Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Merimieskoulu 1863 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Merimieskoulu 1863

Keisarillisen Majesteetin Armollinen Ohjesääntö

Suomen Merimieskouluille.

Annettu Helsingissä, 21 päiv. Tammikuuta 1863.

Me ALEKSANDER Toinen, Jumalan Armosta, Keisari ja Itsevaltian koko Venäjänmaan yli, Puolanmaan Tsaari sekä Suomen Suuriruhtinas, y. m., y. m., y. m., teemme tiettäväksi: että Armosta säännettyämme, että Suomen merimieskoulut olisivat ajanmukaisesti järjestettävät ja lavennettavat, olemma Me, sittenkuin Suomeen asetetun Senaatimme Talous-Osasto on asiasta antanut alamaisen esityksen ja ehdotuksen, hyväksi katsoneet, kumoomalla mitä siinä tätä ennen on ollut säädettynä, mainituille kouluille vahvistaa seuraavan ohjesäännön, noudatettavaksi Tammikuun 1:stä p:stä 1864:

1 §.

Opetusta suomalaisten kauppalaivain ylä- ja alapäällysmiehille tarpeellisissa aineissa annetaan maahamme asetetuissa julkisissa merimieskouluissa.

Jos joku tahtoo erikoisessa laitoksessa antaa senkaltaista opetusta, pitää siitä luvan-anomus, ilmoituksella laitoksen laveudesta ja mitä oppikirjojen koulussa tullaan käyttämään, annetaman läänin Kuvernöörille, jonka tulee lähettää asia Senaatin tutkittavaksi.

Sittenkuin 22 §:ssä säännetyn tutkinto-järjestyksen aika on alkanut olkoon kuitenki ainoastansa maan julkisessa merimieskoulussa suoritettu tutkinto pidettävä kelvollisena oikeuttamaan ylä- ja alapäällysmieheksi suomalaisilla kauppalaivoilla.

2 §.

Maan merimieskoulujen oppilaat ovat, niin paljo kuin mahdollista on, taitonsa jälkeen jaettavat kolmeen pää-luokkaan: ensimmäisessä luokassa opetetaan niitä oppi-aineita, joita Itämerikipparien tulee taitaa,

toisessa niitä opinkappaleita, jotka Styrmannille määrätään, ja kolmannessa kaikkea, jossa vastaisten Merikapteenien tulee läpikäydä tutkinto.

3 §.

Nämä pää-luokat jaettakoon vielä, jos koulun esimies sen soveliaaksi katsoo, kukin kahteen lukulahkoon, oppilaisten eri taidon jälkeen, kuin vaan lukeminen kummassakin voi yht`aikaa ja toisen toistansa estämättä tapahtua.

4 §.

Merimieskoulut pidetään oppilaisille avoinna vuosittain kahtena lukukautena, toinen Lokakuun 15 päivästä Joulukuun 20 päivään ja toinen Tammikuun 16 päivästä Toukokuun alkuun, eli ennenkuin oppilaiset alkavan merikulkun kautta keväällä hajautuvat, jotka kaksi lukukautta yhteensä luetaan yhdeksi lukuvuodeksi.

5 §.

Näinä lukukausina opetetaan kouluissa seuraavia aineita:

Määräys-oppia,

Pallo-oppia ja Tähtitiedettä,

Purjehdus-opin maallis-osaa,

Purje- ja takkeli-riitinkiä,

Rannikko-maatiedettä,

Preivikirjoitusta, kirjan-pitoa ja asiakirjain kirjoittamista,

Englannin kieltä, sekä Merikulkuun koskevia lakia ja asetuksia;

ja tulee asianomaisten Koulujohtokuntain, noudattamalla eri luokissa olevain oppilaisten tavallista luku-määrää, valmistaa lukujärjestyksen ehdotus ja lähettää se Senaatin Talous-Osaston tutkittavaksi ja vahvistettavaksi, sekä, milloin asianhaarain huomataan vaativan jotakin tähdellisempätä muutosta tällä tavalla vahvistetussa luku-järjestyksessä, ilmoittaa siitä Talous-Osastolle. Kuitenkin olkoon koulun esimeihellä valta Johtokunnan suostumuksella, sitä myöten kuin oppilaat kussakin aineessa ovat edistyneet, muuttaa taikka sovitella kunkin opetus-aineen luku-tunnit, niin että jokainen voipi nämä aineet läpi lukea, kuitenki noudattamalla, että kaikki oppilaat tulevat nauttimaan säännetyn määrän oppi-tunteja. Vaan jos opettajat sen kautta tulevat useampina, kuin tässä mainittuina hetkinä, oppilaisia opettamaan, pitää heidän siitä saada niiltä erinäinen palkkio, jonka, jollei siitä vapaatahtoisesti sovita, Johtokunta asianhaarain mukaan saa määrätä.

Kunkin luokan luku-järjestys pitää lukuvuoden aikana oleman koulussa nähtäväksi asetettuna.

6 §.

Sittenkuin joku oppi-aine on opetettaissa läpi käyty, pitää esimiehen siinä toimittaa kertaus ja pitää luennoita, niin usein kuin se, oppi-aineen mieleen-painamista ja likeisempää selitystä varten, katsotaan tarpeelliseksi.

7 §.

Niiden, jotka tahtovat päästä merimieskoulun oppilaisiksi, pitää sitä varten ilmoittaman itsensä esimiehelle lukuvuoden alussa ja viimeistäänki ennen Lokakuun loppua, jonka ajan perästä ei uutta oppilaista kouluun otettako, ellei merireisu, tauti tahi muu laillinen este ole pidettänyt häntä määrättyyn aikaan tulemasta.

8 §.

Oppilaiseksi pääsemistä varten julkiseen merimieskouluun vaaditaan:

1:ksi. Pääsyä varten ensimäiseen eli Itämerikipparin luokkaan:

a) että pyrkivä on ollut ulkomaan matkalla meripalveluksessa vähintäänki kaksi vuotta;

b) että hän lukee ja ymmärtää sitä kieltä, jolla opetus tapahtuu sekä äänen mukaan sitä tyydyttävästi kirjoittaa;

c) että jotensakin tarkkaan osaa laskea luvunlaskennon neljää pää-laskua täysiluvuilla, sekä laatulukua ja kolmilaskentoa.

2:ksi Pääsyä varten toiseen eli Styrmanni-luokkaan:

a) että hän ulkomaan matkalla on ollut meripalveluksessa vähintäänki kuusi kuukautta;

b) että hänellä on lohkoista b ja c Itämerikipparin oppilailta vaadittu oppi, ynnä taito laskea tavallisia ja kymmenenmurto-lukuja;

c) että hän on lukenut ensimäisen kirjan Euklideen alkeita, taikka sille vastaavan oppikirjan mittausopissa, ja tyydyttävästi taitaa tehdä selvän lukemastansa;

d) että tuntee yleisintä luoteisesta maatieteestä sekä Euroopan valtiollisen maatieteen.

3:ksi Pääsyä varten kolmanteen eli Merikapteeni-luokkaan:

että hän on suorittanut Styrmanni-tutkinnon.

9 §.

Oppilaiseksi pyrkivän suurempaa tahi vähempää taitoa myöten määrätköön esimies, mihin luokkaan koulussa hänen pitää kuulua.

10 §.

Tarpeelliseksi selitykseksi tehdyistä merimatkoista ja niillä osoitetusta käytöksestä, pitää oppilaiseksi merimieskouluun pyrkivän näyttämän ne todistukset, joita niinkuin erittäin on säännetty, asianomaisten laivapäällysmiesten siitä tulee antaa.

11 §.

Jos se, joka Itämerikippariksi, Styrmanniksi taikka Merikapteeniksi jo on otettu, tahtoo merimieskoulussa hankkia itsellensä tarkempaa tietoa jossakin siellä opetettavassa opinhaarassa, olkoon hänellä siihen oikeus.

12 §.

Oppilaisten tulee itse varustautua niillä kirjoilla, joita opetuksen viljelemisessä tarvitaan, älköönkä koulun omia kirjoja ja merikarttoja kenellekään oppilaiselle annettako ulkona koulusta käytettäväksi.

14 §.

Jos oppilas, ilman luvatta eli laillisetta estettä, joko on koulusta poissa yhteensä kuusineljättä tuntia lukuvuoden kuluessa, taikka laiminlyö enemmän kuin kaksi kertaus kuulustelua, älköön sinä lukuvuonna enään saako nauttia opetusta koulussa.

16 §.

Joka on tunnettu ylöllisesti nauttivaksi väkeviä juomia, älköön saako merimieskoulussa opetusta, eikä siellä tutkintoa suorittaa, ennekuin todistetuksi tulee, että hän on tapansa parantanut.

17 §.

Semmoiseen tutkintoon, jota kauppalaivojen ylä- ja ala-päällysmiehiltä vaaditaan, älkään laskettako ketään, olkoonpa hän oppinut julkisessa merimieskoulussa tahi muualla, ennenkuin on täyttänyt sen ijän, sekä nuhteettomaksi todistetulla käytöksellä ja taipumuksella ammattinsa on palvellut kotimaisessa taikka, asianomaisella luvalla, ulkomaisessa laivassa sen ajan, joka tässä alempana säännetään, nimittäin:

a) Itämerenkipparin tutkintoa varten: täysi-ikäisyys ja viiden vuoden palvelus Itämerellä taikka siitä ulkona;

b) Styrmanni-tutkintoa varten: yhdeksäntoista vuoden ikä ja neljän vuoden palvelus, josta vähintäkin kolme vuotta Itämerestä ulkona;

c) Merikapteeni-tutkintoa varten: kahden vuoden palvelus Styrmannina Itämerestä ulkona.

Puheen-alainen palvelus luetaan sillä tavoin,että yksi reisu Itämeren etelärantain ja Belttien satamiin käy viidesosa-vuodesta; Kattegatiin ja Pohjan- eli Saksanmerelle kolmasosa-vuodesta; Englannin ja Skottlannin länsi-rantoihin, Irlantiin, Franskanmaahan, Pohjoiseen Jäämereen, Portugaliin ja Spaniaan, ulkopuolelle Gibraltarin salmea, puolesta vuodesta; Välimerelle, Mustalle merelle, Pohjois-Amerikaan, Länsi-Intian saariin, Afrikan länteis-rantoihin, Quinean lahteen asti, kolmesta neljännesosa-vuodesta; Afrikan etelä-rantaan ja Etelä-Amerikan itä-rantaan yhdestä vuodesta; sekä Aasian satamiin, Australian ja Itä-Intian saariin ja muihin Intian valtameren ja Tyynimeren satamiin, puolesta toista vuodesta; mutta jos reisu tosiansa on enemmän aikaa kestänyt, luettakoon kuitenki koko siihen kulunut aika. Maan ilman asianomaista lupaa ulkomaisilla laivoilla tehtyä merireisua älköön hyväksi luettako semmoiselle Suomen merimiehelle, joka siihen itsensä on antanut käyttää.

Sen, joka tahtoo suorittaa Merikapteeni-tutkinnon, pitää myöskin vähintään kuutena kuukautena kirjottaneen varsinaista päiväkirjaa, ynnä havainto- ja laskentokirjan kanssa, ja ne tutkittavaksi näyttää.

18 §.

Ne oppi-aineet, joissa kosserdi-miesten (kauppalaivain ylä- ja ala-päällysmiesten) tulee suorittaa tutkinto, ovat seuraavat:

Itämeri-kippareille:

1) Oppi suorista linjoista ja kulmista, kolmioista ja oikokulmioin omaisuuksista, sekä yleisintä tasannes- ja kappale-mitannosta.

2) Purjehdus-oppi (Navigationi):

a) maapallo-oppi;

b) luodin, login, peilaus- ja tyyry-kompassin käyttäminen, oktantin käyttäminen tarkasteltaissa auringon meridiani-korkeutta, sekä semmoisten tarkastusten käyttäminen;

c) kursien eli kulku-suuntain oikaiseminen, niiden yhdistäminen disserenslatituudi- ja departuri-tapulain mukaan, sekä merikorttiin merkitseminen;

d) päiväkirjan kirjoittaminen kaavan mukaan.

3) Yleisintä purjehdus-oppia koskevista asetuksista, ja varsinki:

a) se osa merilaista, joka koskee laivan päällysmiehen ja laivaväen oikeuksia ja velvollisuuksia;

b) säännöt rahti-suostumuksista ja mitä niissä on vaariin otettavaa;

c) purjehdus-asetus.

4) Talous-hoito laivalla ja mitä siihen kuuluu, sekä laiva-tilien tekeminen oman kokemuksen nojalla.

5) Pienempien purjelaivain taklaus ja liikunto-temput, sekä lastaus ja sioistus eli latominen, kaikki tämä oman kokemuksen nojalla.

Ja olkoon tämän luokan oppilaisille myönnetty, jos niin haluavat, toisessa tahi toisessa oppi-aineessa suorittaa Styrmannitutkinnolle määrätyn kursin, jollonka heidän siinä hankkimat tietonsa ovat tutkinto-todistuksessa erittäin arvosteltavat.

Styrmanneille:

1) Luvunlaskento, logaritmien käyttäminen, ensiluokkaisten puustavi-laskullisten yht-isoutten suorittaminen, sekä esimerkiksi pantujen lukujen selitys kaavojen mukaan.

2) Tasennus- ja kappale-mitanto.

3) Tasennus- ja pallokolmioin laskeminen kaavojen mukaan.

4) Purjehdus-opin maallis-osa, elikkä täydellinen tieto merkin-panosta merikorttiin, kolmiomitannollisten luvunlaskujen johdolla. merikarttojen tekemisestä eli laadusta ja käyttämisestä, sekä miten lokia, luotia, tyyry- ja peilaus-kompassia käytetään.

5) Tähti-tiedettä:

a) pallo-oppi ja palloisen tähtitieteen yleiset perusteet;

b) sekstantin, oktantin, fronomeeterin ja asimuutti-kompassin käyttäminen;

c) etevimpien tähtien ja tähtikuntien tunteminen;

d) ajan ja latituudin määrääminen tähti-opillisten tarkastusten kautta;

e) longituudin laskeminen kronomeeterin ja vaariin otettujen kuu-etäisyyksien johdolla;

f) kompassin hairauksen määrääminen;

g) selvän saaminen, milloin korkean ja matalan veden aika on.

6) Oman kokemuksen johdolla tehtävä selitys purjelaivain taklauksesta ja riisumisesta, niiden liikutus-tempuista sekä lastin panosta ja latomisesta.

7) Preivi-kirjoitus ja kirjanpito.

8) Rannikko-maantiede.

9) Ensimäiset alkeet Englannin kielessä.

Merikapteenille:

1) Tähti-tiedettä ja purjehdus-oppia:

a) tieto mailman rakennuksesta ja erittäin aurinkokunnasta;

b) tavallisten laiva-koneiden oikaiseminen ja käyttäminen;

c) taitavuus kuu-etäisyyksiä tarkastaa, longituudin löytämiseksi;

d) iso-ympyrä-purjehdus.

2) Laivanrakennus-oppi; ensimäiset alkeet siitä, sekä taito annetun riitingin johdolla määrätä laivan sian-otto ja kangerrus-voima.

3) Tallinki ja merimiehyys; taito erikokoisia laivoja varten tehdä täydellisiä purje- ja taklaus-riitinkiä, sekä määrätä kaikkien uuteen laivaan tarvittavain touvien ja muiden tarvekalujen mitat.

4) Purje- ja höyrylaivain liikunto-temput, oman kokemuksen johdolla.

5) Asetuksia:

a) tärkeimmät osat merila`ista sekä kauppalaivain kipparille ja meriväelle annettu ohjesääntö;

b) purjehdus asetus;

c) konsuli-ohjesääntö;

d) signaalin- eli merkin-antoa koskevat säännöt;

e) tulli- ja luotsi-asetukset;

f ) vekseli-, vahingonvakuutus- ja haveri-asetukset ynnä usansit.

6) Laiva-talous ja mitä siihen kuuluu, oman kokemuksen nojalla.

7) Kauppalaivan kulettamisessa tarvittava kirje-vaihto sekä rahtikirjain, merkkirullain, bodmeria-kirjain ja muita senlaisten asiakirjain kirjoittaminen.

8) Englannin kielen lukeminen ja käyttäminen puheessa ja helpommissa kirjoituksissa.

Jos merikapteeni-oppilas on hankkinut itsellensä taitoa jossakin semmoisessa opin-aineessa, jota ei koulussa opeteta, mutta jonka tunteminen kuitenkin on eriksensä merimiehelle tarpeellinen, niinkuin mekaniikissa, laivanrakennuksessa ja muissa vieraissa kielissä, paitsi Engelskassa, kuulusteltakoon häntä niissäkin aineissa, jos hän niin tahtoo, ja taitonsa arvosteltakoon erittäisin tutkinto-todistuksessa.

19 §.

Merimieskoulujen tutkinnot ovat julkisesti pidettävät koulunjohtokunnan läsnä ollessa kerta vuoteensa, Itämerikipparin ja Merikapteenin virkoja varten Maaliskuun lopulla tahi Huhtikuun alussa, ja Styrmannin virkoja varten ennen merikulun alkua keväällä, mieluimmin Toukokuun alussa, niinä päivinä, jotka Johtokunta esimiehen ehdotuksesta määrää, ja joista kaupungin Merimieshuone- johtokunnalle ja laiva-reitaajille tieto myöskin on annettava. Näissä tiloissa pitää myös niidenki oppilaisten kanssa, jotka eivät mitään kurssia ole ehtineet loppuun lukea, vuositutkinto pidettämän, koettelemiseksi kuinka lukuvuonna ovat edistyneet niissä opinkappaleissa, joita koulussa on opetettu.