Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Valtiopäivien juhlamenot 1863 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Valtiopäivien juhlamenot 1863

Juhla-menot

Valtiopäiviä aljettaissa Helsingissä Syyskuun 15 päivänä 1863.

1 §.

Keisarillisen Majesteetin Armollisessa valtiopäivä- tutkimuksessa määrättynä päivänä löydyttää itsensä Senaatin Yleinen Esittelijä-sihtieri, joka silloin tulee toimittamaan Riisin-ilmoittajan virkaa, kahden Senaatin Protokolla-sihtierin taikka Kanslistan seurassa, Kenraali-Kuvernöörin luona, joka Keisarillsen Majesteetin puolesta antaa hänelle valtiopäivä-kuulutuksen, käskien kohta julistamaan valtiopäivät; jonka jälkeen Yleinen Esittelijä-sihtieri, samalla tavalla saatettuna, menee Senaatti-huoneesen ja sen isoilta portailta, joidenka edustalle komppania Suomen henkivartiaväestön tarkk`ampuja-pataljoona on soittokuntanensa asetettu, torvien soidessa julkisesti lukee valtiopäivä-kuulutuksen ruotsiksi ja suomeksi, kehoituksella kaikille maan Säädyille, että määrätyillä paikoilla ilmoittavat itsensä ylös pantavaksi ja valtuuskirjansa esille antavat.

2 §.

Sittenkuin Keisarillinen Majesteetti on ilmoittanut kenekä Hänen Majesteettinsa on hyväksi nähnyt Armosta nimittää Maamarsalkaksi, tulee tämä, kutsuttaissa, kahden etevimmän saapuvilla olevan Kreivin seurassa, Keisarilliseen linnaan ja saa Hänen Majesteetiltansa maamarsalkki- sauvan, jonka jälkeen hän, samalla tavalla saatettuna, menee Ritarihuoneesen, jonka Ritarihuone-kansliaksi määrätyissä saloissa Ritarihuone-jontokunta ja palvelusmiehet ovat häntä vastaan-ottamassa, ja toimittaa ilmoituksen, jonka kautta Ritaristo ja Aatelissääty ylöspanoa varten käsketään Ritarihuoneesen tulemaan.

3 §.

Kun valtiopäivä-miehet ovat ylös kirjoitetut ja Maamarsalkki sekä kaikki Puhemiehet valansa vannoneet, saltii Keisarillinen Majesteetti, että maan Säädyt valtiomiesten kautta, Ritaristo ja Aatelissääty Maamarsalkin, Pappissääty Arkkipiispan ja muut Säädyt Puhemiestensä heitä johdattaessa, itsekukin erikseen, Hänen Majesteetillensa lausuvat alamaiset kiitokset Armollisesta valtiopäivä- kustumuksesta sekä anovat Hänen Majesteetiltansa Armollista määräystä, minä päivänä Hänen Majesteettinsa katsoisi hyväksi valtiosalissa avata valtiopäivät.

4 §.

Päivällä ennen, kuin valtiopäivät valtiosalissa avataan, saavat kaikki maan Säädyt Keisarillisen Majesteetin Korkeassa Nimessä Kenraali-Kuvernööriltä kutsumuksen mainittua juhlallisuutta varten tulla valtiosaliin, sittenkuin Nikolaikirkossa ensinnä ovat Jumalapalveluksessa olleet.

5 §.

Senaatin Vara-Esimies ja Jäsenet sekä Prokuraatori ynnä ne muut henget, jotka Keisarillinen Majesteetti hyväksi näkee valita, kutsutaan myös juhlallisuutta viettämään valtiosalissa, jossa siat heille valmistetaan.

6 §.

Määrättynä päivänä ja hetkenä kokoontuvat kaikki Säädyt Nikolaikirkkoon.

7 §.

Kirkkoon tulevat silloin kaikki muutkin juhlallisuuden viettämiseen valtiosalissa kutsutut henget, paitsi niitä, jotka Armosta ovat valitut yhtymään Keisarillisen Majesteetin saatto-seuraan.

8 §.

Kohta kun Säädyt ovat kokoontuneet kirkkoon, annetaan siitä tieto Kenraali-Kuvernöörille, joka sen Keisarilliselle Majesteetille alamaisuudessa ilmoittaa.

9 §.

Kirkon ovella vastaan ottaa Keisarillista Majesteettia Porvoon hiippakunnan Pispa, kahden juhlapukuun vaatetun Provastin kanssa, jolloinka Pispa Raamatun lauseella tervehtii Keisarillista Majesteettia.

10 §.

Keisarillisen Majesteetin astuessa kirkkoon aljetaan musiiki.

11 §.

Keisarillisen Majesteetin saatto-seuraan kuuluvat henget menevät heille määrätyihin penkkeihin kirkossa.

12 §.

Keisarillinen Istuin on asetettu Kuoriin.

13 §.

Kohta kun Keisarillinen Majesteetti on paikallensa asettunut, aljetaan Jumalanpalvelus sen tekstin johdolla, jonka Hänen Majesteettinsa on Armosta määrännyt. Jumalanpalveluksen päätettyä veisataan virsi: "O Gud, vi losve dig" (O Jumal´, sinua kiitäm`) rumpujen ja torvien soidessa sekä tykeillä ammuttaissa.

14 §.

Jumalanpalveluksen päätettyä ja sittenkuin Keisarillinen Majesteetti on kirkosta lähtenyt, menee Ritaristo ja Aatelissääty Maamarsalkin kanssa Hänen Majesteettinsa huoneisiin Keisarillisessa linnassa, jota vastoin Pappis-, Porvari- ja Talonpoikais-säädyt käyvät valtiosaliksi määrättyyn linnan huoneesen.

15 §.

Sittenkuin viimemainitut kolme Säätyä ovat valtiosaliin kokoontuneet, annetaan siitä Keisarilliselle Majesteetille tieto, jonka jälkeen Hänen Majesteettinsa, Ritariston ja Aatelissäädyn ynnä Maamarsalkin edellä astuessa, tulee valtiosaliin.

16 §.

Valtiosalissa, jonka toiseen päähän Keisarillinen valta-istuin on asetettu, sioittuvat Säädyt paikollensa, Ritaristo ja Aatelissääty, Maamarsalkki edellensä, valtio-istuimen oikealle puolelle, sekä Pappis- ja Porvarisäädyt, samoin Puhemiehet edellänsä, sen vasemmalle puolelle. Talonpoikassääty Puhemiehenensä asettuu samalla tapaa keski-saliin alimmaiseksi.

17 §.

Senaatin Vara-Esimies ja Jäsenet sekä Prokuraatori, Keisarillisen Majesteetin Hoviin kuuluvat ja muut sisälle laskettavat henget, asettuvat määrätyille paikoillensa.

18 §.

Kenraali-Kuvernööri ja Ministeri-Valtiosihtieri pysähtyvät valta-istuimen viereen, Kenraali-Kuvernööri sen oikealle ja Ministeri-Valtiosihtieri sen vasemmalle puolelle.

19 §.

Salin oikealle puolelle asetetaan pöytä sille miehelle, jonka Keisarillinen Majesteetti on määrännyt pöytäkirjaa kirjoittamaan.

20 §.

Sittenkuin Keisarillinen Majesteetti on valta-istuimelle istunut, tervehtää Hänen Majesteettinsa Säätyjä puheella, jonka Ministeri-Valtiosihtieri sitten lukee ruotsiksi käännettynä, ja Senaatin Oikeus-Osaston Vara-Esimies taikka se, joka on tarkastanut aatelittomain Säädyin Valtuuskirjat, suomennettuna.

21 §.

Kenraali-Kuvernöörin viitatessa nousevat Maamarsalkki ja Puhemiehet, kukin järjestyksessänsä, ja astuvat Keisarillisen Majesteetin eteen sekä pitävät jokainen alamaisuudessa Hänen Majesteetillensa lyhyen tervehdyspuheen, jolloin kukin Sääty nousee seisomaan niin kauvaksi, kuin Puhemiehensä puhuu.

22 §.

Sittekuin Keisarillinen Majesteetti sen perästä on Säädyille ilmoittanut ne ehdotukset ja esitelmät, jotka Keisarillinen Majesteetti on heille tahtonut asettaa, palaa Hänen Majesteettinsa huoneisiinsa, Ritariston ja Aatelissäädyn ynnä Maamarsalkin astuessa hänen edellänsä ja saatto-seuransa keralla, jonka jälkeen toiset Säädyt eriävät.

Yhtä pitäväksi niiden juhla-menojen kanssa, jotka Hänen Majesteettinsa Keisari kesäkuun 13 (25) päivänä 1863 on Armosta hyväksi katsonut, todistaa: