3 . Luku
Vangeista.
11 §.
Niin pian kuin vanki vankeuslaitokseen on tullut ja Lääkäri häntä on tarkistanut, on hän pestävä ja laitoksen vaatteilla varustettava sekä hiukset häneltä leikattavat.
12 §.
Käyttäväksi ja tarpeelliseksi vaihettamiseksi saapi joka vanki lammasnahkaisen turkin, mekon eli tröilyn, huosut ja lakin sotamies-verasta tahi sarasta, kiinnitys-hihnalla varustetun huivin mustasta sotamies-verasta tahi sarasta, kaksi rohtimista paitaa, kaksi paria villa-sukkia, kaksi paria nahka-kintaita, yhden parin villavanttuita, yhden mekon ja yhdet housut valkeasta hamppu-kankaasta, yhdet housut aluskankaasta, yhdet kengät ja yhdet puoli-saappaat sekä kaksi pyhin-liinaa. Yllämainittujen housuin, tröijyn ja lakin sarasta eli sotamies-verasta pitää vangille oleman toiseksi puoleksi mustat ja toiseksi harmaat. Paidat ovat joko pyhä vaihettavat ja vaatteet pestävät niin usein kuin tarve vaatii.
13 §.
Kukin vanki saapi päiväänsä puolentoista naulaa ruis- ja yhden naulan ohra-jauhoja, puolen korttelia ohra-ryynejä, kuudennen osan naulaa suolatuita silakoita, kahdennen- kymmenennen osan naulaa keittosuoloja ja yhden kopeikan rahaa; eikä ole vankein sallittu itse kajota ruoka-aineiden ostamiseen ja hankkimiseen, vaan annetaan ruis- ja ohra- jauhot kerran kuukaudessa kruunun varoista laitokselle, ja lihan, silakat ja keittosuolat taasen tuottaa joka neljästoista päivä Kuvernöörin toimittama tarve-aineiden hankkija, Hankintapäällikön johdolla, joka on edesvastauksen-alainen siitä, että vankien oikeutta pidetään vaarissa. Vangeille itsille sitä vastaan jätetään leipominen ja ruoan-valmistamisen toimittaminen niinkutsutussa artelli-yhtiössä; ja saavat ne sillä mitä heille rahasta tulle hankkia itselleen muita semmoisia ruoka-varoja, niinkuin juurikasveja, piimää y.m.s., jotka he joka-päiväiseen elantoonsa katsovat tarpeellisiksi ja jotka tarve-aineiden- hankija on velvollinen heille toimittamaan vahvistetun hinnan-määrän jälkeen; väkeviä juotavia ei kumminkaan kukaan saa vangeille varustaa. Sairas vanki saa semmoista ruokaa, jota hänen tilalleen, Lääkärin määräyksestä, katsotaan koveliaaksi.
14 §.
Vankeja käytetään kaikkiin linnassa tehtäviin yhteisiin töihin, joihin heidän on linnasta lähteminen ja sinne takaisin palaaminen tarkassa järjestyksessä. Tämän suhteen on vaariin-otettava, että vangit, kun he vankihuoneesta kutsutaan ulos, asetataan linjaan ja riviin osakunnan numeroin mukaan, jonka jälkeen kutsumus-huuto tapahtuu ja vangit astuvat ulos, joka eri työ-jakokunta siihen määrätyn Ala-upsierin johdossa, jonka koko päivä työ-tunneilla tulee pysyä samassa jakokunnassa sekä valvoa että vangit noudattavat hyvää järjestystä ja tointa, kuin myös katsoa ettei kukaan heistä pääse karkaamaan. Työn lopetettuansa sekä päivällis-hetkenä että ehtoona, pitää vankien samassa järjestyksessä, jossa astuivat ulos, palaaman vankihuoneesen, jolloin heidän visusti on heittäminen pois ne kapineet, työkalut ja aseet, joita he työssä ovat käyttäneet. Niiden vankien jotka, taitavat jotakin käsi-työtä ja semmoisiin töihin käytetään, pitää yhdessä toisten vankien kanssa lähtemän ulos vankihuoneesta, vaan ovat he, kun kutsumus-huuto tapahtuu, eroitettavat, ja tulee heidän, jonku siihen määrätyn Ala-upsierin johdon alla, tehtävänsa toimittaa ja säännetystä järjestyksessä työ-paikoilta palata.
15 §.
Vankein joka-päiväiset työtunnit luetaan, eri vuosi-ajoilla, seuraavalla tavalla:
...
Kun on enemmän kuin 10 pykälän pakkanen Celsion lämpömittarin mukaa, älköön käytettälö vankeja ulko-töihin, eikä silloinkaan kuin ilma muuten on semmoisen työn toimittamiselle paha ja sopimaton.
Tämä vangeille yllä määrätty työn-järjestys on muuttumattomatta noudatettava joka arkipäivä viikossa; ei kumminkaan niinä päivinä, joina Kreikkalaisuskon kirkossa vietetään julkista jumalan-palvelusta, jolloin ei vankeja saa käyttää työhön vankihuoneen ulko-puolella, koska ei silloin mikään sotamiehen-vahti ole saatava. Kumminkin ovat vangit velvolliset, kun niin vaaditaan, öillä toimittamaan tarpeelliset puhditus-työt; se aika, joka semmoisiin töihin on mennyt, on luettava työn-tekijäin hyväksi seuraavan päivän työtunneista.
16 §.
Pyhä- ja juhla-päivinä pitää vankien, jos eivät he taudilla ole estetyt, välttämättömästi käymän kirkossa jumalan-palvelusta kuuntelemassa, jolloin asianomaisten Ala-upserien tulee heitä seurata ja katsoa, että vangit siellä käyttävät itsiään hiljaisesti. Iltapuoli päivää käytetään uskonto-opetukseen, joka on Papin toimitettava; ja pitää vankien viettämän mitä päivästä on jälellä huoneissaan semmoisten hengellisten tahi muiden soveliasten kirjain lukemisella taikka muulla mieltä ylentävällä toimituksella, jolla halu hurskaasen ja hiljaiseen elämään voidaan heistä herättää.
17 §.
Älköön Vankilapäällikkö antako vankeja yksityisten työhön. Sitä vastaan ei ole vangeilta kielletty niinä aikoina joina ovat vapaat heille määrätystä julkisesta työstä omaksi tarpeekseen toimittaa hanttvärkki- ja käsityötä, milloin Komendantti katsoo että niin voi tapahtua ilman haitatta järjestyksen säylyttämiselle; kumminkin on Vanki- päällyskunta edesvastauksen uhalla kielletty vangeilla te`ettätämästä minkaalaista työtä itselleen. Ne rahat jotka tällä tavoin ansaidaan ovat, samatekuin ne rahat- varat jotka vangit vankihuoneesen tullessaan ovat tuoneet muassaan taikka muuten vankeudessa ollessaan ovat voineet saada, jätettävät Komendantille hänen käytettävikseen ja hänen erittäin jokaiselta heistä kirjaan pantavikseen; eivätkä vangit saa mitään niistä käyttää muulla lailla kuin Kuvernöörin luvalla. Vangit eivät myöskään itse saa näitä teoksiaan kaupaksi linnan sisällä kuljettaa, vaan kuuluu Kuvernöörille tavarain myymisestä pitää soveliasta tointa.
18 §.
Raikkaan ilman säysyttämiseksi vankihuoneissa ovat ne, niin usein kuin tarpeelliseksi nähdään, tuulettavat ovien, akkunain ja ilman-puhdistusreikäin aukaisemalla; niin myös tulee asianomaisten pitää tarkka vaari siitä, että niinhyvin huoneet kuin vangit itse sekä heidän puku- ja vuode- vaatteensa pysyvät puhtaina ja siivossa.
19 §.
Jos vanki tulee vahingoitetuksi työssä ollessaan, niin ettei häntä enää voida työhön käyttää, taikka joutuu muun viheliäisyyden alaiseksi, joka iäksi tekee hänet raskaampaan työhön kelvottomaksi, on vangin tehtäviksi, sittenkun Lääkäri asianomaisella tarkistus-todistuksella tämän on todistanut, annettavat ainoastaan semmoiset työt, joihin hän kykenee.
20 §.
Kun vanki on kuollut toimitetaan hänen hautaamisensa laitoksen kustannuksella. Sillä omaisuudella, jonka vanki on laitokseen myötänsä tuonut, kuin myös niillä rahoilla, jotka mahdollisesti sittemmin on voinut saada tahi erinäisellä työllä ansainnut, menetellään sillä tavoin kuin 4 §:än 10:nenssä lohkossa on säätty.
21 §.
Kaikki kaupan-teko vankien kanssa vaatteista, työ-aseista tahi laitoksen muista omaisuuksista kielletään ostajalta viiden ruplan sakon ja vangilta la`insivullisen rangaistuksen uhalla; jota paitsi ostamat lunnaitta ovat laitokselle takaisin annettavat. Sakot ovat jaettavat kruunun ja päällekantajan välillä taikka suoritetaan, varain puutteessa, istumalla vankeudessa, ei kumminkaan vedellä ja leivällä.