Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Nälkävuodet 1867-1868 :: Dokumentit :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Nälkävuodet 1867-1868

VUOSI 1867

Tammikuu

Kuukauden kuluessa kuoli yhteensä 5400 henkeä. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 21 markkaa. Kylmä tammikuu. Jyväskylässä kuukauden keskilämpötila oli -17 ja Kajaanissa -19 astetta. Helsingfors Dagblad 17.1.: Porilainen maalarimestari K. M. Lindström on tehnyt itsemurhan. Taloudelliset vaikeudet olivat järkyttäneet hänen mieltään.

Helmikuu

Maassa kuoli 4700 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 22 markkaa. Keskimääräistä lämpimämpi helmikuu. Keskilämpötila oli Jyväskylässä -7 ja Kajaanissa -9 astetta.

Maaliskuu

Maassa kuoli 5700 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 22 markkaa. Helsingfors Dagblad 21.3.: Kylmyys on jatkunut ankarana. Hämeenlinnassa edellisellä viikolla 35 astetta pakkasta. Tampereen Sanomat 5.3.: Työhuoneessa on viime viikolla vastaanotettu 134 henkeä.

Huhtikuu

Maassa kuoli 6300 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 23 markkaa. Jyväskylässä kuukauden keskilämpötila oli 1 ja Kajaanissa -4 astetta. Vaasan lääni kuvernöörin kuulutus 24. päivänä: Muistutus läänin seurakunnille ja vaivaishoito- kunnille niiden velvollisuudesta huolehtia köyhistänsä. Helsingfors Dagblad 9.4.: Tietoja vaikeasta tilanteesta maan pohjoisosissa. Valiteltiin pulaa ravintoaineista. Mainittiin murtojen viljavarastoihin lisääntyneen.

Toukokuu

Lähinnä Satakunnassa riehuneiden tautien vuoksi kuolleiden määrä oli 7400. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 26 markkaa. Jyväskylässä kuukauden keskilämpötila oli kaksi astetta. 12. päivänä minimilämpötila oli -5 astetta. Kajaanissa keskilämpötila jäi yhteen asteeseen. Oululainen Pohjan-tähti-lehti ilmoitti, että se lopettaa toimintansa julkaisijansa kirjanpainaja ja kirjakauppias J. Bergdahlin konkurssin vuoksi.

Kesäkuu

Kuukauden aikana kuoli 7000 henkeä. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 27 markkaa. Helsingfors Dagblad 3.6.: Tyrväältä kirjoitettiin, että kokonaisia perheitä makaa sairaina. Yhtenä sunnuntaina haudataan 13-14, jopa 20-25 henkeä. Useimmissa taloissa syödään surveleipää, johon on sekoitettu kaurajauhoa, jos sellaista on ollut saatavilla. Kerjäläisiä on kaikkialla. (Tyrväällä kuoli v. 1867 700 henkeä, lähes kaksi kertaa enemmän kuin seuraavana vuonna.) Tampereen Sanomat 11.6.: Kurusta kirjoitettiin 4. päivänä, että "katowuosi on tulewa, kun kylvö näin lykkääntyy". Kesäkuussa ilmat lämpenivät. Jyväskylässä kuukauden keskilämpötila oli 13 ja Kajaanissa 12 astetta. Tampereen Sanomat 26.6.: Tampereen työhuone on suljettu varojen puutteessa. Viipurilainen Ilmarinen-lehti 27.6.: Vaasan läänin kuvernööri on lähettänyt sähkeen senaatille ja vaatinut toimia hädän torjumiseksi.

Heinäkuu

Maassa kuoli 6000 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 28 markkaa. Keskilämpötila oli Jyväskylässä 17 ja Kajaanissa 16 astetta. Nikolainkaupungin lähelle Klemetsön kylään on 20. päivänä perustettu tilapäinen sairaala kulkijoille. 26. päivänä Oulun läänin kuvernööri pyysi läänin kuntia lähettämään edustajansa 10.9. alkavaan lääninkokoukseen, jossa keskusteltaisiin mm. leipävarojen ja siemenen säästämisestä ja hankkimisesta tulevaksi vuodeksi. Turun ja Porin läänin kuvernöörin kiertokirje 29. päivänä: Kunnallis- ja vaivais- hoitohallitusten ajoissa ryhdyttävä toimenpiteisiin kurjuuden lieventämiseksi. Helsingfors Dagblad 8.7.: Ilma on jatkuvasti sateinen ja kylmä. Kokkolassa pidettiin 11. päivänä maanviljelijöiden kokous, jossa ounasteltiin köyhän vuoden olevan edessä. Suomen Wirallinen lehti 23.7.: Laaja artikkeli "Kangas-jäkälä hätäleivän-aiheena".

Elokuu

Kuukauden kuluessa kuoli 5200 henkeä. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 30 markkaa. Ilmarinen-lehti 22.8.: Pielisen, Ilomantsin ja Iisalmen alueilla perunaa ja ohraa on halla vahingoittanut. Myös Vaasan läänissä hallaa. Oulun läänin kuvernöörin kiertokirje 6. päivänä: Paljon etenkin tilatonta väkeä on lähtenyt kerjuulle. Matka- ja työkirjoja ei saa antaa kuin hyvämaineisille ja työkykyisille henkilöille. Viipurilainen Ilmarinen-lehti 2.8.: "Tahdomme nyt (...) kääntyä hallitukseen kysymyksellä, onko sillä mitään keinoja hankkeista, millä aikoo auttaa kansalaisia kuolemasta nälkään."

Syyskuu

Maassa kuoli 5000 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 32 markkaa. 4. päivän vastaisena yönä oli maan eteläosia lukuun ottamatta kova halla. Munsalalaisen Jakob Näsin päiväkirjassa todetaan, että kolmena yönä on ollut niin kylmää, että ohrantähkässä on näkynyt kuuraa ja jäätä. 21. päivänä käsiteltiin Raahen kauppaseurassa J. V. Snellmanin sähkettä, jossa kauppiaita vedottiin tuomaan maahan viljaa ja viemään ulos rahvaan valmistamia tavaroita. Seurassa päätettiin, ettei sähke antanut aihetta toimenpiteisiin. Kuukauden lopussa pankkiiriliike Rothschild & Söhneltä neuvoteltiin 5,4 miljoonan Suomen markkan laina. 30. päivänä J. V. Snellman pikaisesti tiedustelemaan mahdollisuuksia käyttää meriministeriön laivoja viljanvientiin Pohjanmaalle ja Ouluun. Sunnuntaina 8.9. Sanomia Turusta 13.9.: Kauppias Grönholmin konkurssipesän velat ovat 69 860 markkaa.

Lokakuu

Maassa kuoli 5100 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 35 markkaa. Jyväskylässä kuukauden keskilämpötila oli 4 ja Kajaanissa 3 astetta. Vaasan läänin kuvernöörin kiertokirje 5. päivänä: Valtiolta ei ole odotettavissa runsasta apua ja kansan pitää itse ehkäistä hädän syntyminen. 1. päivänä noin 500 helsinkiläistä kokoontui pohtimaan, miten auttaa hätää kärsiviä. Päätettiin järjestää yleinen rahankeräys, jonka tuotto lähetetään kolmeen pohjoiseen lääniin. Hallin Janne kumppaneineen ryösti postin Kuorevedellä ja surmasi postimiehen.

Marraskuu

Maassa kuoli 5500 henkeä. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 35 markkaa. Tampereen Sanomat 5.11.: Lumipeite tuli Etelä-Suomeen. Jo 10. päivään mennessä jää esti merenkulun Pohjanlahden satamiin ja Saimaalla. Muutamaa päivää myöhemmin loppui merenkulku Pietarista. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä -7 ja Kajaanissa -11 astetta. Jälkimmäisessä paikassa kuukauden viimeisinä päivinä -27. Uudessakaupungissa on 14. päivänä avattu tilapäinen kuumesairaala. Helsingfors Dagblad 18.11.: Porvoon pitäjän kunnanhallitus on päättänyt hoitaa työttömien hädän- alaisten elatuksen siten, että kukin osoitetaan hoidettavaksi paikkaan, missä hän viimeksi ollut palveluksessa tai työssä. Nurmeksen kuntakokous 30.11.: Köyhäinmajoja ja työansio- laitoksia päätettiin olla perustamatta, koska ei ole huoneita eikä varoja. Helsingfors Dagblad 6.11.: Porvoosta on ilmoitettu ruokatavaravarkaudesta. Sanomia Turusta 23.11.: Tampereen puuvillatehtaalla syntyi lakko, koska työnantaja pienensi palkkoja. Kun 197 naista uhattiin erottamisella, he palasivat töihinsä.

Joulukuu

Kuukauden kuluessa kuoli 6600 henkeä. Ruistynnyri maksoi 36 markkaa. Jyväskylässä keskilämpötila oli -14 astetta ja Kajaanissa -16 astetta. Kylmimmillään pakkasta oli yli 30 astetta. Vaasan läänin kuvernöörin kuulutus 9. päivänä: Tulevan vuoden alusta vankien leipään pannaan korkeintaan 1/6 ruisjauhoja ja vähintään 2/6 sammal- tai naavajauhoja. Jouluaattona ja joulupäivänä monta sataa henkeä sai Hämeenlinnan köyhäintalossa kaupunkilaisten lahjoitusten turvin. Viipurissa avattiin tilapäinen sairaala. Tampereen Sanomat 17.12.: Vähästäkyröstä todetaan, että "nyt puhutaan 'sarwan' juurista, jota sadoin leiwiskäin meren pohjasta (hätäravintoaineeksi) nostetaan".

VUOSI 1868

Tammikuu

Kuukauden kuluessa kuoli 8000 henkeä. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 38 markkaa. Jyväskylässä oli 25. päivänä -35 astetta ja Kajaanissa kylmimmillään -37 astetta. Keskilämpötila oli paikkakunnilla -13 ja -14 astetta. Loviisan kaupunkiin on 13. päivänä perustettu tilapäinen sairaala. Taipaleen kanavatyömaalla on 8. päivänä avattu sairaala. Leppävirroilla avattiin tilapäinen kuumesairaala 17. päivänä. Samassa kuussa avattiin tilapäiset sairaalat myös Hämeenlinnaan, Kuopioon, Mikkeliin ja Turkuun.

Helmikuu

Maassa kuoli 9400 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 39 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä -10 ja Kajaanissa -13 astetta. Nurmeksen kuntakokous 23.2.: Seurakunnan rajoille päätettiin perustaa kerjäläisten pysäytyspaikat, etteivät vaeltamaan lähteneet pääse ylittämään kunnan rajaa.

Maaliskuu

Maassa kuoli 14.500 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 42 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli sekä Jyväskylässä että Kajaanissa -3 astetta. 27. päivänä senaatti osoitti Lempoisten kanavatyömaalle lisärahoitusta 15.000 markkaa. Oulun Wiikko-Sanomat 28.3.: Kerjäläiset ovat käyneet häwyttömiksi.

Huhtikuu

Maassa kuoli 20.600 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 42 markkaa. Satakuntalaisessa Parkanon seurakunnassa kuoli kuukauden kuluessa lähes 200 kuntalaista eli 5 prosenttia väestöstä. Kaikkiaan kunnan väestöstä kuoli 1868 noin viidennes. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä 1 ja Kajaanissa 0 astetta. Rautatietyöläisistä oli kuukauden aikana ollut 22 prosenttia sairaana. Vaasan läänin kuvernöörin kuulutus 6. päivänä: "Tilanhaltijat rautatien tienoilla eivät enään voi elättää kerjäläisten yhä enenevää joukkoa." Turun työhuoneessa jaettiin kuukauden aikana työtä vastaan kaikkiaan 13.472 päivittäistä ruoka-annosta. 4.4. kirjoittaa Oulun Wiikko-Sanomissa nimimerkki Siwusta katsoja n-n Pidisjärveltä: "Työhuoneessa kuolee 5-6 ja yli wuorokaudessa, jonain yönä kymmenen. Kaikkiaan makaa siellä yli 200 henkeä. Sairaala on siivoton ja ruokaa on wähän."

Toukokuu

Kuukauden kuluessa kuoli 25.300 henkeä. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 42 markkaa. 12. päivänä saapui Helsingin satamaan suurin erä ulkomailta ostetusta viljasta. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä 10 ja Kajaanissa 8 astetta. Lehtimäen kuntakokouksessa päätettiin 20.5. käyttää "ihmishenkiä armahtavilta Englannista - tulleet 1000 markkaa seuraavasti: -500 Smk käytettiin jauhojen ostoon Waasasta, jotka jaettiin sairastawille ja kokonaan muuten työhön kykenemättömille; toinen puoli 500 Smk annettiin työansioksi työhön kykenewille."

Kesäkuu

Maassa kuoli 17.700 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 40 markkaa. Wasabladet 13.6.: Ruis on Mustasaaren mallitilalla tehnyt jo tähkiä. Samanlainen tieto on saatu myös Maalahdelta. 8. päivänä suljettiin Leppävirroille perustettu tilapäinen sairaala. Hoidetuista 157 potilaasta 62 oli kuollut. Riihimäen-Pietarin radan rakennustöissä oli runsaat 3500 miestä. Terveystilanne oli jossain määrin parantunut, mutta edelleen 13 prosenttia työvoimasta oli sairaana.

Heinäkuu

Kuukauden kuluessa kuoli 12.900 henkeä. Ruistynnyri maksoi keskimäärin 39 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli sekä Jyväskylässä että Kajaanissa 18 astetta. 1. päivänä suljettiin sekä Uudenkaupungin että Porin kaupungissa ollut tilapäinen sairaala. Jälkimmäisessä hoidetuista 141 hengestä 41 oli kuollut. Vaasan läänin kuvernöörin kiertokirje 29. päivänä: Hätäaputyöt on lopetettava. Jäljellä olevat määrärahat ja vilja-avustukset on palautettava kruununvoudille.

Elokuu

Maassa kuoli 9.000 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 31 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä 18 ja Kajaanissa 17 astetta. Kuukauden viimeisenä päivänä suljettiin Loviisan kaupungissa sijainnut tilapäinen sairaala, jossa oli hoidettu kaikkiaan 318 potilasta. Näistä 91 oli kuollut.

Syyskuu

Maassa kuoli 5.900 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 30 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä 10 ja Kajaanissa 9 astetta. Kuukauden ensimmäisenä päivänä suljettiin Mustasaaren sekä Nikolainkaupungin tilapäiset kuumesairaalat. 4. päivänä senaatti muistutti poliisia ja kunnallis- ja vaivaishoitohallituksia niiden velvollisuudesta estää varatonta kansaa poistumasta kuljeksimaan kotipaikkakuntansa ulkopuolelle.

Lokakuu

Maassa kuoli 4800 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 30 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä 4 ja Kajaanissa 3 astetta. 1. päivänä suljettiin Taipaleen kanavatyömaan sairaala, jossa oli hoidettu 703 potilasta. Näistä 247 oli kuollut. Radanrakennustöissä oli lähes 12.000 miestä. Työvoimasta oli sairaana vajaa kaksi prosenttia. Finlands Allmänna Tidning 5.10.: Rääkkylästä valiteltiin kehnonpuoleista satoa. Monien viljelijöiden oli lisäksi täytynyt myydä viljansa halpaan hintaan saadakseen maksettua kruununveronsa.

Marraskuu

Maassa kuoli 4800 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 30 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä -3 ja Kajaanissa -4 astetta.

Joulukuu

Maassa kuoli 5000 henkeä, ruistynnyri maksoi keskimäärin 31 markkaa. Kuukauden keskilämpötila oli Jyväskylässä -7 ja Kajaanissa -11 astetta. Turun työhuoneeseen otettujen henkilöiden määrä on alkanut kasvaa. Kuukauden kuluessa jaettiin 2 600 päivittäistä ruoka-annosta.

Antti Häkkinen

Kari Pitkänen