Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Säätyjen puheet valtiopäivien avajaisissa 1863 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Säätyjen puheet valtiopäivien avajaisissa 1863

Maamarsalkki Vapaaherra Nordenstam:

Aina sitte kun Suomen valtiollisten elonvaiheitten johdatus Luojan sallimuksesta annettiin Teidän Keisarillisen Majesteetinne hellään ja oikeudessa pysyvään käteen, on maa voinut tyytyväisyydellä nähdä hallituksen periajatusten lakkaamatta ja ajanmukaisesti vaurastuneen maamme omitusten olojen ja kansojen mieli-halun mukaan. Tämän vaurastuksen käytölliseen päätökseen pääsemiseksi on Teidän Majesteettinne tahtonut kokoonkutsua Säädyt näihin Teidän Majesteettinne nyt, kaikkien iloksi, omasta korkeudestanne avaamiin valtiopäiviin.

Nämä kalliit todistukset maan parhaan hellästä huolenpidosta ja ylevistä ahkoroimisesta kansan onnistumiseksi ovatkin tuottaneet Teidän Majesteetillenne kaikkia kauniimman ja kadehdittavimman palkinnon: kansan vilpittömän kunnioituksen.

Perussäännöllisesti järjestetyn valtiotilan tuleminen uuteen eloon on aina ollut ja on kansamme hartaimpana mielihaluna. Mitä Teidän Majesteettinne on tekeva senlaisen valtiotilan tarkoituksen mukaiseksi vaurastuttamiseksi, kaikki se otetaan vastaan suurimmalla kiitollisuudella ja on vielä enemmän vahvistava sitä hellää lempeä ja luottamusta, joka Teidän Majesteettinne uskollisille Suomen alamaisille aina on ollut Hallitsijansa jaloutta ja ylevämielisyyttä kohtaan.

Kun, käytetyn tavan mukaan, Ritaristolla ja Aatelilla on onni tässä juhlallisessa tilaisuudessa ensiksi lähestyä Korkeasukuista Suurisuhtinastansa, pyytää tämä sääty saadaksensa Teidän Keisarillisen Majesteettinne Valtaistuimen eteen kantaa alamaisen kunnianosoituksensa ja anoo kaikessa alamaisuudessa että Teidän Majesteettinne alati pitäsi Ritariston ja Aateliston suosiollisissa ja armollisissa turvissansa".

Porimestari Örn:

"Suurivaltaisin, Kaikkein-armollisin Keisari!

Myöskin Porvasisääty pyytää alamaisuudessa saadaksensa tässä juhlallisessa tilaisuudessa osoittaa Teidän Keisarilliselle Majesteetilleen hellää kiitollisuuttansa siitä uudesta todistuksesta teidän Keisarillisen Majesteettinne väsymättömistä ahkeroimisista meidän isänmaamme lainmukaisen vaurastumisen eteen, jonka maa nyt on saanut niissä esityksissä, jotka Teidän Keisarillinen Majesteettinne on Armossa hyväksi nähnyt pannaksensa kokoontuneiden säätyjen eteen.

Porvarisääty rohkenee sen ohessa edeskantaa Teidän Majesteetillenne vakuuttamisen järkähtämättömästä lemmestänsä ja uskollisuudestansa sekä lupaa alamaisuudessa kaikella vakaisuudella vaikuttaa maan totista parasta edistyttävän päätöksen saantiin niille kysymyksille, jotka Teidän Keisarillinen Majesteettinne nyt suosiollisesti on antanut valtiopäiväin haltuun. Porvarissääty rukoilee myös alamaisimmaisti saadessansa eteenkipäin olla suljettuna Teidän Keisarillisen Majesteettinne armoon ja suosioon.

Talonpoika Mäki-Peska:

"Suurivaltaisin, Kaikkein Armollisin Keisari!

Suomen Suuriruhtinas! Suomen kansan talonpoikainen sääty, joka aina on tottunut uskollisen alamisen vilpittömimmillä rakkaudella kohtelemaan korkeata Hallitsijaansa, pyytää Teidän edessänne, kaikkein Armollisin Keisari ja Suuriruhtinas! saada suurimmassa alamaisuudessa lausua hartaimmat ja alamaisimmat kunnioituksensa tunteet, ja Teitä, Armollisin maamme Suuriruhtinas! nöyrimmästi ja alamaisimmasti kiittää näistä Teidän Majesteettinne avaamista valtio-päivistä, joiden kautta nyt Suomen kansa on päässyt tähän asti kyteneen hartaimman toivonsa perille, ja jotka sen kautta meille ovat käyneet kahta suuremmaksi ilo-hetkeksi, että, Armollinen Suuriruhtinas! itse olette korkealla läsnä-olollanne niitä kunnioittaneet ja Suomen kansaa ja asukkaita täällä kasvoista kasvoihin oppineet, eikä vaan monien välimiesten kautta.

Suomen Talonpoikainen sääty, jolle, Armollinen Suuriruhtinas! isällinen suosionne ja rakkautenne aina ovat suurimmassa ylönpaltisuudessa vuotaneet, rukoilee Kaikkivaltiaalta Jumalalta suurinta armoa ja voimaa Teidän Majesteetillenne kaikissa raskaissa hallitustoimissanne, ja että Suomenki vähäinen kansa ainian olisi Teidän sulimpaan huomaanne suljettu."