Jne.
Muistutuksia.
1:ksi) Pataljonan tarpeet hankitaan Suomen Hallitukselta edelläseisovan taulun mukaan ja seuraavien perustusten jälkeen.
3:ksi) Keväärit ja miekat saavat kuitenkin kelvottomuuden tähden ulosvaihdettaa; yhtä hyvin ei ennen kuin edellisten piippu on saanut halkeeman ja jälkimäisten teräpuoli taikka kahva, kulumusajan perästä, on mennyt rikki. Muutoin ulosmuutetaan kevääristä ainoasti piiput; mutta lukut ja muut keväärin kappaleet parannetaan bataljonan tykönä.
6:ksi) Vaatehtimus- ja asehtimusaineita antaa kruunu taikka luonnossa taikka rahassa, joka tilassa suostutun ja asianomaisesti vahvistetun hinnan jälkeen, verkaa, galunaa, kersinkiä, flamin palttinaa, fuorikangasta ja raavenduukkia, niinmyös nahkaa kaskeihin, keväärin peitteeksi, miekan olkahihnaksi, patronikyökiksi hihnan kanssa, renseleiksi ja hihnakaluiksi, jota vasten muut parselit aina uloslankeavat rahassa, tauluun kirjotettujen hintain jälkeen ja tehdään Pataljonan tykönä, eli ostetaan Pataljonan Päämiehen toimella.
...