Keisarillinen asetus, sisältävä rauhennussäännön maan rautateitä, kanavia ja sananlennätinlaitoksia varten, annettu 24 p:nä Marraskuuta 1864.
Luetaan useita kertoja vuodessa.
Kumoten asetuksen Syyskuun 13 päivältä 1855, koskeva edesvastausta sille, joka häiritsee taikka vahingoittaa sananlennätinlaitosta Suomessa, sekä turvaa semmoiseen laitokseen otetuille virkamiehille ja palvelijoille, niin myös julistuksen Maaliskuun 24 päivältä 1862, joka kieltää turmiota tekemästä Helsingin-Hämeenlinnan rautatielle tahi sen omaisuudelle, tahdomme Me, Suomenmaan Säätyjen alamaisesta kehoituksesta, armossa säätää seuraavalla tavalla:
1 §. Jos joku tekee rautatien rakennukselle, sen kuljetusneuvoille taikka muulle kalulle semmoisen vahingon, että siitä vaara voi syntyä rautatien käyttämisessä, ja jos vaara oli tarkoituksena, taikka jos joku siinä tarkoituksessa matkaan saattaa semmoisen vaaran laskemalla taikka heittämällä jonkun kappaleen radalle, kiskoja järkäyttämällä, väärillä merkeillä eli signaleilla, taikka muulla tavalla, tuomittakoon kuritushuoneen rangaistukseen kuudesta kuukaudesta aina kuuteen vuoteen saakka.
Jos toinen tuhotyön seuraamuksesta saa kovan ruumiin vamman taikka kuoleman, rangaistaan pahantekiä kuritushuoneella, edellisessä tapauksessa neljästä vuodesta kymmeneen vuoteen asti, ja jälkimäisessä tapauksessa kahdeksasta vuodesta kahteentoista vuoteen taikka elinkaudeksi.
Kovalla ruumiin vammalla ymmärretään vaikia virhi taikka muu raskas ruumiin vika, tahi alituinen paha haitta terveydelle, taikka hengenvaarallinen kipu, tahi puheen, näön taikka kuulon kadotus.
2 §. Muusta ehdollisesta työstä, jonka kautta vahinko tehdään rautatielle taikka sen kaluille, tahi este rautatien käyttämiselle, tuomitaan pahantekiä vankiuteen yhdestä kuukaudesta aina kahteen vuoteen.
Jos pysähdys oli vähäinen taikka jos se matkaan saattoi ainoastansa vähänpätöisen vahingon, taikka jos työ yritykseen raukesi, olkoon rangaistuksena sakko kahdestakymmenestä markasta neljään sataan markkaan asti.
...